Hirdetés

Ultrakönnyű TUF gamer gépet és MI-re kihegyezett vasat is villantott az ASUS a Computexen



|

A Zephyrus G16-ot eddig is imádtuk, a 14 hüvelykes erőgépért pedig már most odavagyunk.

Hirdetés

Elrajtolt az idei Computex, így a világ összes tech rajongója (újságírókkal az élen) Tajpejre vetette vigyázó szemét, hogy megtudja, mitől döglik majd a légy a következő néhány hónapban. Azt sejteni lehetett, hogy a mesterséges intelligencia és a Copilot Plus PC vonal nagy sláger lesz, és természetesen nemcsak a szoftveres megoldások, hanem a legmenőbb hardveres gyorsítók is felbukkannak majd nemcsak a munkaállomásokban, hanem a gamer PC-kben is.

Erdős Marci kollégánk első kézből, a helyszínről szállítja az infókat, így ő már jól meg is tapogatta az ASUS új gépeit. Itt debütált a ROG Ally X és az új ProArt széria, de a gamer laptopokról sem feledkezett meg a vállalat, amelynek hazai pálya a Computex.

Hirdetés

ROG Zephyrus G16

Elsőként itt van nekünk a szcénában évek óta az élbolyban versengő Zephyrus G16, amely ezúttal egy AMD processzornak köszönheti a szuperképességeit. Az AMD Ryzen AI 9 HX 370 egy 12 maggal, 24 szállal, és az XDNA 2 NPU-nak köszönhetően 50 TOPS teljesítménnyel segít a mesterséges intelligencia-alapú alkalmazásoknál. Emellé kapunk még 31 TOPS-ot a processzorból és az integrál Radeon 800M grafikus chipből, valamint további 321-et a legfeljebb 105 W TGP-vel dolgozó GeForce RTX 4070 GPU-ból.

Ezzel nemcsak a legújabb címekből hozhatjuk ki a maximumot, köszönhetően például a DLSS 3-nak, hanem kép és videószerkesztésnél, generatív MI alkalmazásoknál is megállja a helyét. Mindezt folyékony fémmel és egy teljesen új hűtőrendszerrel igyekszik kezelhető üzemi hőfokon tartani a gép. Erre pedig szükség is lesz, hiszen amikor a motorháztető alatt 32 GB LPDDR5X-7500 RAM  dolgozik,  a legjobb kapcsolatról a Wi-Fi 7 gondoskodik (ez az első ROG laptop, ami támogatja az új szabványt), akkor akadásnak nincs helye.

Márpedig ha egy gépbe ilyen kijelző kerül, ott mindenki maximumra tekeri a grafikát: a G-Sync támogatással is rendelkező, 16:10-es képarányú ROG Nebula egy OLED panel, 2,5K-s felbontással, 240 Hz-es képfrissítéssel, valamint DisplayHDR True Black 500 minősítéssel.  Mindezt egy olyan házban, ami mindenestől is mindössze 1,85 kg.

TUF Gaming A14 és A16

A gamer laptopok általában viszonylag nagy kijelzővel készülnek, hiszen ki akarna egy parányi képernyőn játszani? Nos, a jelek szerint sokaknak fontosabb a mobilitás, mint néhány négyzetcentiméternyi extra felület, hiszen az ASUS mérnökei nyilván nem a saját szórakoztatásukra alkották meg a TUF Gaming széria eddigi legkisebb modelljét. Az A és F sorozat 15, 16 és 17-es tagjai mellé most befutott a TUF Gaming 14, amely remek teljesítményt kínál egy másfél kilónál is könnyebb kasztniban.

A gépbe egy AMD Ryzen AI 9 HX 370 processzor került, amelynek beépített neurális feldolgozó egysége 50 TOPS teljesítményre képes. Emellé az 1,69 cm vastag házba bezsúfoltak egy RTX 4060-as grafikus chipet (100 W TGP-vel), legfeljebb 32 GB LPDDR5X-7500 memóriát, akár 2 TB-nyi M.2 PCIe 4.0-s SSD-t, és még a microSD kártyaolvasót sem hagyták le.

Ennek a hardvernek az a feladata, hogy gyönyörű, akadásmentes képet varázsoljon a 14"-os, 2560x1600-as felbontású, 16:10-es, 400 nites fényerővel és 165 Hz-es képfrissítéssel dolgozó kijelzőre.

Ha valakinek bejön a TUF életérzés, de ennél kicsit nagyobbat szeretne, annak a TUF Gaming A16 lehet szimpatikus. Ez sem vastagabb 1,79 centinél, de már RTX 4070-nel szerelték (max 140 W TGP), így a teljesítménye kifejezetten meggyőző a különböző generatív feladatoknál. A gép teljes szélességében elterülő hűtőbordának, maximalizált kiáramló meleg levegőnek és az új ventilátoroknak köszönhetően a gép felületi hőmérsékletét is sikerült 7 fokkal csökkenteni az előző generációhoz képest.

Az új ROG és TUF gépek hamarosan előrendelhetők lesznek hazánkban is, megjelenésük július második felére várható. Hamarosan az árakat is megtudjuk és az ASUS computexes standján ki is próbáljuk őket, hogy elmeséljük, mire számíthatsz egy gamer Copilot+ PC-nél.

Helyszíni tudósításunk a Computex szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.