Hirdetés

Reolink Argus B440 kamera teszt – napelemes otthonvédelem



|

A Reolink 4K-s biztonsági kamerája nem igényel kábeleket, távolról is forgatható és soha, de soha nem merül le.

Hirdetés

Az otthonvédelem rengeteget fejlődött az utóbbi években. Egyrészt ma már nem kell rendszertelepítő végzettség ahhoz, hogy akár te magad is hatékony védelmet építs ki lakásod, vagy házad körül, másrészt a termékek minősége is hatalmasat lépett előre. Erre láttunk már néhány példát a múltban, de kiválóan illusztrálja ezt az előrelépést a Reolink új kamerája is, amely felhasználóbarát, és minőségét tekintve sem lehet rá különösebb panasz. Leteszteltük az Argus B440-es modellt.

A kamera, ami csóválja a fejét

A Reolink Argus B440-es biztonsági kamera egy tipikus Wi-Fi-s, IP-s PT-kamera, vagyis fejjel lefelé érzi igazán jól magát. a Pan and Tilt annyit tesz, hogy képes elfordulni balra és jobbra, valamint lefelé és felfelé is, így normális látószög mellett is óriási teret tudsz megtekinteni vele.

A B440-es kamera egy viszonylag nagy dobozban érkezik, és már a kicsomagolásnál látszik, hogy nem zs-kategóriás, filléres termékről van szó. Az igényes csomagolás tetején mindjárt egy boríték fogad, amiben a matrica és a fúrósablon mellett némi leírást és megfelelőségi nyilatkozatokat találsz magyar nyelven is (sajnos a matricából nincsen magyar nyelvű). A tekintélyes méretű Wi-Fi antenna alatt rejtőzik a fehér kamera, valamint a felszereléshez szükséges konzol és szerelékek. A hagyományos, fali rögzítés mellett egy átalakítót felhelyezve textilpánntal (gurtnival) is rögzítheted a kamerát, ami az egyperces telepítést teszi lehetővé kifejezetten oszlopokra, vascsövekre - igaz, cserébe az esetleges eltulajdonítás is ennyi ideig tart, ezért jobb ezzel az opcióval óvatosan bánni.

Tényleg nincsen kábel, de ilyenkor vagy a havi töltéssel kell bíbelődnöd, vagy beszerezned egy napelempanelt
Tényleg nincsen kábel, de ilyenkor vagy a havi töltéssel kell bíbelődnöd, vagy beszerezned egy napelempanelt

Az Argus B440 már a dobozán is nagy betűkkel hirdeti, hogy 4K-s képet közvetít, amihez 1,2.7"-es, 8 MP-es CMOS szenzort használ. A fix lencse látószöge horizontálisan 90 fokos, míg vertikálisan 47 fokos, amihez hozzáadódik a PT-képesség. Ez 355 fokos körbeforgatást és 140 fokos vertikális forgatást jelent, aminél különösen utóbbi számít egészen jó értéknek a Wi-Fi-s biztonsági kamerák világában. Sajnos optikai zoom nincsen, csupán digitálisan tudsz nagyítani az appban közvetített képre. Az applikációban a pásztázást, fix bázispontokat stb. mind be tudod állítani, így nem kell minden alkalommal a virtuális joystickkal tekergetni a kamera "fejét".

Hirdetés

A feldolgozóchipből is modern példányt választott a gyártó, így a mozgóképet H.265 tömörítéssel rögzíti a kamera mSD kártyára vagy felhőtárhelyre, emellett az infraérzékelővel kiegészülve a mozgást is pontosan felismeri. Az infra természetesen éjjel, teljes sötétségben is "lát", viszont a videorögzítéshez a kamera ilyenkor bekapcsolja a két 850 lm fényerejű reflektorát is, hogy éles, színes képet rögzíthessen akár 10 méteres látótávolsággal. A készítők itt nem álltak meg, némi intelligenciát is csempésztek a vezérlésbe, így a kamera képes megkülönböztetni az embert, állatot és a gépjárműveket is. A vaskos, masszív, de teljes egészében műanyag kamera mikrofont és hangszórót is kapott, emellett IP64-es védettségű, de nem vandálbiztos.

A felszerelés és beüzemelés könnyű, mindössze egy csavarhúzóra és a mobilappra lesz szükséged
A felszerelés és beüzemelés könnyű, mindössze egy csavarhúzóra és a mobilappra lesz szükséged

7/24 szolgálatban

A Reolink Argus B440 fontos extrája, hogy egy 21,6 Wh-s akkumulátort is rejt a talapzat (ez garanciavesztés nélkül nem cserélhető), amely lehetővé teszi a teljesen kábelmentes szerelhetőséget. Persze a kamerát ilyenkor is tölteni kell, de hogy mennyit bír egy töltéssel, az használattól is erősen függ. Az Argus B440 ugyanis nem rögzít a nap 24 órájában, csupán az alacsony fogyasztású infraérzékelő aktív, így csak akkor aktiválódik a videorögzítés, amikor az infraszenzor mozgást érzékel. Persze emellett akkor is bekapcsol a kamera, ha távolról rá szeretnél nézni a megfigyelt területre, ha pedig mindezt éjjel teszed, a reflektorok is aktiválják magukat, ami meglehetősen leterheli az akkumulátort. A töltéshez bármilyen mobiltöltő megfelel, a megfelelő Type-C kábel a dobozban található.

Ha nem szeretnél 1-2 havonta felmászni egy powerbankkel a kamerához és feltölteni, a Reolink Solar Panel 2-t neked találták ki. Ez egy viszonylag kisméretű, 18×12 cm-es napelem-panel, amelyet egy szimpla USB Type-C kábellel kell a kamerához kapcsolni. A 6 wattos elem bőségesen elegendő ahhoz, hogy napos időben 100%-ra pumpálja a kamera akkumulátorát, így a tápellátásról egy életre megfeledkezhetsz (vagyis sok-sok évre, amíg a beépített akkumulátorok bírják).

A Reolink Solar Panel 2 Type-C kábelen akár 6 wattal képes tölteni a kamerát
A Reolink Solar Panel 2 Type-C kábelen akár 6 wattal képes tölteni a kamerát

Ötperces telepítés

A Reolink Argus B440 telepítése nem is lehetne egyszerűbb - a cég nem próbálta meg ismét feltalálni a spanyolviaszt, minden úgy megy, mint a hasonló kamerák esetében. A kamerát egy rejtett kapcsolóval kell aktiválni, közben pedig letölteni a Reolink alkalmazást iOS-re vagy Androidra (eddig terjed ki a nyomtatott használati útmutató is, de QR-kóddal további segítséget is kaphatsz). Az applikáció magyarul fogad, de a fordítás itt-ott még csiszolásra szorul. A beállításon egy varázsló visz végig, ami teljesen egyértelmű, ráadásul a soron következő lépésről maga a kamera is szó szerint szól (értsd: beszél).

Az app felhasználóbarát, de néhány félrefordításra fel kell készülnöd
Az app felhasználóbarát, de néhány félrefordításra fel kell készülnöd

Amint csatlakozott a kamera a Wi-Fi hálózathoz és az első beállítás is megtörtént, érdemes az app minden pontján végighaladni. Megadhatod, hogy milyen időpontokban mi alapján riasszon a kamera, sőt, a riasztás formáját is kijelölheted. Természetesen a push értesítéseket is küldi az app, ha ezt külön aktiválod, emellett a behelyezett mSD kártyára is rögzíti a beállított hosszúságú videót. Miután vandálvédelem nincsen, jogos, hogy felhőalapú rögzítést is szívesen beállítanál (ha megrongálják a kamerát, jó eséllyel a felvétel meglesz a felhőtárhelyen). A Reolinknek ehhez saját szolgáltatása van, a Reolink Cloud, ami az applikációban is megtalálható integráltan.

Sajnos az ingyenes verzió ebből mindössze 7-napos, ezt követően minimum évi 40 eurót kell fizetned a tárhelyért. Ezért cserébe egy kamera képét (16 GB tárhelyig) 30 napig tárolja a Reolink felhője. Bár ez semmivel sem olcsóbb vagy jobb, mint a konkurensek szolgáltatása, az mindenképpen tetszett és plusz pontot érdemel, hogy megadhatod, mely országban tárolódjanak a fájljaid - praktikusan EU-n belüli szervert ajánlott választani a maximális adatvédelem érdekében. Sajnos NVR-hez vagy NAS-hoz nem tudod hozzákapcsolni, ONVIF és IP-alapú videó-jelfolyam támogatás nincsen ehhez, viszont FTP-re rögzítést beállíthatsz, ami némi segítséget azért nyújt a távoli rögzítésben.

Van Google-integráció és több, hasznos
Van Google-integráció és több, hasznos

A Reolink a Google Asszisztens és az Amazon Alexa rendszereibe is képes integrálódni. Mi előbbit próbáltuk, ez tökéletesen ment, ám fontos tudni, hogy a videó megtekintéséhez okoskijelzőre (vagy Chromecastre) van szükség.

Fejforgatós éjjellátás

A Reolink Argus B440 egy tipikus Wi-Fi-n kapcsolódó IP-kamera, amely nem kifejezetten a profi alkalmazáshoz, sokkal inkább végfelhasználók számára készült. A csomagolás igényes, a beüzemelés és használat egyaránt egyszerű, ráadásul mindössze egyetlen applikációt kell telepíteni, azzal tudsz mindent elintézni. A dobozban mindent megtalálsz, amire szükséged lehet, ám emellett egy microSD kártyát mindenképpen ajánlott beszerezni. A felhőtárhely szintén hasznos, de az éves 40 euro kissé borsos. Aki arra apellált, hogy ezt kiváltja egy NAS-sal, és IP-alapon, vagy még inkább ONVIF-en keresztül kéri, majd menti le a kamera képét, azt sajnos ki kell ábrándítanunk - a B440 nem támogatja ezt.

A 355 és 140 fokos PT-képességgel óriási területet lefedhetsz
A 355 és 140 fokos PT-képességgel óriási területet lefedhetsz

A PT-funkció igen hasznos, pláne úgy, hogy a kamera vezérlése képes megkülönböztetni az embert, állatot és gépjárműveket, valamint a riasztást és felvételt is ehhez igazíthatod. Ez a funkció tesztünk során is egészen pontosnak bizonyult, a téves riasztások számát pedig szintén az appban megtalálható extra funkcióval tudod csökkenteni. Az érzékelésnél azt is megadhatod, sőt, egyenesen videón jelölheted ki, melyik típus mekkora mérethatárok között lehet. Ugyan egyelőre béta állapotban, de azt is aktiválhatod, hogy a felismert objektumokat bekeretezze az élőképen az applikáció (vagyis a kamera). Ez néha még tévesztett, a gyors mozgással és a kisebb élőlényekkel (madár) nem boldogult tökéletesen, de látszik, hogy a gyártó aktívan fejleszti a funkciót, ami jó hír.

A 4K-s képminőség csábító és jó fényviszonyok mellett valóban éles, tiszta képet kapunk. Amikor digitálisan ránagyítunk az applikációban, már kiütköznek a szenzor hiányosságai, ilyenkor a részletek elvesznek, szöveget olvasni, vagy arcot hajszálpontosan felismerni nem fogunk benagyítással. Sötétben a két reflektor óriási segítség, ezzel a kiegészítéssel a színes felvétel is adott nagyjából 10 méteres távolságban, viszont a beégés veszélye ilyenkor könnyen felmerül, ráadásul gyakori riasztás esetén az akkumulátor töltöttsége is gyorsan fogy. Szerencsére utóbbi egy Reolink 6 wattos napelem-panellel kiküszöbölhető, ezt melegen ajánljuk minden leendő B440-tulajdonosnak.

Az okosfunkciókért nem kell fizetned, de a felhőtárhelyért igen
Az okosfunkciókért nem kell fizetned, de a felhőtárhelyért igen

Az applikációban néhány félrefordítás még található, de ez nem túl vészes, viszont néha, az app újraindítását követően a hálózati kapcsolatot nem találta meg a szoftver, ilyenkor a telefonon kellett a Wi-Fi-t le, majd ismét felkapcsolni.

A beépített akkus biztonsági kamerák működési módja alapértelmezetten az eseményre aktiválódó videórögzítés, amihez az Argus B440 is infraszenzort használ. Ugyanakkor a napelem-panellel kiegészítve már jogos elvárás lenne, hogy folyamatos, 24-órás videójelfolyamot is rögzítsen mSD kártyára a kamera, sajnos azonban ilyen funkció (egyelőre) nincsen az applikációban. Van viszont timelapse, ami érdekes és akár hasznos is lehet, érdemes kipróbálni.

A konkurensek között a Tesla Smartot, a HikVision EZViz modelljét vagy a Xiaomi BW400-at lehet említeni, ám a Tesla és a Xiaomi nem PT-kamerák, az EZViz pedig drágább és nem 4K-s. Ehhez mérten a 65 999 forintos ár reális, bár tény, hogy lehetne olcsóbb. Ehhez még egy 6 wattos napelem-panelt is érdemes vásárolni, amely további kb. 14 ezer forintba kerül.

Reolink Argus B440 Wi-Fi IP kamera

Ár: 65 999 Ft
A Reolink Argus B440 egy tipikus Wi-Fi-n kapcsolódó IP-kamera, amely nem kifejezetten a profi alkalmazáshoz, sokkal inkább végfelhasználók számára készült.
  • 1,2.7" CMOS szenzor
  • 4K, 8 MP@15 fps videófelvétel
  • H.265 kódolás
  • 90/47 fokos látószög
  • 355/140 fok fordíthatóság (PT)
  • Wi-Fi 4 2,4/5 GHz adatkapcsolat
  • mSD kártyahely
  • 2×850 lumen reflektor
  • PIR - infra mozgásérzékelő
  • gépjármű/ember/állat-felismerés
  • kétirányú hangkapcsolat (mikrofon és hangszóró)
  • mail/push értesítések
  • Google Asszisztens, Amazon Alexa integrálhatóság
  • 21,6 Wh beépített akku
  • Type-C port, napelem-panel támogatása (6 W)
  • IP64 védettség
  • 98×122 mm, 481 g
PRO
  • 4K-s kép
  • éjjeli reflektor
  • kábelmentes működés
  • egyszerű beüzemelés és használat
  • ember/állat/gépjármű-felismerés
Kontra
  • folyamatos képrögzítés nincsen
  • nincsen ONVIF
  • a felhőtárhely fizetős
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8904
    [topic] => 1
    [group] => 14
    [gameinfo_name] => Reolink Argus B440 Wi-Fi IP kamera
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 410
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-07-30 10:48:57
    [gameinfo_webpage] => https://reolink.com/hu/product/argus-series-b440/
    [gameinfo_tags] => reolink, argus b440, biztonsági kamera, security, okosotthon, solar, napelem, teszt
    [gameinfo_url] => reolink-argus-b440-wi-fi-ip-kamera
    [gameinfo_pro] => 4K-s kép
éjjeli reflektor
kábelmentes működés
egyszerű beüzemelés és használat
ember/állat/gépjármű-felismerés
    [gameinfo_kontra] => folyamatos képrögzítés nincsen
nincsen ONVIF
a felhőtárhely fizetős
    [gameinfo_data] => 1,2.7" CMOS szenzor
4K, 8 MP@15 fps videófelvétel
H.265 kódolás
90/47 fokos látószög
355/140 fok fordíthatóság (PT)
Wi-Fi 4 2,4/5 GHz adatkapcsolat
mSD kártyahely
2×850 lumen reflektor
PIR - infra mozgásérzékelő
gépjármű/ember/állat-felismerés
kétirányú hangkapcsolat (mikrofon és hangszóró)
mail/push értesítések
Google Asszisztens, Amazon Alexa integrálhatóság
21,6 Wh beépített akku
Type-C port, napelem-panel támogatása (6 W)
IP64 védettség
98×122 mm, 481 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 65 999
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Reolink Argus B440 egy tipikus Wi-Fi-n kapcsolódó IP-kamera, amely nem kifejezetten a profi alkalmazáshoz, sokkal inkább végfelhasználók számára készült.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 410
            [manufacturer_name] => Reolink
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://reolink.com
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/reolink-argus-b440-wi-fi-ip-kamera-8904.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => 4K-s kép
            [1] => éjjeli reflektor
            [2] => kábelmentes működés
            [3] => egyszerű beüzemelés és használat
            [4] => ember/állat/gépjármű-felismerés
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => folyamatos képrögzítés nincsen
            [1] => nincsen ONVIF
            [2] => a felhőtárhely fizetős
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.5
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.