Hirdetés

Mesterséges intelligenciával erősíti a mobilitást az ASUS



|

Alaposan kibővül a ProArt termékcsalád, új méretben érkezik a legvékonyabb ZenBook, ráadásul minden eddiginél magasabb AI-számítási kapacitással az új AMD processzoroknak köszönhetően.

Hirdetés

A szokásnak megfelelően a hivatalos megnyitó előtt érkeznek meg a tajvani Computex legfontosabb bejelentései, a több évtizedes múltra visszaemlékezve cseppet sem meglepő, hogy az ASUS ott van az elsők között. A tajvani óriás az utóbbi években általában két részletben tartja az újdonságok bemutatását, elsőként érkeznek a klasszikus modellek, majd egy nappal később a játékosokra hangolt erőművek, eszközök.

Idén eddig pont ugyanígy zajlik minden, a gyártó képviselete megindította a Copilot+ PC-kategória korszakát, és a korábbi, szerény variációjú AI-gépkínálatot alaposan felturbózta. Csak úgy röpködnek a TOPS-számok, ráadásul ezúttal az AMD új Ryzen egységeit helyezték előtérbe, avagy ami most következik, mind a kisebbik CPU-gyártó AI-processzoraira épül.

Kreatív növekedés ProArt recept szerint

Régóta érett már, hogy előbb-utóbb főszerepet fog kapni a ProArt márkanév, és nagyon úgy fest, hogy a Copilot+ PC korszakban az Asus ezekre a gépekre ereszti rá a mérnökcsapataira egyébként is jellemző innovációs erőt. A P16 néven érkező variáns talán a leghagyományosabb mind közül, hiszen a klasszikus notebook-formát viseli, 16:10-es 4K-kijelzője ideális tartalomgyártók számára, és természetesen OLED technológián alapul. Erőből még a leggyengébb konfigurációban sem lesz hiány, de aki szeretné kimaxolni a P16 tudását, Ryzen AI 9 HX370 processzort, 64 GB LPDDR5X memóriát, 4 TB PCIe 4.0 SSD-tárhelyet és GeForce RTX 4070 grafikus vezérlőt konfigurálhat össze. Utóbbi kapcsán legfeljebb 321 TOPS számítási kapacitás érkezik az AI-számításokhoz, illetve a megszokott RTX-technológiák, amik olyan alkalmazásokban gyorsítanak, mint pl. az Adobe Creative programcsomag.

Ennél durvább kombinációt hoz a PX13, ami szinte pontosan ugyanezt a specifikációs listát hirdeti magáról, csak épp 13 hüvelykes, 360 fokban kiforgatható érintésérzékeny kijelzővel. A kijelzőméret miatt picit alacsonyabb a felbontás (3K), de az OLED megmaradt, és ami kisebb csoda, hogy az RTX 4070 ugyanúgy kérhető. Kétségkívül ultramobil típusról beszélhetünk, amiben az alapfelszereltség része a WiFi 7, az USB4 és a stylus-támogatás is.

A ProArt-történet végére a PZ13 teszi a pontot, ami egy harmadik formát hoz be megegyező számítási kapacitás mellett, a kijelző rejti ténylegesen a teljes gépet, amihez egy mágnesesen csatlakoztatható billentyűzet jár. A ROG Flow Z13 óta tudjuk, hogy a gyártó nagyon érzi ezeket a "form-factor-okat", ezért valójában nem is annyira meglepőt, hogy az akár szimpla tabletként használható PZ13-ba ugyanaz a Ryzen AI 9 kérhető az RTX 4070 társaságában. Dedikált Copilot gomb ide, furcsa funkciókat hozó Windows-frissítés oda, a PC-gyártók végre kihasználják az alkalmat egy kis portfólió újításra.

Hirdetés

Dizájnban újra csúcson, AMD-vel

Nem új keletű a Ryzen platform a ZenBook kínálatban, de a legújabb, 16 hüvelykes kialakítás az első perctől az AMD új AI-processzorcsaládjával érkezik. Biztosan lesz belőle inteles változat is, de sokatmondó, hogy a típus bemutatkozása Ryzennel történik. A mindössze 1,1 cm-es vékony és 1,5 kg nehéz gép bőven teljesíti a Copilot+ PC-elvárásokat, az 50 TOPS számítási kapacitás kényelmes erő a közel jövőre. Ennél egy fokkal izgalmasabb viszont a cer-alumínium fedlap, ami egyfajta ötvözete a kerámia és alumínium párosának, biztosítva a szükséges keménységet és könnyűséget egyben. A belső komponenseket párakamrás hűtőegység borítja, aminek köszönhetően 25 dB alatti a hűtés közbeni zajkeltés, és korábban még nem alkalmazták ennyire vékony gépben.

A 16 hüvelykes kijelző ennél a modellnél "csak" 3K felbontású (természetesen OLED technológiával), legfeljebb 32 GB LPDDR5X memória és 2 TB SSD-tárhely kérhető hozzá. A mesterséges intelligencia nemcsak az operációs rendszer és a programok terén kap támogatást, a beépített infrakamera gyárilag képes szűrők valós idejű alkalmazására, illetve a zajszűrési algoritmusokban is fejlődést értek el.

És ez még csak a kezdet

A felső kategóriás modellek mellett a VivoBook S széria szintén megkapta az AMD-s frissítéseket, ebből pedig talán azt remélhetjük, hogy még szélesebb és változatosabb lesz a Ryzen-kínálat; elvégre a felhasználók egy része erre vágyott évek óta. A magyarországi megjelenésről még nincs hivatalos információ, de minden bizonnyal az iskolakezdéssel induló, az ünnepi szezon végéig tartó rohamban folyamatosan érkeznek majd a most bejelentett újdonságok.

Helyszíni tudósításunk a Computex szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.