Hirdetés

Kingston NV3 2 TB SSD teszt – az SSD, amit nem a külseje miatt fogsz megszeretni



|

Semmi csicsa, semmi sallang, csak a teljesítmény és megbízhatóság a lehető legolcsóbban - az NV3 érdekes recept szerint készült, de működik és borítékolható a siker.

Hirdetés

A Solid State Drive-ok megjelenésekor és az azt követő pár évben nem győztük kapkodni a fejünket, hogy milyen óriásit gyorsultak az adattárolók. Hamar rásütötték az SSD-kre a "titkos összetevő", a "csodatevő" és az ezekhez hasonló jelzőket, mert bármiféle szoftveres bűvészkedés nélkül egyszerűen mindent gyorsítottak, ami a PC-n futott. Aztán a fejlődés üteme lelassult, és bár mára a 10 GB/s tempót is elérték a csúcspéldányok, a valóságban még mindig az 1-2 GB/s az általános. Ha a kapacitást nézzük, szintén ne, lélegezhetünk még fel, a forint/Gigabyte mutató továbbra is magasabb, mint azt a legtöbb felhasználó szeretné, így jelenleg is a fél TB-os kapacitás tekinthető átlagosnak. Talán az igazi áttöréseket nem is a csúcskategóriában kell keresni, vagyis nem csupán ott, a belépőszinten egy-egy jól irányzott előrelépéssel az egész adattárolást új szintre lehet emelni. Erre tesz most kísérletet a Kingston NV3-as modellcsaládja, ami megváltani ugyan nem kívánja a világot, de talán nagyot lendíthet az átlagos PC-k sebességén.

Hirdetés

Minden termék "egyedi"

A Kingston NV3 SSD-ire még a legnagyobb jóindulattal sem lehet rásütni, hogy izgalmasak. A csomagolás szimpla bliszter, így ne számíts arra, hogy az unboxing során libabőrös leszel a csodálattól. Ha sikerült kihámozni az SSD-t a műanyag tokból, onnan további extrák, matricák, ajándék kuponok, vagy akár hűtőborda nem fog kiesni - csak az SSD-t kapod a pénzedért.

A fehér matricával takart chipeket viszont nem tudjuk nektek pontosan, egyesével bemutatni, és ez az, ami miatt az NV3 - csakúgy, mint elődei - igazán alacsony áron tud a kategóriában eddig nem látott sebességet kínálni. Az alcímben nem arra gondoltunk, hogy

a Kingston NV3 a világ első kézműves kisipari SSD-je,

hanem arra, hogy a gyártó nem garantálja, hogy minden egyes NV3-on ugyanaz a vezérlőchip és ugyanaz a NAND flash chip lesz megtalálható. Vagyis nem mondhatjuk ki konkrétan, hogy a holnap, vagy az 1 év múlva megvásárolt NV3-on egyaránt Micron 3D-NAND chipek és Phison vezérlő lesz - mert ezt a Kingston nem garantálja. Aggódni persze felesleges, mert nem céllövöldés zsákbamacskát árul a cég, ugyanis azt garantálja, hogy bármelyik NV3-ról is legyen szó, a gyártó által meghatározott szekvenciális sebességet minden esetben megkapod. Csak ha éppen szerencsés vagy, ennél valamivel többet is.

Az unboxing-élmény kimerül egy bliszter felfeszítésében
Az unboxing-élmény kimerül egy bliszter felfeszítésében

Ha így nézzük, a Gen 4x4-es, vagyis PCIe 4.0-án, 4 szálon kapcsolódó SSD egyáltalában nem rossz ajánlat, hiszen garantált, hogy szekvenciálisan eléred a 6000/5000 MB/s olvasási és írási tempót. Azt is biztosra lehet venni, hogy minden egyes NV3 SSD-t tesztel a Kingston, mielőtt te megvásárolnád, vagyis minőségbeli ingadozás a gyár ígérete szerint nem lesz. A szakmában ez a fajta multi-BOM (Bill of Materials) gyártási mód nem ismeretlen, több gyártó is alkalmazza már hosszú évek óta.

A matrica alatt olykor ilyen, máskor olyan chipek vannak, de a meghatározott sebességet és megbízhatóságot a Kingston garantálja
A matrica alatt olykor ilyen, máskor olyan chipek vannak, de a meghatározott sebességet és megbízhatóságot a Kingston garantálja

A Kingston NV3-ak azért felépítésüket tekintve azonosak lesznek a termék teljes életciklusa alatt. Garantált a 3D NAND TLC-rendszerű chipek és a PCIe 4.0 x4 vezérlő használata, ahogy a sebességértékek is. DRAM-mal nem támogatták meg a vezérlőt, kapacitást tekintve pedig 500 GB és 4 TB között válogathatsz többféle modell közül.

Nagyon fontos technikai paraméter, hogy a hűtőborda nélküli Kingston NV3-ból bármilyen kapacitásút is választasz, az egyoldalon szerelt SSD, ami megkönnyíti a hűtését. Mindegyik NV3 mellé jár egy 1 éves Acronis klónozó szoftver-licenc, SSD Manager, valamint 3 év garancia. A strapabíróság kapacitásonként változik, a tesztre érkezett 2 TB-os modell 640 TBW-t ígér, ami átlagos, otthoni használat során bőségesen elegendő, de azért ennél sokkal többet kínáló modellek is léteznek a piacon.

Asztali gépbe és notebookba is ideális az egyoldalas kivitele miatt
Asztali gépbe és notebookba is ideális az egyoldalas kivitele miatt

Azt kapod, amit megígértek - most és bármikor máskor

A Kingston NV3 SSD egyik fő erénye, az egyoldalas kivitel különösen notebookos használat esetén előny és ez tesztünk során is bebizonyosodott. Egy 3 órás stresszteszt során egy Lenovo Legion 5 16IRX9 notebook másodlagos SSD-jeként a HWiNFO64 szerint maximálisan 51 Celsius fokot ért el, de az átlaghőmérséklet a teljes teszt során 43 Celsius fok volt (a másik SSD, egy SKHynix modell ugyanakkor 64 Celsius fokig melegedett ugyanebben a környezetben, bár hozzá kell tenni, hogy ez a meghajtó gyorsabb volt kb. 10-15%-kal).

Az 1863 GB hasznos kapacitást nyújtó SSD CrystalDiskMark alatt hozta azt, amit a gyártó ígért: 6278 MB/s szekvenciális olvasási és 5728,3 MB/s írási tempót mértünk, vagyis különösen írás során messze túlszárnyalta a gyártó által garantált értéket. A valós használatot szimuláló tesztek alatt már nem vizsgázott ilyen jól az NV3: különösen kis fájlok olvasásával hadilábon áll a DRAM-nélküli adattároló, ilyenkor a tempó szekvenciálisan is a felére esik, véletlenszerű olvasásnál pedig a PCIe 4x4-es SSD-k sebességének kb. a felét hozza. Az IOPS-érték is olvasásnál halványabb, de nem olyan borzalmas, hogy nagyon keseregnünk kéne miatta, pláne úgy, hogy írásban remekel az NV3 - egészen addig, amíg a TLC NAND flash chipből lecsípett kb. 500 GB-nyi SLC-ként kezelt gyorsító tárhely kitart. Amint ez elfogy, a sebesség jelentősen csökken, de azért a csúcsmodellektől mindössze 20-25%-kal marad el (PCMark 10 Data Drive Benchmark: 3427 pont - Kingston KC3000 2 TB: 4739 pont).

Kisméretű fájloknál hiányzik a DRAM cache, de a csúcssebesség szuper és az írási tempó is kiváló a megcélzott kategóriában
Kisméretű fájloknál hiányzik a DRAM cache, de a csúcssebesség szuper és az írási tempó is kiváló a megcélzott kategóriában

A valós használat során nem igazán a gyengeségei, sokkal inkább az erősségei lesznek érezhetők az NV3-nak. Természetesen tisztában kell lenned azzal, hogy egy olcsóbb, költségtakarékosabb, de azért abszolút nem alsópolcos SSD-t választottál, ez pedig néhány kompromisszummal is jár. A szerény melegedés kiváló hír, ráadásul ez a throttlingot is kizárja, de ha biztosra akarsz menni, azért egy kisebb passzív hűtőborda biztosan nem ártana neki. Ha a gyenge pontjait kell még sorolni, akkor a mindössze 3 év garancia lehet kellemetlen hír egyeseknek (több SSD is 5 év garanciával érkezik), illetve a viszonylag alacsony, mindössze 640 TBW-s írási strapabíróság miatt sem lehetünk felhőtlenül boldogok. Ugyanakkor hozzá kell tennünk, hogy ezt a szintet átlagos napi használat mellett nagyon sok évig nem fogod elérni, viszont ha rengeteg adatot mozgatsz, NAS-ba szerelnéd vagy videorögzítőbe, akkor természetesen nem az NV3 a te SSD-d, hiszen nem is erre készítették.

Kliensgépbe tervezték átlagos használatra, így sem a 3 év garancia, sem a 640 TBW strapabíróság nem lesz fájdalmasan szűkös
Kliensgépbe tervezték átlagos használatra, így sem a 3 év garancia, sem a 640 TBW strapabíróság nem lesz fájdalmasan szűkös

Még harcolnia kell a piacon

Nagyszerű, hogy a Kingston NV3 megérkezett a piacra, és az M.2-es PCIe 4.0-s SSD-k piacának ezen alsó-közép régióját alaposan felbolygatta. Pontosabban egyelőre még nem keltett akkora zavart a konkurensek körében, mint amekkorát vártunk (és várt a Kingston), ez pedig a szokásosan egzotikusnak tekinthető hazai árazásoknak is köszönhető. A hazánkban nagyon népszerű Kingston NV2-höz viszonyítva 1,5-2× jobb teljesítményt kapsz, ami reális, viszont néhány, már egy ideje kapható konkurens SSD árban bizony megszorongatja a Kingston NV3-at. A 2 TB-os kapacitást alapul véve a WD Black SN770 például hasonló tempó mellett 5 ezer forinttal olcsóbb, a 4 GB/s-et ígérő WD Blue SN580-ért pedig 8 ezer forinttal kell kevesebbet fizetned. A Kingston NV2 jelentősen lassabb, cserébe közel 15 ezer forintot spórolhatsz, ha pedig kicsit nézelődsz, az NV3-mal közel azonos áron beszerezheted a Kingston KC3000-es SSD-t is. Ez utóbbi 7 GB/s csúcssebességet ígér, DRAM segíti a vezérlőchipet, hosszabb a NAND flash chipek élettartama (1600 TBW) és 3 helyett 5 év garanciát kapsz. A Kingston NV3 SSD 2 TB-os kapacitással és 3 év garanciával 55 390 Forintba kerül.

Kingston NV3 2 TB SSD

Ár: 55 390 Ft
Nagyszerű, hogy a Kingston NV3 megérkezett a piacra, és az M.2-es PCIe 4.0-s SSD-k piacának ezen alsó-közép régióját alaposan felbolygathatja.
  • M.2 2280 SSD
  • 3D NAND flash TLC chipek
  • PCIe 4.0 ×4 csatlakozás, NVMe 1.4
  • 2 TB/1863 GB tárhely (gyári/valós)
  • Acronis rendszermásoló és Kingston SSD Manager programok
  • egyoldalas szerelés
  • 6278,8/5728,3 MB/s CrystalDiskMark szekvenciális olvasás/írás
  • 47,25/209,65 AS SSD 4K Random olvasás/írás
  • 626232/707011 IOPS AS SSD IOPS 4K/64
  • 1267 pont 3DMark Storage Benchmark
  • 3427 pont PCMark10 Data Drive Benchmark
  • 20968,6/18394,3 pont Anvil Storage (1/32 GB)
  • 640 TBW
  • 3 év garancia
PRO
  • jó szekvenciális tempó
  • viszonylag nagy SLC NAND gyorsító-tárhely
  • egyoldalas szerelés
  • alacsony melegedés
  • minden esélye megvan az NV2 sikerét megismételni
Kontra
  • kisebb fájloknál sokat lassul az olvasás
  • ha elfogy az SLC tárhely, leesik az írási tempó
  • csak 3 év garancia
  • csak 640 TBW
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8939
    [topic] => 1
    [group] => 10
    [gameinfo_name] => Kingston NV3 2 TB SSD
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 175
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-08-29 22:39:18
    [gameinfo_webpage] => https://www.kingston.com/unitedkingdom/en/ssd/nv3-nvme-pcie-ssd
    [gameinfo_tags] => kingston, nv3 ssd, solid state drive, adattárolás, pc, diy, gamer pc, gaming pc, teszt
    [gameinfo_url] => kingston-nv3-2-tb-ssd
    [gameinfo_pro] => jó szekvenciális tempó
viszonylag nagy SLC NAND gyorsító-tárhely
egyoldalas szerelés
alacsony melegedés
minden esélye megvan az NV2 sikerét megismételni
    [gameinfo_kontra] => kisebb fájloknál sokat lassul az olvasás
ha elfogy az SLC tárhely, leesik az írási tempó
csak 3 év garancia
csak 640 TBW
    [gameinfo_data] => M.2 2280 SSD
3D NAND flash TLC chipek
PCIe 4.0 ×4 csatlakozás, NVMe 1.4
2 TB/1863 GB tárhely (gyári/valós)
Acronis rendszermásoló és Kingston SSD Manager programok
egyoldalas szerelés
6278,8/5728,3 MB/s CrystalDiskMark szekvenciális olvasás/írás
47,25/209,65 AS SSD 4K Random olvasás/írás
626232/707011 IOPS AS SSD IOPS 4K/64
1267 pont 3DMark Storage Benchmark
3427 pont PCMark10 Data Drive Benchmark
20968,6/18394,3 pont Anvil Storage (1/32 GB)
640 TBW
3 év garancia
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 0
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 55 390
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Nagyszerű, hogy a Kingston NV3 megérkezett a piacra, és az M.2-es PCIe 4.0-s SSD-k piacának ezen alsó-közép régióját alaposan felbolygathatja.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 175
            [manufacturer_name] => Kingston
            [manufacturer_url] => kingston
            [manufacturer_link] => http://www.kingston.com/
            [link] => /gyarto/kingston
        )

    [link] => /termekinfo/kingston-nv3-2-tb-ssd-8939.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => jó szekvenciális tempó
            [1] => viszonylag nagy SLC NAND gyorsító-tárhely
            [2] => egyoldalas szerelés
            [3] => alacsony melegedés
            [4] => minden esélye megvan az NV2 sikerét megismételni
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => kisebb fájloknál sokat lassul az olvasás
            [1] => ha elfogy az SLC tárhely, leesik az írási tempó
            [2] => csak 3 év garancia
            [3] => csak 640 TBW
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Szoftver:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.