Hirdetés

Így építs bivalyerős és jövőbiztos AMD-s PC-t



|

Óriási választék, vonzó árak, szuper CPU-k és fényes jövő - összehasonlítottuk az összes AM5-ös chipkészletet, és megmutatjuk, melyik a legjobb választás, ha MI-re kapható PC-t szeretnél építeni.

Hirdetés

Ugyan nem köthető konkrét gyártóhoz az idei PC-forradalom, hiszen a mesterséges intelligencia ernyője alá szinte a teljes iparág bezsúfolódott, de látva az újgenerációs fejlesztések piaci megjelenését, izgalmas időszak előtt állunk. A notebookok kategóriája elsőbbséget élvez, mint mindig, de az asztali gépek szerelmesei is izgulhatnak: idén végre megkaphatják a várva várt tűzijátékot.

Hirdetés

Az Intel ezúttal késésben van, vagyis inkább magával versenyez. Az elmúlt években bejelentett termékstratégia irgalmatlan tempóra kényszeríti az óriásvállalatot, hamarosan féléves processzorciklusokra állnak át, az előrelépések mértéke azonban egyelőre ismeretlen. Ezzel szemben az AMD valamelyest konzervatívabb ütemtervet követ, ami emészthetőbb, ráadásul ezúttal sem jár platformváltással. Emiatt lehet 2024 az AMD éve!

Beérik az AM5 platform

Még mielőtt elmerülnénk a részletekben és szerelési tippekben, le kell szögeznünk, hogy tökéletes PC-s alap nincs. Bármennyire igyekeznek a mérnökök, bármit állítson a marketing osztály, a hibamentességet nem lehet elkerülni. A kérdés inkább az, hogy ezekből mennyi van, és milyen időtávon javítja őket a gyártó, ugyanis a felhasználó türelme véges, és csalódottságában akár egy életre elfordulhat egy márkától, legyen szó akár az alaplap, akár a CPU gyártójáról.

Az AM5 indulása sem volt zökkenőmentes, de hogy ki miatt, az máig vitatott. Az AMD szigorú előírásokat és követelményeket határoz meg partnergyártói felé, viszont az alaplapgyártók igyekeznek elsőként piacra lépni, így a minőség-ellenőrzés lerövidül, a hiba pedig kódolva van a rendszerbe. Ráadásul az AM5-tel érkezett meg a DDR5 szabvány is, egy ilyen mértékű váltás pedig szinte biztos, hogy rejt magában buktatókat.

Így indultunk neki az AM5-nek, ami rengeteg újdonságot és furcsa hibát hozott, de idővel tökéletesre csiszolták a BIOS-okat, a DDR5-ös anomáliáktól sem kell tartanod
Így indultunk neki az AM5-nek, ami rengeteg újdonságot és furcsa hibát hozott, de idővel tökéletesre csiszolták a BIOS-okat, a DDR5-ös anomáliáktól sem kell tartanod

Aki rögtön az elején felszállt a Ryzen 7000-es vonatra, minden bizonnyal őriz pár olyan emléket, amit nem szívesen idéz fel. Memória-inkompatiblitásból adódó furcsa jelenségek, szokatlan CPU-teljesítménygörbék és hőfokok, az ígéretekkel ellentétesen működő túlhajtás. Aztán jött az alaplapok felől érkező túlfeszültséget generáló probléma, ami kiégő processzorokat és botrányt eredményezett.

Mindez azonban már a múlté, a gond csupán az, hogy egyik-másik probléma annyira "beleégett" a PC-s közösség emlékezetébe, hogy mind a mai napig sokan kételkednek abban, hogy az AMD képes stabil, az Intellel konkuráló platformot építeni. Pedig képes, nem is akárhogy.

Elveszve a szédítő kínálatban

Elképesztő méreteket ölt az AM5-ös alaplapkínálat, rendkívül széles az ársáv, nincs olyan réteg, ahol ne lenne AMD-s ajánlat az inteles lapok ellenében. Ez pedig jó, nagyon jó, és ha a Ryzen 9000-es széria teljesíti a gyártói ígéretet, még tovább nőhet az AM5-ös alaplapok száma.

Ha most építenél AM5-ös gépet, készülj fel, hogy nem lesz egyszerű átlátni az egyes CPU- és alaplap-típusok tudását és képességeit. Természetesen a választásodat alapvetően meghatározza a processzor típusa, és bár az AM5 egységes kompatibilitást biztosít, érdemes ésszel összeválogatni a CPU-hoz illő alkatrészeket. Több napot töltöttünk el az igen combos IGP-vel rendelkező Ryzen 8000G-s példányokkal, és viszonylag gyorsan kiderült, hogy teljesen felesleges százezres árcédulákkal büszkélkedő X670 alaplapot választani hozzájuk. Sőt, akár egészen A620-ig lemehetsz a ranglétrán, és amikor csak az alaplapon 80-100 ezer Ft-ot tudsz spórolni, akkor talán megér pár órát a nyomozás (és a PCW tesztjeinek olvasása).

Az egyik legdrágább AM5-ös alaplap jelenleg; több mint 400 ezres árával szerintünk túlzás, de biztos lesz olyan, akit elcsábít a bőséges alapfelszereltség, az M.2 SSD-ket fogadó bővítőkártya és 4,5 hüvelykes érintőkijelzővel szerelt információs panel
Az egyik legdrágább AM5-ös alaplap jelenleg; több mint 400 ezres árával szerintünk túlzás, de biztos lesz olyan, akit elcsábít a bőséges alapfelszereltség, az M.2 SSD-ket fogadó bővítőkártya és 4,5 hüvelykes érintőkijelzővel szerelt információs panel

Gaming konfiguráció megtervezésekor nem az IGP megléte jelenti a döntés alapját, hanem a maximális órajel kontra többmagos felépítés, netán extra gyorsítótár közti mérlegelések hatnak a pénztárcádra. Lehetséges, hogy egy A620-as alaplapba tegyél Ryzen 9 7950X3D processzort? Igen, miért is ne. Tudod tuningolni a legolcsóbb Ryzen 3-at a csúcs X670E alaplapban? Ha bírja, természetesen. Az AM5 mindent elbír, de térjünk át hasznos tippjeinkre, az elméleti lehetőségek után nézzük a logikus választásokat.

Öt lapkakészlet, egy döntés

Az AMD erőltetett módon kétszerezte meg az ún. "mainstream" és "performance" lapkáinak a kínálatát; biztosak vagyunk benne, hogy olvasóink többsége nincs tisztában az "E" betűvel jelölt variánsok előnyeivel. Érthető, hiszen a variációk mögötti gyártói tervek vélhetően arról szóltak, hogy az Intel 600/700-as sorozatú lapjainál több PCIe-sáv támogatását kell megteremteni, ez viszont egy olyan elem, amivel őszintén szólva nem tud mit kezdeni egy mezei felhasználó, játékos. Különösen úgy, hogy a kibővített tudás a PCIe 5.0 szabvány kezelését erősíti meg, amit csak nagyon kevés SSD támogat, a videokártyák egyelőre nélkülözik a nagyobb sávszélességet kínáló technológiát.

Összefoglaltuk egy táblázatban az egyes lapkakészletek közti különbségeket, lehet bogarászni a PCIe-számokat, de azért itt valójában három lapkakészlet közül kell választanod, a többi paramétert tekintve úgyis az alaplapgyártók egyes típusainak jellegzetességei dominálnak. Nem kell elvetned sem a B650E-t, sem pedig a nagytestvérét, de egy normál B650-nel sem maradsz el a többiektől, a PCIe 5.0 hiánya ellenére nagyon gyors és modern gépet építhetsz rá.

Ajánlásaink mindössze példák, tetszés és gyártói szimpátia szerint bármi mást választhatsz, csupán arra figyelj, hogy ne térj el nagyon a CPU és alaplap közti egyensúlytól.

Felső kategóriás kalandozások

Személyes kedvencünk az ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI alaplap a Ryzen 7 7800X3D-vel, és bár ez a kettős együtt nem olcsó, pazar játékteljesítményt ígér, miközben jövőbiztos PCIe 5.0 képességekkel bír, és tuningban a csúcsalaplapokhoz közeli tudást biztosít. Ha a játék a fő szempont, akkor ennél többre nincs szükséged. A memóriakezelés 8000 MT/s feletti, és a VGA-támogatás mellett egy SSD-nek is jut a PCIe 5.0-ból, avagy ezzel a párossal be is rendezkedhetsz a következő 4-5 évre.

Ebből a szögből nézve ez egy csúcskategóriás alaplap, a hátlapi csatlakozók száma bőséges, és a százezer forintos árcédula összhangban van a ROG STRIX B650E-F Gaming WiFi tudásával. Ideális aranyközépút, ha a pénztárcád engedi
Ebből a szögből nézve ez egy csúcskategóriás alaplap, a hátlapi csatlakozók száma bőséges, és a százezer forintos árcédula összhangban van a ROG STRIX B650E-F Gaming WiFi tudásával. Ideális aranyközépút, ha a pénztárcád engedi

Nehéz belekötni, és ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy mi értelme drágábbat ajánlani, ha sem a tesztprogramok, sem pedig a valós felhasználás nem mutatnak látványos különbségeket. Utóbbi esetben ugye ez nem feltétlenül igaz, mert amint a játék mellett kreatív, alkotói, netán fejlesztői munkavégzés is képbe kerül, akkor a 8-magos, 16-szálas processzorfelépítés kevés lehet. A 7900-as Ryzen széria a 3D V-Cache variánsaival jó választás, de a 12 magos példány esetében fejtörést okozhat, hogy a normál vagy az X-variáns a jobb vétel. A fő különbséget a tipikus és maximális fogyasztási keret jeleni, a sima 7900-as beéri 65 és 88 Wattal, míg az X típus 170 és 230 W-ra hangolva használható. Markáns különbség, ami bár alacsonyabb órajeleket jelent a normál kiadásnál, de a használat során ez a hátrány nem igazán látszik.

Közel áll a 250 ezres ársávhoz, ami valóban extrém kategória, de legalább az alapcsomag része az ASUS által készített PCIe 5.0-s M.2 bővítőkártya, amivel  szélsebes tárhelyműködést építhetsz ki
Közel áll a 250 ezres ársávhoz, ami valóban extrém kategória, de legalább az alapcsomag része az ASUS által készített PCIe 5.0-s M.2 bővítőkártya, amivel szélsebes tárhelyműködést építhetsz ki

Akármelyiket is válaszd, alaplap fronton elmozdulhatsz az X670-ek irányába, de csak akkor, ha meg tudod indokolni magadnak a felár kifizetését. Sok USB-portra van szükséged? Maximális hardveres és BIOS-tudás kell? Pénz nem számít? Ha ezek mindegyike igaz, akkor jöhet az ROG Crosshair X670E HERO, ami nemcsak tuningban, tárhelykezelésben is jeleskedik. Az öt darab M.2 foglalat közül három PCIe 5.0-képes, miközben a két PCIe x16-os foglalatnál sem kell lemondanod az egyelőre kihasználatlan csúcstempóról. És mivel ROG modellről van szó, szédítő mennyiségű opció vár a BIOS-ban, és egyébként két kattintásra betöltődő 8000 MT/s memóriasebesség is elérhető, a'la Kingston.

Két lábbal a földön

Akár megengedheted magadnak, akár nem, a fenti két példa nem éppen reális már csak az ár/érték aránya miatt sem. A jó hír az, hogy sokkal kedvezőbb szinteken csak pár, egyébként is elhagyható funkcióról kell lemondanod, mégis teljes értékű AM5-élményben lehet részed. A Gigabyte B650M DS3H több revízióban létezik, ám tudásbeli különbség nincs az eltérő kiadások között, csupán egy RGB LED-szalag támogatásával bővült ki a lista az 1.3 verziónál. Egyébként mindent tud, amire egy otthoni PC-nek szüksége lehet, a processzortámogatása teljes körű, elboldogul a memóriák túlhajtásával, microATX mérete okán kisméretű házakba is szerelhető és 60 ezer Ft környékén beszerezheted. Nincs PCIe 5.0 támogatás, viszont a hátlapján két DisplayPort 1.4 és egy HDMI 2.1 kimenet található, ami ideális terep a Ryzen 8000G-k számára. Mentes a csicsáktól, a hűtőbordák méretén azonban nem spóroltak, plusz pontot érdemel, hogy mindkét M.2 SSD-t fedi az alaplapi hűtőborda.

Extrém opcióktól mentes, nincs PCIe 5.0, viszont másban akár még túl is teljesíti az otthoni PC-s vágyakat a 66 ezer Ft-ot kóstáló B650M-DS3H. Egy 8000G-s Ryzennel kiváló párost alkothat, nem kell több, ha a játékos felhasználás nincs az időtöltések között
Extrém opcióktól mentes, nincs PCIe 5.0, viszont másban akár még túl is teljesíti az otthoni PC-s vágyakat a 66 ezer Ft-ot kóstáló B650M-DS3H. Egy 8000G-s Ryzennel kiváló párost alkothat, nem kell több, ha a játékos felhasználás nincs az időtöltések között

Még ezt az árat is megfelezheted, ha lemerészkedsz egészen az A620 lapkakészletig. Az itt tanyázó alapok nagy része elsőre ránézésre olyan, mintha nem lenne befejezve, valójában az alacsony árképzés okán maradnak el a hűtőbordák és egyéb látványelemek, az egyetlen cél a funkcionalitás. Ajánlható típus az MSI PRO A620M-E, ami a lapkakészlet tudásának megfelelően tényleg csak a legszükségesebbeket nyújtja, nincs semmilyen túlhajtás, csak némi kibővített memóriatámogatás (OC-jelzéssel feltüntetve), pont annyi PCIe 4.0 sáv, hogy a videokártya és egy SSD működhessen.

Nagyon vad lenne egy Ryzen 9 7950X-szel az MSI PRO A620M-E alaplapja: a BIOS-támogatás adott, de ez az alaplap inkább a Ryzen 3-szinten tervező felhasználók ideális választása. Piszok olcsón, 33 ezer Ft-ért ad 128 GB-nyi memóriatámogatást, egy NVMe SSD-foglalatot, gigabites LAN-t és PS/2-es portokat VGA-kimenet mellett
Nagyon vad lenne egy Ryzen 9 7950X-szel az MSI PRO A620M-E alaplapja: a BIOS-támogatás adott, de ez az alaplap inkább a Ryzen 3-szinten tervező felhasználók ideális választása. Piszok olcsón, 33 ezer Ft-ért ad 128 GB-nyi memóriatámogatást, egy NVMe SSD-foglalatot, gigabites LAN-t és PS/2-es portokat VGA-kimenet mellett

Nincs villámgyors USB port, a maximumot a 3.2-es szabvány legalacsonyabb szintje jelenti 5 Gb/s-mal, viszont a hátlapon elfért a hagyományos PS/2-es billentyűzet és egér port, valamint egy VGA-kimenet. Modern, ám a régi időkkel is kompatibilis gépet építhetsz rá, amibe várhatóan még legalább 2 évig érkezhetnek újgenerációs AMD Ryzenek.

Óvatos jelen, ígéretes jövő

A különböző PCI Express szabványok egyidejű támogatására többféle variációt találhatsz AM5-fronton, de sajnos még a Ryzenek tudása sem mindig egységes. Az AMD egyszer már eljátszotta azt, és az új, 8000G típusoknál is igaz, hogy kimaradt a PCIe 5.0 támogatása, vagyis nincs sok értelme olyan alaplap után kajtatni, ami "5.0 Ready", a CPU miatt a sávok maximum 4.0-s sebességre lesznek képesek.

Már nem kell sokat aludni az új alaplapok megérkezéséig, júliustól fokozatosan felfrissül a kínálat, a csúcskészletekért azonban most is mélyen zsebbe kell nyúlni
Már nem kell sokat aludni az új alaplapok megérkezéséig, júliustól fokozatosan felfrissül a kínálat, a csúcskészletekért azonban most is mélyen zsebbe kell nyúlni

Ez persze nem óriási tragédia, csupán odafigyelést igényel, különösen akkor, ha a közeljövőben PCIe 5.0 SSD vásárlását tervezed; az alaplapok többsége a CPU-tól érkező PCIe-sávokon kezeli az elsődleges M.2 tárhelyeket. Az IGP-mentes Ryzen 7000-ek itt jól teljesítenek, hiszen egységesen támogatják ezt a megfelelő alaplapban. A platform maga tehát kiszámítható, ha már használod, akkor egy szimpla processzorcserével fejleszthető, ha pedig új belépőként érkezel, akkor egyből mehetsz a 9000-es újdonságokra.

A friss Ryzenek mellé új alaplap-generáció is érkezik, de semmiképp se hozz hirtelen döntést, az újdonságok árcédulája mindig magasabb, a 600-as lapkakészletekre épülő kínálatban pedig mindig találsz árleszállítással vonzóvá varázsolt példányokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.