Hirdetés

Forradalmi újításokon megy át az iPad – itt vannak az Apple bejelentései



|

Egy egész rendezvényt szentelt az Apple az iPad újdonságainak, és érthető, hogy ezt nem akarták egy sajtóközleménnyel letudni.

Hirdetés

Elenyésző a hordozható elektronikai eszközök között a táblagépek részesedése, de a kategóriát magabiztosan uralja az Apple az iPaddel. A cég nem csak arra készíti tabletjeit, hogy azokon nézzék a fiatalok a Netflixet, hiszen már az iPad Air is egész lenyűgöző dolgokra képes, a Pro meg pláne - ha nem iPadOS, hanem macOS futna rajta, simán kiválthatná a MacBook Airt is, ám a cég nem akar ezzel maga alá rúgni egyet. 

Két modellt ismerhettünk meg, melyek közül az itt debütáló M4 processzorral szerelt Pro az izgalmasabb, de ez kifejezetten profiknak szól - az átlag felhasználók leginkább az Airnek örülhetnek, vagy még ennél is jobban annak, hogy csökkent a 10. generációs iPad ára.

Hirdetés

iPad Air

Elsőként az új iPad Airt jelentették be; ebből már két méret közül választhatunk, ami korábban csak a Prónál volt opció: 11 és 13 hüvelykes változat áll rendelkezésre. Azon kívül, hogy nagyobb területen tevékenykedhetünk, nincs más különbség ezek között, csak keret és személyes preferencia kérdése, melyikre érdemes lecsapni, ahogy az is, hogy a kék, a lila, a csillagfény vagy az asztroszürke színek közül melyiket választjuk. Fontos változtatás, hogy a 12MP-es előlapi kamera a hosszabbik élre került, és az eszközt vízszintesen használva sztereó hangszórók hangzását élvezhetjük.

Szerencsére nem erőltették bele a legmodernebb saját processzort, fölöslegesen felverve az árat ezzel: M2 dolgozik benne, ami jóval erősebb az elődben lévő A14 Bionicnál, és mind professzionális szerkesztőprogramok, mind a legkomolyabb játékok (pl. az Assassin's Creed Mirage) futtatására tökéletesen alkalmas. A Magic Keyboarddal is használható, és az Apple Pencil különböző variációit is támogatja. 128 GB-tól indul, 256 GB, 512 GB és 1 TB is választható, ára pedig a kisebb modellnél 299 990 Ft-nál, a nagyobbnál 399 990 Ft-nál indul. Május 15-étől lesz elérhető, de előrendelni már ma is lehet.

iPad Pro

Az iPad Pro továbbra is a csúcsot képviseli, miközben könnyű, elképesztően vékony, sőt, minden idők legvékonyabb Apple-terméke: 5,1 mm és 5,3 mm vastag a két variáció (11" és 13"). Ezzel egyébként kiérdemelte a "Kreativékony" jelzőt, amiért leborulunk a copywriterek előtt. Végre OLED kijelzőt kapott, sőt, két OLED-panelt kombináltak (Tandem OLED), hogy 1000 nites SDR és HDR fényerőt, valamint 1600 nit csúcs HDR fényerőt garantálhassanak. Az Ultra Retina XDR nevet viselő panelen a világosabbak és a sötétebbek is részletesebbek, élethűbbek. A profik nanotextúrás üveggel is kérhetik, aminek minimális a tükröződése, de ez komoly felárral jár. A világ legfejlettebb kijelzőjének hívja a Apple, és elfogadjuk ezt kérdések nélkül.

Nyilván a legmodernebb processzor kellett bele: rögtön az M4, átugorva az M3-at. Erős, hogy az Apple legmodernebb chipje nem egy Macben, hanem egy táblagépben debütál. Második generációs 3 nm-es technológiával készítették, van benne egy vadonatúj, a kijelzőt meghajtó komponens. 4 teljesítmény- és 6 energiatakarékos mag, 50%-kal gyorsabb, mint az M2. 10-magos a GPU, 4x gyorsabban renderel, mint az előző generációs modellben dolgozó elem; negyedannyi fogyasztással hozza ugyanazt a teljesítményt, mint egy hasonló teljesítményű PC-s vetélytárs. A Neural Engine-nel egy rakás AI-alapú szolgáltatást, funkciót villámgyorsan használhatunk. 20%-kal kevésbé melegszik, de 4x olyan gyors, mint az előző iPad Pro. A hátsó 12MP-es, f/1.8-as kamerával állítólag gyönyörű felvételeket készíthetünk majd, amihez egy LiDAR szkenner is hozzájárul. Az előlapi kamera itt is elmozgott a hosszabbik élre. A vadonatúj Magic Keyboard is vékonyabb lett, vannak rajta funkciógombok, nagyobb trackpad haptikus visszajelzéssel, MacBook-szerű élményt kínálva - ez 169 990 Ft-ba kerül, 20 ezerrel többe, mint az előző generációs változat, és csak az iPad Pro M4-es kiadásával kompatibilis.

Sajnos a legfontosabb bejelentés, ami igazán különlegessé tette volna, elmaradt: a MacOS továbbra sem támogatott, az ahhoz képest korlátozott iPadOS-re kell hagyatkoznunk, de monitorra kötve az ablakokat szabadon mozgathatjuk és méretezhetjük legalább. A profik örülhetnek, hogy jelentős mértékben frissül a Final Cut Pro és a Logic Pro is, amiket kényelmesebb lesz érintőkijelzőn használni. Előbbi négy külső kamera egyidejű irányítását, élő váltogatását is támogatja, akár más iPhone-ok és iPadek is használhatók kameraként. Villámgyors lesz az effektelés és a renderelés is. A zenészek a Logic Próban behívhatnak AI-zenészeket, a dobos mellett már gitárost és szintist is, illetve bármilyen dalt szétbonthatnak hangszerek szerint.

Az iPad Pro legolcsóbb változata 499 990 Ft, a 13"-es modellért már 649 990 Ft-ot kell fizetni, a nanotexturált üveg 50 ezerrel dobja meg az árat.

Apple Pencil Pro

Mint azt egész egyértelműen sugallták már az esemény logói is, készül egy fejlettebb Apple toll. Erre került egy új érzékelő, így ha megszorítjuk, megnyílik egy eszköztár, valamint van benne giroszkóp is, így a forgatása új lehetőségeket nyit meg, egyszerűbbé teszi a használatát. Támogatja a Find My-t, a csatlakoztatása, töltése pedig villámgyors, csak az iPad Pro oldalához kell tennünk. Külső fejlesztők saját megoldásokat is fejleszthetnek, a Procreate bemutatóját érdemes megnézni az alábbi videóban 35 perctől, elég izgalmas.

Az Apple Pencil Pro az iPad Pro mellett az új iPad Airrel is használható, de korábbi készülékekkel nem. 62 990 Ft-ot kell érte kiadnunk.

Emellett csökkent a 10. generációs iPad ára (179 990 Ft-ra a korábbi 199 990 Ft-ról), de ezt nem frissítették, ahogy nem jelentettek be új változatot az iPad miniből sem. A választék azért így is kielégítő, még úgy is, hogy ilyen árak mellett érdemes kétszer meggondolni, mire használnánk egy tabletet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.