Hirdetés

Ezekben az alaplapokban végre tényleg gyorsak lehetnek a Ryzen 9000-es processzorok



|

Friss AGESA, extra tápcsatlakozások, robosztus tápáramkör, vagány külső és persze AI - viszont ez az új MSI alaplapok árain is látszódni fog.

Hirdetés

Ahogy minden más alaplapgyártó, úgy természetesen az MSI is meglovagol minden alkalmat, ha új chipkészletre épülő modelleket lehet piacra dobni. Nincsen ez másképp az AMD AM5 foglalatos CPU-khoz készített AMD X870/X870E chipkészletnél sem. Az AMD Zen5-alapú Ryzen 9000-es CPU-khoz így rögtön négy lappal jelentkezett a gyártó, amelyek október elejétől érkeznek meg a hazai szaküzletekbe is.

Két X870E és két, valamivel olcsóbb X870-es lap érkezik első körben az MSI-től, amelyek a MEG, MAG, MPG és PRO családokba sorolhatók. Egyik alaplap sem belépőszintű, sőt, a középkategóriának is a felső részét súrolják - felülről. A sorban a legszerényebb a Pro X870-P WiFi, ami 14+2+1 fázisú tápáramkörrel, Gen5 PCIe foglalattal és M.2 hellyel csábít. A Wi-Fi 7 és az USB 4 mellett 5 Gbit/s-os LAN portot is kapsz, és további USB csatlakozókból sincsen hiány. Az M.2 SSD-hez természetesen jár dizájnos hűtőborda, és az EZ M.2 Clip II mechanizmusnak köszönhetően a szerelés is gyorsabb és egyszerűbb.

Eggyel feljebb a robusztusabb tápáramkörrel, de még mindig X870 szettel szerelt MAG X870 Tomahawk WiFi lapot találod, efelett pedig már az X870E-alapú MPG X870E Carbon WiFi-t, valamint az AM5-ös lapok csúcsragadozóját, a MEG X870E Godlike-ot.

Hirdetés

Utóbbinak teljes felületét hűtőborda és takarólemez borítja, a tuningot pedig 24+2+1 fázisú tápáramkör segíti. Érdekesség, hogy egy 8-tűs tápcsatlakozó a PCIe foglalatok alatt, a lap alján lett elhelyezve, hogy minél rövidebb úton tudja kiszolgálni a nagyobb fogyasztókat (vagyis videokártyákat) a PCIe foglalaton keresztül. A MEG mindenből maximálisat nyújt, így nem meglepő, hogy az 5 Gbit/s LAN mellett egy 10 Gbit/s-es csatlakozás is került hátulra.

Az új MSI lapok a RAM-tuningot is támogatják, sőt, az AMD OPP-t (Optimized Performance Profile) eléred, amivel stabilan hozható a DDR5-6000 CL30-as időzítés mellett. Ezt kiegészíti még a szintén memóriatuningra bevethető MSI Memory Try It! és a High-Efficiency Mód.

Természetesen az összes X870/X870E-s MSI lap a legújabb AGESA-t kapja meg, amely már tartalmazza az AMD Ryzen 9000-esek teljesítményjavítását is, hogy az új CPU-k végre valóban olyan gyorsak lehessenek, amilyennek az AMD ígérte őket. Az új lapokkal mutatkozik be a Click BIOS X felület is, ami a beállításokat teszi felhasználóbaráttá - de persze ez még nem jelenti azt, hogy össze-vissza elállítgathatsz bármit következmények nélkül. Ha viszont tudod, mit szeretnél megváltoztatni, egyszerűen és gyorsan végezhetsz és a sikeres tuningra is nagyobb esélyed lesz.

Az árazás még nem publikus, de nagyon meglepődnénk, ha barátságos számsorokat lehetne olvasni az árcédulákon - a Godlike modell szinte biztos, hogy magasan 200 ezer forint felett lesz. Hamarosan tesztlaborunkba is megérkeznek az új MSI X870-es lapok, így tesztjüket is olvashatjátok majd nálunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.