Hirdetés

ASUS ROG Delta II teszt – nagyon gamer, de a mobilosokat nem szereti



|

Vagány külsejű, sok mindenre képes gamerfülest készített az ASUS, de a nagy tudás nem jelenti azt, hogy mindenre ideális választás a Delta II.

Hirdetés

Az ASUS mérnökei felcsapták a gamerperifériák nagykönyvét, és az ott olvasott recept alapján készítették el ROG Delta II headsetjüket. Az egyedi dizájnon, az RGB-világításon és a meleg hangzáson túl még sok minden belekerült az üstbe, ám a végtermék hiába csábító, nem mindenkinek lehet nyugodt szívvel ajánlani. Tesztünkből kiderítheted, te melyik csoportba tartozol.

Gamer vagyok, vagánynak születtem

A ROG perifériáknál már a kezdetek kezdetén sem volt útkeresés, nem kellett az alapoktól megálmodni a dizájnt, a fontos funkciókat: minden kütyü, ami megkapja a ROG-jelzést, az legyen vagány, világítson, tudjon nagyon sokat, az ár pedig nem igazán számít. A ROG Delta II headset is ebben a szellemben készült, így nem olyan nagy meglepetés, hogy egyedi és szokatlan, háromszög-alakú, pontosabban D-betűt formázó fülkagylókat kapott. Ez azt is jelenti, hogy a fejedre illeszkedő párna is D-betűre hasonlít, ami azért nem áll messze az oválistól, ezért ergonómiailag nem lehet panaszkodni: kényelmes, körbeveszi a füledet és kétféle textúrával is választható. A párnák természetesen memóriahabosak, a textil és műbőr változat között pedig egyszerűen válthatsz - csupán azt kell feltenni, amelyiket használni szeretnéd (a dobozban találod mindkettőt, nem kell külön megvásárolni).

A szögletes kagylók éleibe rejtették az RGB-világítást, ami természetesen programozható és összehangolható többi ROG-eszközöd világításával is az ASUS Armoury Crate program telepítését követően. Ennél talán valamivel praktikusabb funkció a háromféle kapcsolódási lehetőség. Az USB Type-C-n tölthető headsetet használhatod Bluetooth-on, saját 2,4 GHz-es SpeedNova csatornán, vagy analóg kábelen keresztül is. Az ASUS természetesen a saját megoldását preferálja, ez a vezérlőgombok kialakításából is egyértelmű, viszont a BT-lehetőség praktikus és sokan ezt is elsődlegesként vetnék be például mobilos játék, filmnézés, vagy zenehallgatás során. Az analóg kábeles kapcsolat szintén jó pont, ezáltal régebbi eszközökhöz is hozzákapcsolhatod gamerfülesedet, viszont ilyenkor a vezérlésről, világításról le kell mondanod.

A bal fülkagylóba kell illesztened a mikrofont, ami hajlítható száron emelhető akár egészen a szád elé is, ha viszont nincs rá szükséged, egy mozdulattal lecsatolhatod. Természetesen nem csak ez az egy módja van a némításnak, erre külön gombot is kapsz.

A vezérlés egészen furcsa a ROG Delta II esetében. Amennyiben az ASUS SpeedNova technológiáját használod, egy Type-C-s egységet kell a gépbe csatlakoztatnod (nem jár hozzávnormál USB-re átalakító). Ezt nano méretűnek nem mondanánk, nagyjából 3-4 cm-re áll ki egy notebook USB portjából. A SpeedNova kapcsolatot a Delta II bal fülkagylóján aktiválhatod egy kapcsolóval, valamint itt találod a digitális hangerőszabályzót és a mikrofonnémítót is. Szintén innen vezérelheted az RGB-világítást is.

Ha a SpeedNova helyett BT-n kapcsolódnál eszközödhöz, ezek a vezérlőelemek haszontalanok, helyettük a jobb fülkagylón található bekapcsológombot és hangerőszabályzót kell használnod. Ilyenkor az RGB-világítás nem programozható, a digitális hangerőszabályzás szintje nem jelenik meg OSD-ként a Windowsban, mikrofonnémítás sincsen, viszont hívást fogadhatsz és a DualFlow Audio technológiával képes a füles a SpeedNova mellett BT-n is kapcsolódni egyidőben.

Ne szépen szóljon, nagyot üssön

A ROG Delta II-be 50 mm-es driverek kerültek, ami máris elárulja, hogy itt bizony erőből nincs hiány. Ez tesztünkön is bebizonyosodott, a hangzás robusztus, nem torzít nagyobb hangerőn sem, viszont abszolút színezett, méghozzá úgy, hogy a mélyhangokat részesíti előnyben. Sajnos ez némiképp a magasabb hangok rovására megy, így kissé laposan szól, a közép sem túl nyitott, de játéknál ez nem zavaró. A vezeték nélküli kapcsolatnál a headset LC3+ kodeket használ, a frekvencia-átvitel teljes spektrumú (20 Hz - 20 kHz), ha pedig még ez sem lenne elég, aktiválhatod a virtuális 7.1-es térhangzást is. A mikrofon 10 mm-es és szintén széles frekvenciatartományban dolgozik, a zajszűrésre szolgáló párna tövében pedig egy LED jelzi, hogy éppen aktív-e, vagy le van némítva.

Hirdetés

Vezeték nélküli eszközről lévén szó az üzemidő is fontos tényező. A ROG Delta II-re ebben a tekintetben nem lehet panasz, SpeedNován kapcsolódva, kikapcsolt RGB-világítással akár 110 órát bír egyetlen töltéssel (RGB-vel ez 24 órára esik be), BT-n pedig ez az időtartam akár a 140 órát is elérheti. A gyorstöltés sem idegen a fülestől, 15 perc töltéssel 11 órányi használatot nyerhetsz.

A többféle kapcsolódási technológia, a nagy fülkagylók és 50 mm-es driverek fényében azt gondolhatnád, hogy nehéz headsetről van szó, pedig ez nem igaz, mindössze 318 grammos a ROG Delta II, a párnázott fém pánt fokozatmentesen állítható fejméretedhez, és a kagylók fejre gyakorolt nyomóereje sem túlzó.

Otthon ülő gamerek előnyben

 A ROG Delta II a maga D-alakjával, RGB-világításával és szolgáltatáskészletével szépen illeszkedik a ASUS ROG fülesek sorába: nem hoz forradalmat, csak evolúciós fejlődést. Ez nem is gond, ugyanakkor van néhány érdekes, jól megvalósított és kevésbé jól sikerült megoldása. A kényelem szuper, a cserélhető fülpárnáknak is lehet örülni és a pánt állíthatósága, valamint strapabírósága is prémium. A kagylók 90 fokban el is forgathatók, ami szállításnál nagy előny. Viszont amilyen kényelmes a ROG Delta II, olyan gyengén van a fejeden: teszt során többször elmozdult már egy-egy gyorsabb fejmozdulat során is, tüsszentésnél pedig szimplán leesett - nem tartotta magát a helyén. Ez mobilos használatnál, esetleg utazás során gondot okozhat, zavaró, hogy a pánt bármilyen állításával sem lehet stabilabbá tenni a fejen a headsetet.

A zárt kialakítás a nagy hangszórókkal párosítva erős hangzásra képes, a ROG Delta II képes nagyot szólni, ráadásul torzítás nélkül, ami játéknál ideális. Ugyanakkor zenehallgatáshoz nem ez a headset az első, ami eszünkbe jutna - a hang erősen színezett és mélyekben gazdagabb, mint magasakban. Persze szoftveresen ezen lehet némileg változtatni, de a tény az tény: ezt a fülest gamereknek tervezték, nem hifistáknak. Bár a kényelmes párnáktól érezhető passzív zajszűrést vártunk, ez érdekes módon nem valósult meg: a külső hangok jól hallhatóan beszűrődnek és kifelé is hallható minden, különösen közepesnél nagyobb hangerőn.

A hangminőség a mikrofon esetében is kritikus egy gamerfülesnél. Ezen a téren a ROG Delta II kiválóan teljesít: a hang tiszta, jól érthető, nem fátyolos, a tömörítés sem rontja le - egy rossz szavunk sem lehet rá.

Első használat során a megkettőzött vezérléstől égnek állt a hajunk - vajon mit gondoltak a tervezők, amikor így megbonyolították a headset kezelését? Használat során aztán ráébredtünk, hogy a kéteszközös használatot vették alapul, hogy ez az általános, és így viszont teljesen logikus és praktikus, hogy egyszerre használod a ROG Delta II-t SpeedNován és BT-n PC-hez és mobilhoz. Ezzel a megoldással akár játék közben is felveheted a hívásokat, nem kell megállnod egy pillanatra sem, sőt, közben szimultán tudod állítani a hangerőt egyenesen a headseteden. Ebben a tekintetben kiváló ez a dupla kapcsolódási lehetőség, viszont attól mindenkit óva intünk, hogy a ROG Delta II-t használja BT-n keresztül gamerfülesként. Az AAC kodekkel egy androidos mobilhoz csatlakoztatva már szimpla YouTube videó alatt is bántóan nagy volt a késleltetés, a hangminőség sem csúcsszuper, a vezérlés is nehézkesebb - egyszerűen nem erre találták ki (a BT multidevice funkciót sem támogatja a ROG Delta II). Persze SpeedNován ilyen gond nincs, a késleltetés minimális, a hangminőség is sokkal jobb, vagyis ha ROG Delta II-t választasz, ezt a kapcsolódást használd játékhoz.

Ötletes, de sokaknak nagy falat

A ROG Delta II minőségi gamerheadset a felhasználók igényeihez szabott, vagány külsővel és erőteljes hangzással. Nem hiányzik az RGB-világítás sem, az igazi extra a vezeték nélküli használat mellett pedig a szimultán kettős kapcsolat (SpeedNova+BT). A mobil, útközbeni használatot a BT-n tapasztalt nagy késleltetés és a nem kimondottan stabil tartás miatt sem tudjuk ajánlani, bár tény, hogy cserébe a hosszú, többórás viselet során sem válik kényelmetlenné a füles (csak ne tüsszents és ne rángasd a fejedet).

A ROG Delta II igen borsos áron, 99 990 forintért szerezhető be a hazai kereskedőknél, ami nagyon sok pénz egy gamerheadsetért még úgy is, hogy ezért hasznos funkciókat, kényelmet és a felhasználáshoz illő hangzást kapsz.

ASUS ROG Delta II

Ár: 99 990 Ft
A ROG Delta II minőségi gamer headset a felhasználók igényeihez szabott, vagány külsővel és erőteljes hangzással.
  • 50 mm driverek
  • D-alakú, zárt fülkagylók
  • egypántos kialakítás, kétféle párna
  • programozható RGB-világítás
  • SpeedNova (2,4 GHz), BT és analóg vezetékes csatlakozás
  • 20 Hz - 20 kHz frekvencia-átvitel
  • analóg mikrofon (lecsatolható)
  • virtuális 7.1 térhangzás
  • Armoury Crate kompatibilitás
  • 1800 mAh akkumulátor, akár 110 óra üzemidő
  • 318 g
PRO
  • vagány külső
  • kényelmes viselet
  • kiváló mikrofon
  • dupla csatlakozási mód (SpeedNova+BT)
  • analóg mód
Kontra
  • BT-n nagy késleltetés
  • nincsen BT multi device mód
  • színezett hangzás kevés magassal
  • nem túl stabil tartás
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8965
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => ASUS ROG Delta II
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 4
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-09-21 21:39:27
    [gameinfo_webpage] => https://rog.asus.com/headsets-audio/headsets/wireless-headsets/rog-delta-ii
    [gameinfo_tags] => asus, rog delta ii, headset, gaming, gamer, fejhallgató, teszt
    [gameinfo_url] => asus-rog-delta-ii
    [gameinfo_pro] => vagány külső
kényelmes viselet
kiváló mikrofon
dupla csatlakozási mód (SpeedNova+BT)
analóg mód
    [gameinfo_kontra] => BT-n nagy késleltetés
nincsen BT multi device mód
színezett hangzás kevés magassal
nem túl stabil tartás
drága
    [gameinfo_data] => 50 mm driverek
D-alakú, zárt fülkagylók
egypántos kialakítás, kétféle párna
programozható RGB-világítás
SpeedNova (2,4 GHz), BT és analóg vezetékes csatlakozás
20 Hz - 20 kHz frekvencia-átvitel
analóg mikrofon (lecsatolható)
virtuális 7.1 térhangzás
Armoury Crate kompatibilitás
1800 mAh akkumulátor, akár 110 óra üzemidő
318 g
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 99 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A ROG Delta II minőségi gamer headset a felhasználók igényeihez szabott, vagány külsővel és erőteljes hangzással.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 4
            [manufacturer_name] => ASUS
            [manufacturer_url] => asus
            [manufacturer_link] => http://www.asus.com
            [link] => /gyarto/asus
        )

    [link] => /termekinfo/asus-rog-delta-ii-8965.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => vagány külső
            [1] => kényelmes viselet
            [2] => kiváló mikrofon
            [3] => dupla csatlakozási mód (SpeedNova+BT)
            [4] => analóg mód
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => BT-n nagy késleltetés
            [1] => nincsen BT multi device mód
            [2] => színezett hangzás kevés magassal
            [3] => nem túl stabil tartás
            [4] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.