Hirdetés

Már a laptopokban is összeomlásokhoz vezetnek az Intel processzorai



|

Korábban úgy tűnt, hogy a lapkák instabilitási gondjai csak az asztali számítógépeket érintik.

Hirdetés

Egyre fokozódik a feszültség az Intel új generációs processzorai körül. Nemrégiben egy játékfejlesztő, a Path of Titans mögött álló Alderon Games alapítója, Matthew Cassells beszélt arról, hogy komoly problémák vannak a kékek 13. és 14. generációs chipjeivel - egészen odáig ment, hogy ezek visszahívását javasolta -, bár konkrét modelleket nem nevezett meg. Míg kezdetben azt gondoltuk, hogy a CPU-kat sújtó instabilitási gondok csak az asztali gépekre terjednek ki, most kiderült, hogy más eszközökben, például laptopokban is gyakorta vezetnek összeomláshoz.

A legutóbbi jelentések alapján úgy tűnik, hogy a laptopok esetében a problémák elsősorban játék közben jelentkeznek, de más CPU-intenzív feladatok során, például a HandBrake vagy Cinebench programok használata közben is gyakori összeomlásokról számoltak be a felhasználok.

Hirdetés

Az Intel legutóbb június végén nyilatkozott a történtekkel kapcsolatban. A kékek ekkor arra kérték a felhasználókat, hogy a vállalat által ajánlott BIOS-beállításokat használják, ami látszólag többeknél is mérsékelte a problémát, azonban nem jelentett tartós megoldást.

A vállalat aztán egy, az eTVB hibás működését korrigáló új BIOS-t is kiadott, ám nem sokkal később megerősítette, hogy a közzétett mikrokód önmagában még nem jelent gyógyírt a stabilitásai problémákra, így tovább vizsgálják az összeomlások lehetséges okait.

A Cassells, illetve a felhasználók által tett hasonló megjegyzések minden bizonnyal nagy nyomást helyeznek a chipgyártóra, aki nem mellesleg új CPU-generációk bevezetésére készül. A Lunar Lake nevű laptop processzorok várhatóan szeptemberben érkeznek, az asztali PC-ket célzó Arrow Lake lapkák pedig valamikor októberben léphetnek színre. Amennyiben a probléma az LG 1700-hoz kapcsolódik, az Arrow Lake biztonságban van, hiszen egy teljesen új LGA 1851-es foglalatra támaszkodik majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.