Hirdetés

Komoly bajban az Nvidia: az Egyesült Államok betilthatja a vállalat AI-gyorsítóját



|

Az amerikai kormány döntése nagyjából 12 milliárd dolláros bevételkiesést jelentene a vállalat számára.

Hirdetés

Új kereskedelmi korlátozásokat fontolgat az Egyesült Államok, amelyek megakadályozhatják az Nvidiát abban, hogy forgalomba hozza a kifejezetten kínai piacra szánt HGX H20 AI-gyorsítóját - adta hírül a Quartz. A szankciókkal az amerikai kormány célja, hogy megakadályozza Kína hozzáférését a fejlett AI technológiákhoz, ezen döntés viszont egyes becslések szerint közel 12 milliárd dolláros bevételkiesést jelentene az Nvidia számára.

Az Nvidia új HGX H20-as gyorsítóját úgy tervezték, hogy megfeleljen az amerikai exportszabályoknak, ugyanakkor erős AI-teljesítményt nyújtson. A mesterséges intelligenciára szakosodott megoldás akár 296 INT8 TOPS/FP8 TFLOPS-ot, 96 GB HBM3 memóriát és 4,0 TB/s-os memória-sávszélességet képes biztosítani, így versenyképesnek tekinthető a belépő szintű konstrukciókkal szemben.

Hirdetés

Ami azonban az amerikai törvényhozókat a legjobban aggasztja, hogy a HGX H20 a jobb memóriateljesítménynek köszönhetően a gyakorlatban felülmúlja közvetlen versenytársát, a Huawei Ascend 920-as sorozatú AI chipjét. Az USA októberben fogják felülvizsgálni a cég exportpolitikáját, ám per pillanat minden jel arra utal, hogy az Nvidia H20 terméke különböző megszorításokkal találhatja szembe magát. Ez jelentheti a chip számítási teljesítményének csökkentését, de akár a memóriakapacitás korlátozására is sor kerülhet.

Érdemes megemlíteni, hogy a meglévő exportellenőrzések ellenére a kínai cégek megtalálták a módjait a korszerű Nvidia GPU-k beszerzésének. Bizonyos közvetítőkön keresztül, valamint a Google és a Microsoft szervereinek bérlésével biztosították a fejlett technológiákat az AI és a HPC feladataik elvégzésére.

A jelentésből kiderült továbbá, hogy az USA kiterjesztheti az exportkorlátozásokat más ázsiai országokra, például Malajziára, Indonéziára és Thaiföldre, de akár még a tengerentúli kínai vállalatokra is. Az ilyen jellegű kiterjesztett korlátozások és ellenőrzések érvényesítése azonban meglehetősen bonyolult, így nagy kihívást jelentene az amerikai kormány számára a hatékony, gördülékeny végrehajtás szempontjából.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.