Hirdetés

Kiderült, mennyit fogyasztanak majd az Nvidia GeForce RTX 50-es kártyák



|

Hamarosan, várhatóan még ebben az évben érkeznek az Nvidia RTX 50-es kártyái; a Blackwell kódnevű sorozat fogyasztás szempontjából már most nem sok jót ígér.

Hirdetés

Soha nem gondolnád, hogy egy tápegység gyártótól is tudnak kiszivárogni érdekes információk, most mégis ez történt. A Seasonic weboldalán található egy olyan kalkulátor, amivel a számítógép főbb alkatrészeinek beállításával kérhetünk tápegység ajánlásokat a gyártótól; a korrekt számítás és a pontos ajánlás érdekében ez a rendszer rengeteg hardver fogyasztási adatait ismeri, most pedig ezek a fogyasztási adatok véletlenül nyilvánosan is elérhetővé váltak.

Az érdekes a dologban az, hogy már az Nvidia RTX 50-es sorozatba tartozó kártyák is szerepelnek benne, az 5050-es modelltől egészen az 5090-esig. Ebből az alábbi TDP adatok derültek ki:

  • GeForce RTX 5050: 100 watt
  • GeForce RTX 5060: 170 watt (+55 watt)
  • GeForce RTX 5070: 220 watt (+20 watt)
  • GeForce RTX 5080: 350 watt (+30 watt)
  • GeForce RTX 5090: 500 watt (+50 watt)
Hirdetés

A zárójelben szereplő adatok azt mutatják, hogy az előző (RTX 40X0,  "Ada") generációhoz képest mennyivel emelkedik a fogyasztás - az eltérés különösen a középkategóriás GeForce RTX 5060 esetében hatalmas, hiszen majdnem a felével (47,8%-kal) nő ez az érték. Persze a teljes képet majd csak akkor fogjuk látni, ha azt is tudjuk, hogy a teljesítmény hogyan változik. Ez nyilván a már említett RTX 5060 esetében is érdekes lesz, de a nagy kérdés az, hogy a két csúcskártya, az RTX 5080 és 5090 teljesítménye mennyit lép vajon előre.

Korábban az is kiderült már, hogy az Nvidia ezúttal valamennyi kártyán ugyanazt a csatlakozótípust fogja használni; a már ismerős 16 tűs, 12V-2×6-os kiosztású csatlakozóról van szó, amelynek specifikációját a PCIe 6.0 CEM alapján frissíti a vállalat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.