Hirdetés

X870-es alaplapok az ASUS-tól - jövőbiztos alapok és csúcsteljesítmény



|

Az AMD Ryzen 9000 processzorokhoz számos, igen jól felszerelt alaplap érhető el. Ha a legfrissebb technológiákat szeretnéd, az X870-es modellek között nézz szét!

Hirdetés

Meglehetősen mozgalmas az idei október, egyszerre több újdonság is elérhetővé vált a hagyományos asztali PC-k kedvelői számára. Tökfaragás mellett vagy helyett belevághatsz konfigod átalakításába, a fórumokat pörgetve pedig azt látjuk, hogy egyre több olyan egyén bukkan fel, aki most látja elérkezettnek az időt a teljesen új alapokról indított PC építésének.

Ahogy egyre korábban sötétedik, úgy kapcsolnak fel az íróasztal körüli LED-fények, a nyári szabadidős partyhangulatot felváltja a gaming, hiszen minden adott ahhoz, hogy ismét hosszabb időkre elmerülj a virtuális küldetésekben, döntésalapú sztorivezetésben. Ez pedig erős és modern PC-t kíván, vagy legalábbis olyat, ami megfelelő képsebesség mellett futtatja a téli hónapokra elővett címeket. Most az alapokat nézzük át, azon belül az AMD X870-es példányokat, amiből az ASUS négy olyan típust kreált, amelyek egy-egy tulajdonsága igen hasznos lesz a célcsoport számára.

Hirdetés

Ideális belépés a csúcsba

Méltatlanul kevés szó esik a PRIME sorozatú alaplapokról, amik vélhetően azért léptek hátrébb a komponensek színpadán, mert a gamerség szimbólumai nem igazán fedezhetők fel rajtuk. A kérdés az, hogy ez tényleg gond-e, a válasz pedig, hogy egyáltalán nem, sőt, egyre nagyobb felhasználói tömeg keresi azokat az alkatrészeket, amik kinézete, tudása ugyan fontos, de nem a játékos igények mentén áll össze végül a specifikációs lista.

A PRIME X870-P WiFi kellemes tudáskészletet villant az X870-es lapkakészlet egyik belépési pontjaként, nincs hivalkodó kinézet és felszereltség, helyette praktikum, visszafogott, de elegáns dizájn és stabil áramköri felépítés szerepel az étlapon. Rögtön az elején érdemes tisztába tenni, hogy a lapon "csak" a sima X870 lapka található, vagyis a PCIe 5.0 szabványt kizárólag a videokártyáknak szánt PCIe x16-os slot és az elsődleges M.2 bővítőhely támogatja. Az összes többi SSD-hely 4.0/3.0-s sebességen tetőzik, ami egyébként semmiképp sem nevezhető fájdalmas hiányosságnak. A gépépítés során inkább arra figyelj, hogy a felső két M.2-be mehetnek a csupasz meghajtók, míg az alsókba akár olyan egységet is választhatsz, amit gyári hűtőbordával szereltek.

Apropó hűtés: a nyolcrétegű nyomtatott áramkörre integrált 14+2+1 tápellátó fázisok két különálló bordát kaptak, az összteljesítmény-leadás bőségesen elegendő a hamarosan befutó Ryzen 9000X3D és a jövő processzorai számára. Igaz ez a memóriatámogatásra is, a DDR5-8000+ MT/s-os frekvenciakezeléssel és az ASUS Enhanced Memory Profile beállítással egy kattintásra hadra foghatók napjaink leggyorsabb moduljai. A szélsebes technológiákból a hátlapon sincs hiány: az alapfelszereltség része a Wi-Fi 7-es hálózati lapka, amit vezetékes fronton egy Realtek 2,5 Gb/s-os lapka támogat, ha pedig fontos számodra a gyors USB-s adatkapcsolat, két 40 Gb/s adatátvitelre képes portot kapsz, amik mellett bőven jut szabad hely a tipikus perifériák számára.

Ami pedig a mesterséges intelligenciát illeti, a mérnökök a PRIME esetében a hálózati működés és a hűtés kapcsán biztosítanak némi AI-alapú segítséget, főleg utóbbi lesz igazán hasznos, ha több ventilátorral szerelt AiO-hűtést, és különféle helyekre szerelt házventilátorokat működtetsz. Meglepődnél, hogy egy kattintásra milyen csendessé tehető egy erőmű, a jó hír, hogy a PRIME 870P-WiFi esetében nincs is igazán csúcskategóriás hiányérzetünk.

Gondolkozz kicsiben!

Éles a váltás, hiszen rögtön a gamer-kategóriára ugrunk, de a ROG STRIX X870-I Gaming WiFi alaplap tudásának különlegességét a mérete határozza meg. Sok elem került rá, ami más, hagyományos ATX vagy micro-ATX lapon nincs, és soha nem is lesz. A mérnökök igyekezete tiszteletreméltó, ezúttal is megpróbálták úgy kialakítani a lap képességeit, hogy a kis méret ne járjon súlyos következményekkel.

Tuningos szemmel nézve egy áldás ez a lap, a mini nyomtatott áramkör mindig is kedvezett a memória órajelek felsrófolásának, a rövidebb jelkommunikáció és a két foglalat számít a plusz megahertzekben. A lap központi eleme az AM5-ös foglalat, ami mellett úgy helyezték el a komponenseket, hogy akár egy testesebb léghűtő is felférjen az alaplapra. A VRM-hűtő kialakítása beszédes, a 10+2+1 tápellátó áramkör pedig ugyan kevesebb, mint a PRIME esetében, a maximálisan leadható áramerősség viszont magasabb, nem csoda, hogy a funkciók között több, túlhajtást támogató elem jelent meg.

Ilyen például az AI Overclocking, ami némi rendszervizsgálatot követően képes plusz teljesítményt kicsikarni a rendszerből. Használja ehhez a processzor tulajdonságait, az AMD-féle Precision Boost Overdrive-ot, a memória EXPO beállításait, és a tápellátó áramkörök működését. Mindez egy kattintásra a BIOS-ból vagy a letölthető windowsos segédprogramból. Sőt, akár azt is eldöntheted, hogy többmagos vagy egymagos csúcsteljesítményre hangolnád inkább a géped, pl. játékok esetében érdemes lehet megpróbálkozni az utóbbival, különösen, ha két CCD-re épülő Ryzened van.

A tuningos képességek után essen pár szó a praktikumról, ami ebben a kis méretben is jelen van. Az M.2 SSD-k támogatása roppant ötletes, a ROG STRIX felirattal ellátott borda alatt emeletes elhelyezésben használható egyszerre két meghajtó. Alulra került a PCIe 5.0 képességeket kihasználó lapka, míg felülre mehetett a legfeljebb PCIe 4.0-s sebességet bíró egység. Mindez egy több rétegben kiépített hűtőborda alatt, egyszerű szerelhetőséggel helyezkedik el. A teljes hosszúságú PCIe x16-os slotra nézve nincs meglepetés, annál inkább a hátlapon, az audio és USB portok egy része ugyanis a külsőleg csatlakoztatható ROG Strix Hive II dobozkára kerültek át. A külső DAC-ként is felfogható eszközzel bekapcsolható és újraindítható a PC-d, a Q-LED-kijelzés alapján pedig hibafelderítésre is használhatod. Hasonló kiegészítéseket teremt az FPS-kártya, a két SATA-port mellett található pár előlapi kivezetés és USB-csatlakozás, valamint egy picike, a CPU túlfeszültségét engedélyező kapcsoló.

Igazi, kicsiben készült PC-összerakós álom, így ha mini-ITX-ben gondolkodsz, vedd előre az ASUS lapját!

Határtalan sebességű kreativitás

Ha a PRIME kapcsán megemlítettük az eleganciát, akkor a ProArt esetében ezt az érzetet már csak hatványozni lehet. E termékcsaládra jellemző arculatot egyre többen ismerik fel és keresik, hiszen mentes a gaming hatásoktól, ellenben kifejezetten a teljesítmény- és sebesség-maximumokat keresi.
Nos, ebben a keresésben a ProArt X870E-CREATOR WiFi elég jól áll, kezdve azzal, hogy az első típus, ami AMD X870E lapkakészletet használ. Mit jelent ez? Még több PCIe 5.0 sáv áll a különböző részegységek rendelkezésére, a ProArt lap ennek megfelelően két videokártyát és két SSD-meghajtót képes kezelni ezen szabvány szerint. Ott még sajnos nem tartunk, hogy mindent egyszerre a maximális sebességén futtasson, de egy VGA mellé befér két 5.0-s SSD, és a teljesítmény nem korlátozódik le a PC működésére észrevehető módon.

Az alaplap felépítése egyébként önmagában felsőkategóriás, a tápvezérlés 16+2+2-re változott, és az ASUS külön gyári tesztelési folyamattal biztosítja a magasfokú rendelkezésre állást, ami a kreatív és tervezői szakmában elvárt. Már-már workstation jellegű alaplapról beszélhetünk, ami ahol csak lehetséges, az otthoni PC-k számára elérhető maximális adatátviteli szabványokat biztosítja. A Wi-Fi 7 és az USB4 támogatása cseppet sem meglepő, a dual LAN vezetékes hálózati konfiguráció viszont egyenesen pazar, a megszokott 2,5 Gb/s-os Realtek lapkát egy 10 Gb/s maximumra képes Marvell AQtion vezérlő egészíti ki. A 10-es szám határozottan jelen van az USB-portoknál is, szinte az összes USB-A csatlakozás 10 Gb/s-ra képes, mindössze egy árva port kínál USB 2.0-s sebességet.

Ha integrált grafikát szeretnél használni (Ryzen 8000G-nél miért is ne?), akkor egy-egy DisplayPort és HDMI kimenet közül választhatsz, és ezen a ponton érdemes picit ökoszisztémában gondolkodni, és a monitort is ASUS ProArt márkajelzéssel választani. A segédprogramok között ugyanis megtalálható a Color Management rész, ami Pantone színskála segítségével nyújt aprólékos színbeállítási lehetőségeket az adott produktivitási folyamathoz illesztve. A munkavégzést teszi hangyányit kényelmessé a WorkSmart, amivel egy kattintásra akár teljes szoftverkörnyezetet indíthatsz, projekt és nem adott munkafolyamat alapján.

Csúcskreativitás, leginkább ez a jelző juthat eszedbe a ProArt X870E-CREATOR WiFi-ről, amihez természetesen jár egy háromhónapos Adobe Creative Cloud előfizetés ajándékba.

Célkeresztben a túlhajtás

A ROG Crosshair X870E HERO talán az egyetlen lap a válogatásunkból, amit nem igazán kell bemutatnunk. Vagyis természetesen érdemes kitérni pár új extrára, de ha találkoztál valaha ROG alaplappal, akkor van fogalmad róla, mire képes a legújabb variáns. Röviden jellemezve szinte mindenre, és bár ez talán picit túlzás, nehéz fogást találni rajta. Talán egyedül az ára az, amire mindenkinek van valami megjegyzése. Az összeg láttán azonban érdemes visszanézned a specifikációs listára, a komponens felépítésére és a tuningfunkciók garmadájára.

Az alapteljesítményt túlpörgető extrákból ezúttal is sok található az alaplapon és annak BIOS-ában, ezért mi most csak egyet emelnénk ki. Úgy fest, hogy a NitroPath fantázianévvel ellátott memóriakezelési megoldást csak a csúcslapokra tartogatják a mérnökök, vagy csak pár, kiválasztott ROG Strix variáns kaphatja meg. Nem véletlenül, hiszen a továbbfejlesztett foglalatok és a nyomtatott áramköri rétegekben húzódó, új vezetékezés kifejezetten a négy RAM-foglalattal érkező lapoknál teremt előnyöket.

A cél az volt, hogy a Ryzen processzorok esetén túlhajtással elérhető memóriafrekvenciákat stabilan biztosítsa az alaplap, így a CPU-ba integrált memóriavezérlőből több csikarható ki, az ASUS elmondása szerint akár 400 MT/s-kal több egy adott modul esetén. Miképp történik mindez? A titok a foglalatban rejlik, rövidebb és erősebb érintkezési pontok, illetve interferencia-kezelés, ami pl. a két szabadon álló slotból érkezett a korábban megszokott RAM-helyeknél. Így pedig már nemcsak a 8000 MT/s érhető el stabilan, hanem efölött sem lehetetlen a működés, vagy akár még szorosabbra veheted az időzítéseket alacsonyabb órajeleken.

Ehhez megkapod a még mindig brutálisan részletes ROG BIOS-t vagy a sokkal könnyebben használható windowsos segédprogramokat. De mindez nehezen valósulhatna meg az integrált hőcsövet tartalmazó alaplapi VRM-hűtő, a 18+2+2 VRM-fázisok és az extra 8-tűs PCIe-csatlakozás nélkül. Nem lennénk meglepve, ha több világrekordhoz nyújtana alapot, de természetesen otthoni körülmények között inkább a finomhangolások menetéhez tud szuperül asszisztálni.

A tárhelyek és a különböző adatátviteli szabványok tekintetében picit a ProArthoz hasonló az elgondolás, csupán apró különbségeket lehet felfedezni. M.2 SSD-tárhelyekből összesen ötöt használhatsz egyszerre, ebből kettő PCIe 5.0 sebességen üzemelhet. A kettős LAN-támogatást a Crosshair is szállítja, a 2,5 Gb/s-os Intel lapka mellé egy 5 Gb/s-os Realtek vezérlő jár, a két USB4-es port mellé pedig nyolc darab 10 Gb/s-os csatolót kapsz. A Wi-Fi 7 természetesen nem hiányozhat, az audio egység pedig talán ezen a lapon a legcombosabb az ESS ES9219 quad DAC-nak köszönhetően. A szerelést könnyítő reteszekből, gombokból egyre több található a Crosshairen, mint ahogy az RGB-fényhatások is évről-évre fejlődnek. A Polymo Lightning II világítás beállításával eltölthetsz néhány nyugodalmas percet, a tuningos képességek felfedezése után szükséged lesz rá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.