Hirdetés

ASUS ROG STRIX X870E-E Gaming alaplap bemutató – szédítő tudás



|

Az új asztali AMD Ryzen generációhoz frissített lapkakészletek is érkeztek. Az Asus újdonságának elsősorban azok fognak örülni, akik hosszútávra kívánnak berendezkedni és nem kizárólag árcédula alapján döntenek.

Hirdetés

Az új asztali Ryzen processzorgeneráció megjelenése talán nem generált akkora érdeklődést, mint amiben az AMD reménykedett, de hozzá kell tennünk, hogy a nyári időszak egyébként sem segíti a termékbejelentéseket. A kezdeti apróbb hibák és problémák legfeljebb azoknak tűnhettek fel, akik épp nem megérdemelt szabadságukat töltötték, a hardcore réteg pedig egyébként is megszokhatta, hogy egy-egy új platform ma már igényel pár hónapot, hogy elérje a hibátlan működést.

Lehet, hogy többet vártunk a Granite Ridge kódnevű modellektől, de a platformszintű megújulás még csak most kezdődik. Noha óriásira duzzadt az AM5-ös alaplapkínálat a remek B650 és X670 lapkakészleteknek hála, azért valljuk be, már csak termékpolitikai szempontból sem mindig a visszafelé kompatibilitás élvez elsőbbséget; a számítási erő maximuma mindig is a legfrissebb alapokkal csúcsosodott ki. Tesztlaborunkba az Asus műhelyéből érkezett az első, igazán durva verzió, egy olyan X870E lapkával szerelt modell, aminek felszereltségére legfeljebb annak lehet panasza, aki korábban a kínálat legeslegtetejéről válogatott. A felhasználók többségének viszont ez lehet a csúcs - mutatjuk, miképp maximalizálják a tajvani ROG-mérnökök az AMD aktuális platformját.

Hirdetés

Teljesítmény mindenek felett

A ROG Strix motívumokkal alaposan megszórt példány egyértelmű jelzésekkel adja a felhasználók tudtára, hogy számítások és adattárolás terén a maximumot nyújtja. A processzorfoglalat köré rendezett tápellátó áramkörök robusztus felépítése nemcsak a 9950X túlhajtásához elegendő, hanem a jövő Zen-generációit is bőségesen kiszolgálja. A 18+2+2 VRM-fázis rengeteg tartalékkal bír, ehhez viszonylag nagy, megnövelt hőleadó felületű, hőcsövet használó bordázatot terveztek, és még arra is figyeltek, hogy a két 8-tűs tápcsatlakozó vékonyka fém bevonatot kapjon a jobb hőleadás érdekében. Kicsit talán túlzás ez a fajta aprólékosság, de nincs mit tenni, a ROG-nál lassan két évtizedes távlatban "gurul el" a mérnökök gyógyszere.

Izgalmas fejlesztések történtek a DDR5-foglalatok terén is, a NitroPath néven futó újítás rövidebb érintkezőpontokat és megerősített lezáró mechanizmust nyújt, aminek köszönhetően a gyártó állítása szerint 400 MT/mp értékkel növelhető a modulok sebessége. A fejlesztés előnyeit kimérni nehéz lesz, de ha ezzel stabilan elérhetővé válnak a 8000 MT/mp feletti átviteli számok, elégedetten dőlhetünk hátra.

Visszatérve picit az alaplapi hűtésre, a CPU-foglalat alatt elhelyezett M.2 bővítőhelyeket különböző méretű és formájú alumínium bordák fedik. A legfelső tűnik a legegyszerűbbnek, kicsit közelebbről megnézve azonban egy komplex megoldás tárul elénk. Egyrészt kivillan egy 4 mm vastagságú hőcső, ami nemcsak az elsőszámú M.2 tárolóról vezeti el a hőt, hanem a közvetlenül mellette lévőről is; egy egész hűtőblokkról van szó, aminek bírnia kell két PCIe 5.0-s meghajtó hőtermelését. A RAM-foglalathoz került SSD-hely bordája külön szedhető le, masszív, nehéz forma, amit egy ügyes, gombnyomásra oldható retesz tart a helyén.

Okos megoldások tömkelege

Az SSD-k rögzítési kényelmetlenségeit hivatott javítani a már említett, egy gombbal leszedhető hűtőborda, illetve az új rögzítőkallantyú, ami csavarmentessé teszi a meghajtó rögzítését. Extra figyelmet kaptak azok, akik a hagyományosnál rövidebb SSD-t használnának: számukra egy, a foglalaton belül elcsúsztatható elem rögzít és ad stabilitást. Az alaplapra integrált bekapcsoló gomb, hibakód-kijelző és kontroll-lámpák mellé a hátlapra is jutott könnyítés, az új Wi-Fi-antenna rögzítése egy-egy gyengéd pattintást igényel csupán.

A hardveres extrák mellett az intelligens funkciókat is kétkézzel szórták a lapra az ASUS mérnökei, és természetesen a mesterséges intelligencia-alapú technológiák sem maradtak el. Az egy jó kérdés, hogy egyébként pl. a BIOS-ba integrált tudás mennyire tekinthető AI-nak, hiszen egyrészt az Asusnál évek óta elérhetők hasonló funkciók, amik egyszerű gépi tanulást, profilozást vesznek alapul. Tény, hogy most ez nagyon pörög, és a túlhajtás, hűtés és hálózati forgalom hármasát nem restek megtámogatni ilyen-olyan intelligensnek kikiáltott funkciókkal.

Ezek részleteiről majd a hamarosan érkező tesztünkben értekezünk, annyit azonban elmondhatunk, hogy egyre több, a rendszer komplex működésére ható elem kerül úgy tálalásra, hogy az egyszeri gamer/hardcore felhasználó se ijedjen meg a használatuktól. Egy vagy két kattintás, és magasabb az órajel, reszponzívabb a rendszer, netán csendesebb a gépbe szerelt ventilátorok működése, és végül még a hálózati forgalom is kisimul. Túl sok lenne a gépi irányítás? Lehetséges, nem is kell mindegyiket azonnal igénybe venned, de az AI Overclocking és AI Cooling párosával érdemes tenned egy próbát.

Mindenből a legújabb

Az új platform erejét nemcsak a Ryzen 9000 CPU-k használatakor élvezhetjük, a különféle adatátviteli technológiák terén tapasztalt naprakészség is példás. Egyrészt a PCIe 5.0 még teljesebb támogatást kap, az X870E-n a videokártyák mellett az SSD-knél is kötelező a szabvány jelenléte, másrészt az alapfelszereltség része az USB 4 és a Wi-Fi 7, amit eddig csak egy-két gyártó vállalt be a legdrágább modelljein.

A hátlapon található 2 db 40 Gb/s és 1 db 20 Gb/s Type-C port abszolút kimaxolja a külső tárhelyekre vonatkozó adatsebességi igényeket, a teljes, 13 darabos USB portsor több, mint elég. A Wi-Fi 7 kapcsán érdemes tudnod, hogy a szabványt majd csak a 24H2-es Windows frissítés támogatja, a rendszer korábbi verzióival a 6E sebesség jelenti a plafont. Windows 10-támogatás egyelőre nincs, lassan tehát tényleg itt az ideje megbarátkozni az aktuális Microsoft rendszerrel.

A vezetékes hálózati kommunikációt egy 5 Gb/s képességű Realtek egység biztosítja, az audio részleget szintén egy Realtek kodek vezényli SupremeFX körítésbe csomagolva. Tényleg nehéz bármi hiányosságot felróni ennek az alaplapnak, aki az RGB-fények bűvöletében épít gépet, megtalálja a szükséges alaplapi csatlakozásokat, és a hűtőbordákba integrált fényeket a gyári szoftverrel hangolhatja egymáshoz.

Drága lesz?

A kérdés, amire most még nem adhatunk pontos választ, hiszen a 800-as sorozatú alaplapok megjelenése szeptember 30-ára esik. Nagy meglepetés nem várható, az alaplap felszereltsége a felső-középkategóriához illik, ennek megfelelő árcédulát tessék várni, csakúgy, mint az elődmodelleknél. De ez a játszótér már csak ilyen, a Ryzen 9000-es CPU-kkal igyekeznek az alaplapgyártók új lapokat is értékesíteni. Persze a korábbi lapkakészletek is velünk maradnak, de tekintve a 9000-es modellek felemás debütálását, biztosan sokan lesznek, akik alaplapból 870-es példányt, CPU-ból viszont egy 3D V-cache-es Ryzen 7000-et választanak majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.