Hirdetés

Xiaomi router duó teszt - erre képes a filléres Wi-Fi 6



|

Két olcsó, de gyors router járt nálunk a Xiaomitól.

Hirdetés

A Xiaomi nem éppen az a gyártó, amelynek nevéről a hálózati eszközök ugranak be az embernek; pedig a kínai gyártó egy ideje bizony routereket is gyárt, a termékpalettán egy tucatnál is több modell található meg. Közülük járt most nálunk teszten két jó ár/érték arányú típus.

Hogy rögtön el is tudjuk helyezni a mezőnyben a termékeket, kezdjük azzal, hogy a Router AX1500 fantázianevű, egyébként RD12 típusszámra hallgató kisebb változat ára 15 ezer forint környékén mozog, a Router AX3000T-t (alias RD23) pedig 19 ezer forint magasságában lehet megvásárolni. Meglehetősen sűrű mezőnyben szállnak tehát harcba ezek az eszközök, hiszen ebben az árkategóriában szinte a piac összes szereplőjének van terméke. Nem túl meglepő módon a fantázianevekben szereplő számok az elméleti legnagyobb adatátviteli sebességre utalnak, vagyis az AX1500-as modell 1500 Mb/s, az AX3000T pedig 3000 Mb/s-os legnagyobb sebességre képes - tegyük hozzá, hogy optimális körülmények között, és akkor, ha a 2,4 és 5 GHz-es sávokat párhuzamosan használjuk. A gyakorlatban ennek tipikusan fele, legfeljebb kétharmada szokott teljesülni - utóbbihoz viszont az is kell, hogy a router és a hozzá csatlakozó eszköz egy szobában legyenek, ne túl messze egymástól.

 

Átlagos külső

A tesztelést a routerek kicsomagolásával kezdtük, és már ekkor látszott, hogy elég sok a hasonlóság közöttük. Mind a két típus fehér színű, műanyag készülékházat kapott, és négy antennával rendelkezik. A Router AX1500 lekerekített vonalai valamelyest kecses megjelenést kölcsönöznek számára, az AX3000T ezzel szemben teljesen szögletes. Érdekes, hogy az antennák kialakítása is eltérő: a Router AX1500 esetében kettő oldalra, kettő pedig hátra került, és mind a négy antenna dönthető, illetve 180 fokban forgatható.

A Router AX3000T-nél ezzel szemben egységesen a hátsó részen tornyosulnak az antennák, és csak előrefelé lehet dönteni őket - a forgatásukra viszont nincs mód. Fontos eltérés még, hogy a Router AX1500 nemcsak tudása alapján kisebb, hanem fizikai méretét tekintve is, így valamivel könnyebb helyet találni neki a polcon vagy az asztalon. Felemelve feltűnhet még az is, hogy rettenetesen könnyű, olyan mintha nem is lenne semmi a műanyag "dobozon" belül; az AX3000T két és félszer nehezebb nála. A jelzőfényeket a Xiaomi nem bonyolította túl, az AX1500-ra két LED került, az AX3000T-re pedig csak egy, így csak alapinformációkat mutatnak - például azt, hogy a router be van-e kapcsolva, illetve azt, hogy van-e aktív internetkapcsolat.

Hirdetés

A hátsó fertály egységes: mind a két routeren négy Ethernet csatlakozó, tápcsatlakozó, Mesh gomb és Reset gomb sorakoznak. A hálózati csatlakozók gigabitesek, és bár dedikált WAN port nincs, bármelyik LAN át tud kapcsolni WAN üzemmódba. A csomagolás a routerek mellett tápegységet, rövid Ethernet kábelt és egy egészen minimális dokumentációt tartalmaz.

Megkettőzött sebesség

Noha mind a két router dual band router és mind a két típus ugyanazt a Wi-Fi 6 szabványt támogatja, a maximális elméleti sebességben hatalmas eltérés mutatkozik közöttük. A nagy testvér papíron éppen kétszer olyan gyors, mint a kisebb változat; nagy titok persze nincs, egyszerűen arról van szó, hogy az AX3000T az 5 GHz-es frekvencián nagyobb sávszélességet támogat.

AX1500:

2,4 GHz: max. 300 Mb/s (802.11n)

5 GHz: max. 1201 Mb/s (802.11ax, 80 MHz-es sávszélesség)

AX3000T:

2,4 GHz: max. 576 Mb/s (802.11ax)

5 GHz: max. 2402 Mb/s (802.11ax, 160 MHz-es sávszélesség)

 

Mind a két routert pillanatok alatt beüzemelhetjük; az első lépések megtételéhez pedig vezetékes vagy Wi-Fi kapcsolat segítségével is csatlakozhatunk hozzájuk. Előbbi esetben a kezelőfelület a router.miwifi.com címen érhető el. Ha Wi-Fi segítségével csatlakozunk, akkor a router első használat előtt automatikusan betölti a webes kezelőfelületet. A Wi-Fi hálózat alapértelmezett SSID azonosítója a router alján lévő matricán található. Jelszó nincs, de az első belépésnél kötelező beállítani egyet; legalább 10 karakter hosszú, és összetett jelszóra van szükség, ezért mindenképp jópont jár a gyártónak. Alternatívaként a telepítést elvégezhetjük a Mi Home telefonos appon keresztül is - ebben az esetben előbb le kell tölteni a szoftvert a mobilra, majd a telefonnal a router Wi-Fi hálózatára kell csatlakozni. Speciális eset, ha a routert Mesh hálózatba szeretnénk integrálni (ennek feltétele az, hogy a meglévő hálózatban is legyen legalább egy Xiaomi Mesh router), ilyenkor a legegyszerűbb csatlakoztatási módot a router hátoldalán lévő Mesh gomb megnyomása jelenti.

Az AX1500 és AX3000T nemcsak router módban használható, hanem vezeték nélküli AP-ként is (vezetékes kapcsolatot tovább osztása Wi-Fi-n keresztül), illetve támogatott a WDS Bridge is, amit a Xiaomi Wireless relay mode-nak hív (ebben az esetben meglévő Wi-Fi hálózathoz csatlakozik a router, és azt bővíti tovább). Egy kis hiba viszont csúszott a képletbe, mert az app szerint a "!" karakter "illegális" egy Wi-Fi jelszóban. Vagyis ha a mi Wi-Fi hálózatunk jelszava tartalmaz "!" jelet, akkor meg kell azt változtatni. Ez pedig adott esetben nem kis kényelmetlenséggel járhat, mert a jelszót minden csatlakozó eszköznél is módosítani kell.

Használat közben

A router kezelőfelülete a későbbiekben is a fent már említett címen érhető el - de ha az esetleg valamiért nem működne, akkor alapértelmezés szerint a 192.168.31.1-es IP-címmel érdemes próbálkozni. A kezelőfelület felépítése jó, viszont a beállítási lehetőségek tárháza csak átlagos.

A Wi-Fi hálózat titkosításánál nemcsak a WPA2, hanem a WPA3 is választható, van smart üzemmód (ilyenkor a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es Wi-Fi neve ugyanaz, és a router dönti el a csatlakozó eszköz képességei alapján, hogy melyik hálózathoz rendeli hozzá) és Wi-Fi 5 kompatibilitási üzemmód is. Utóbbit csak akkor kell bekapcsolni, ha valamelyik otthoni készülék semmilyen módon nem látja a Xiaomi által létrehozott hálózatot. Viszont figyelembe kell venni, hogy ebben az esetben a Wi-Fi 6 funkciók, köztük a forgalom optimalizálását végző OFDMA sem fog működni, így az adatátviteli sebesség csökken.

A hálózat konfigurációja során, ha szeretnénk, akkor fix IP-címeket is megadhatunk eszközeinknek, valamint van port-átirányítás is természetesen. A router az UPnP forgalmat is támogatja, azonban a biztonság érdekében ez a szolgáltatás alapértelmezés szerint ki van kapcsolva.

A kevés extra közül a DDNS funkció az egyik, amit érdemes kiemelni, azonban a Xiaomi csak külső szolgáltatókhoz ad hozzáférést, saját dinamikus DNS megoldást (egyelőre legalábbis) nem üzemeltet. Minden szentnek maga felé hajlik a keze alapon a router, amennyiben több eszköz is csatlakozik hozzá, a Xiaomi és Redmi telefonokat előnyben részesíti, arra alapozva, hogy ha esetleg játszunk a telefonnal, akkor a rövidebb válaszidőből profitálhatunk.

Noha a két router között a legnagyobb eltérés látszólag a sebességben rejlik, érdemes a számok mögé is benézni kicsit. Az AX3000T hardvere jóval erősebb, és a dolgos hétköznapok során ez adott esetben a sebességnél is fontosabb előnyöket tartogat: a router kétmagos, 1,3 GHz-es processzort és 256 MB memóriát kapott, optimális esetben ezzel akár 128 eszközt is képes kiszolgálni. Nyilván ez laboratóriumi körülmények között értendő, az viszont biztosan igaz, hogy több eszköz kiszolgálására alkalmas, mint az AX1500-as modell. Amelynek egyébként a specifikációja nem is tartalmazza a részletes adatokat, így csak következtethetünk arra, hogy a processzor egymagos és legfeljebb 1 GHz-es, a RAM pedig 128 MB méretű. A tesztkörnyezetben összesen 42 eszközt tudtunk ráereszteni a routerekre, ezek többsége azonban valamilyen okoskütyü, tehát alacsony adatforgalmat generáló eszköz volt, így mind a két Xiaomi router gond nélkül megbirkózott velük. A "nagy" fogyasztók között három PC, egy notebook, négy okostelefon, két tablet és egy NAS volt - ez többé-kevésbé megfelel egy átlagos méretű lakás eszközparkjának.

Általános felhasználásra és játékra mind a két router sebessége megfelelő, de a specifikációban szereplő értékeket nem sikerült megközelítenünk - ez persze nem meglepő, egyetlen router sem tudja hozni az elméleti maximumot. Az AX1500-as modell 5 GHz-en optimális esetben 800 Mb/s- körüli tempót ért el, az AX3000T pedig 996 Mb/s-os sebességre volt képes - de ezek a számok legfeljebb csak iránymutatásra alkalmasak, hiszen a valós sebesség a csatlakozó eszközök számától és azok helyétől, az aktuális forgalmi terheltségtől és a lakás felépítésétől is függ. Ami még fontos lehet, az az, hogy az AX3000T érzékenyebb antennái révén jobb jelerősséget biztosít a lakás távolabbi pontjain is.

A Xiaomi két routere minden szempontból átlagos teljesítményt nyújt, és bár áruk sem túl vészes, a helyzet az, hogy a piacon vannak olyan alternatívák, amelyek ugyanezt a teljesítményt kicsit olcsóbban hozzák, vagy valamivel drágábban sokkal több extra funkciót nyújtanak. Ezzel együtt nem tesz rossz lóra, aki a Xiaomi Router AX3000T választja - a kisebb verziót csak akkor ajánljuk, ha nagyon spórolni szeretnénk, mert a két termék között nagyon kicsi az árkülönbség.

Xiaomi Router AX3000T/AX1500

Ár: 19000 Ft
A Xiaomi két routere minden téren átlagos teljesítményt nyújt. Bár az áruk nem túl magas, vannak a piacon olyan alternatívák, amelyek ugyanezt a teljesítményt kicsit olcsóbban biztosítják, vagy némileg drágábban sokkal több extra funkcióval rendelkeznek.
  • Xiaomi Router AX3000T/AX1500
  • 5 GHz + 2,4 GHz Wi-Fi
  • 2402+576 Mbps/1201+300 Mbps
  • ax+ax Wi-Fi/ax+n Wi-Fi
  • Wi-Fi 6
  • OFDMA
  • 4× gigabit LAN port
  • Xiaomi Mesh
  • 4× nagy nyereségű antenna
  • WPA2/WPA3
PRO
  • kedvező ár
  • gyors telepítés
  • WPA3
  • könnyen kezelhető felület
Kontra
  • kevés opció
  • nincs dedikált WAN port
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8881
    [topic] => 1
    [group] => 34
    [gameinfo_name] => Xiaomi Router AX3000T/AX1500
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 335
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-07-06 16:10:53
    [gameinfo_webpage] => https://www.mi.com/global/product/xiaomi-router-ax3000t/
    [gameinfo_tags] => router, internet, Wi-Fi
    [gameinfo_url] => xiaomi-router-ax3000t-ax1500
    [gameinfo_pro] => kedvező ár
gyors telepítés
WPA3
könnyen kezelhető felület
    [gameinfo_kontra] => kevés opció
nincs dedikált WAN port
    [gameinfo_data] => Xiaomi Router AX3000T/AX1500
5 GHz + 2,4 GHz Wi-Fi
2402+576 Mbps/1201+300 Mbps
ax+ax Wi-Fi/ax+n Wi-Fi
Wi-Fi 6
OFDMA
4× gigabit LAN port
Xiaomi Mesh
4× nagy nyereségű antenna
WPA2/WPA3
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 6
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 19000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Xiaomi két routere minden téren átlagos teljesítményt nyújt. Bár az áruk nem túl magas, vannak a piacon olyan alternatívák, amelyek ugyanezt a teljesítményt kicsit olcsóbban biztosítják, vagy némileg drágábban sokkal több extra funkcióval rendelkeznek.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 335
            [manufacturer_name] => Xiaomi
            [manufacturer_url] => xiaomi
            [manufacturer_link] => http://www.mi.com/en/
            [link] => /gyarto/xiaomi
        )

    [link] => /termekinfo/xiaomi-router-ax3000t-ax1500-8881.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => kedvező ár
            [1] => gyors telepítés
            [2] => WPA3
            [3] => könnyen kezelhető felület
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => kevés opció
            [1] => nincs dedikált WAN port
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 6.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Extra funkciók:

    6

  • Kinézet:

    6

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.