Hirdetés

Visszavonulót fújt Elon Musk: nem tréningezi tovább az X-felhasználók adataival saját mesterséges intelligenciáját



|

Az ír adatvédelmi bizottság (DPC) úgy ítélte, valóban sérti az X tevékenysége az EU általános adatvédelmi rendeletét (GDPR).

Hirdetés

Július végén számoltunk be arról, hogy Elon Musk az X-felhasználók adatait és bejegyzéseit használja fel arra, hogy kiképezze az általa alapított xAI Grok nevű AI-csevegőjét. Az adatgyűjtésre vonatkozó jelekre maguk a felhasználók lettek figyelmesek, akik a platform beállításainak mélyén találtak egy erre vonatkozó jelölőnégyzetet, ami alapértelmezés szerint be volt pipálva.

Hamar kiderült, hogy ez komoly gondot jelenthet a platform számára, mivel a gyakorlat sértheti az EU általános adatvédelmi rendeletét (GDPR), ami korlátozza a vállalatokat abban, hogy adatgyűjtést végezzenek a felhasználók tájékoztatása nélkül. A X megkérdőjelezhető gyakorlatai rövidesen az ír adatvédelmi bizottságához (Data Protection Commission, DPC) is eljutottak, akik megkezdték az ügy kivizsgálását.

Hirdetés

Miután a DPC jogi útra terelte az ügyet, az X kénytelen volt szüneteltetni a vitatható gyakorlatot, ám a minap a platform erre irányuló kötelezettségvállalása véglegessé vált. Ez azt jelenti, hogy az X mostantól nem használja az európai felhasználók adatait és bejegyzéseit a mesterséges intelligenciája tréningezéséhez.

Mivel a platform beleegyezett, hogy továbbra is betartja a mesterséges intelligenciáját érintő kötelezettségvállalás feltételeit, a hatóság megszüntette a cég ellen folyó eljárást. Ezzel egy időben a DPC megkérte az Európai Adatvédelmi Testületet (EDPB), hogy dolgozzon ki egy átfogó szabályozást a mesterséges intelligencia modellek fejlesztésére és képzésére irányuló adatfeldolgozással kapcsolatban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.