Hirdetés

Virtuális asszisztensek vezetik a műsort egy rádióban, kirúgták az alkalmazottakat is



|

Több mint 15 ezren írták alá az AI-munkatársak elleni petíciót.

Hirdetés

Megosztó döntést hozott a krakkói OFF Radio vezetősége: számos újságírót elküldtek a rádióállomástól, helyettük pedig mesterséges intelligencia alapú virtuális műsorvezetőkkel kezdtek kísérletezni. A csatorna elsősorban a fiatal hallgatóságot szeretné megszólítani, amiért ezentúl három "asszisztens" felel majd.

Az AI-munkatársak kulturális, művészeti és társadalmi témájú műsorokat fognak vezetni, emellett az LMBTQ közösség tagjait érintő kérdések is előtérbe kerülnek majd.

"Arra keressük a választ, hogy a mesterséges intelligencia inkább lehetőség vagy fenyegetés a média, a rádiózás és az újságírás számára."

- fogalmazott Marcin Pulit, az OFF Radio vezetője.

Hirdetés

A CNN jelentése szerint több munkatársat is elküldtek az állomástól, köztük Mateusz Demski országosan ismert újságírót és filmkritikust is, aki nyílt levelében adott hangot ellenérzéseinek. Demski szerint a döntés veszélyes és elszomorító: úgy látja, hogy a jövőben - különösen a médiaszektorban és kreatív iparban - több embernek is a gépek fogják átvenni a munkáját.

Az AI-alapú munkatársak kedden már műsorba is kerültek, másnapra pedig Demski virtuális asszisztensek elleni petícióját több mint 15 ezren írták alá.

Az OFF Radio vezetője mindeközben tagadja a vádakat. Azt állítja, hogy nem a mesterséges intelligencia miatt küldték el az alkalmazottakat. Elmondása szerint az utóbbi időben jelentősen visszaesett a rádió hallgatottsága, így elkerülhetetlen volt a leépítés.

Krzysztof Gawkowski, Lengyelország digitális ügyekért felelős minisztere X-bejegyzésében reflektált a történtekre.

"Bár rajongója vagyok a mesterséges intelligencia fejlődésének, úgy vélem, hogy bizonyos határokat egyre inkább átlép a technológia. Az AI nem okozhat társadalmi különbségeket vagy kirekesztést. A mesterséges intelligencia széles körű alkalmazásának az emberekért, nem pedig ellenük kell történnie!"

- írta Gawkowski.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.