Hirdetés

Videón a Nemzetközi Űrállomáson rekordhosszúságú időt töltő űrhajósok hazatérése



|

A két orosz kozmonauta hosszabb ideig tartózkodott az ISS-en, mint előttük bárki.

Hirdetés

Tegnap Kazahsztánban Földet ért egy Szojuz MSZ-25-ös típusú űrkapszula, fedélzetén az orosz Oleg Kononyenkóval és Nyikolaj Csubbal, valamint az amerikai asztronautával, Taracy Dysonnal. A Roszkoszmosz két munkatársa 374 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson, ami új rekord az ISS-en, míg az amerikai hölgy 6 hónapig tartózkodott fenn.

Korábban Frank Rubio, Dimitrij Petelin és Szergej Prokopjev hármasa tartotta a rekordot, ők 371 napig élvezték a Földtől 400 kilométerre keringő létesítmény vendégszeretetét két egy Szojuz M-22-es űrhajó meghibásodása miatt.

Bár az ISS-en való tartózkodás rekordját most sikerült felülmúlni, az abszolút csúcstartó rekordja nem került veszélybe. Az orosz kozmonauta, Valerij Poljakov az 1990-es évek közepén 437 napot töltött zsinórban a Mir űrállomáson.

Hirdetés

A hatvanéves Oleg Kononyenko egyébként egy másik rekordot is megdöntött. Eddigi öt űrutazása során összesen 1111 napot töltött a világűrben, többet, mint korábban bárki más. Ezzel jócskán megelőzte a sorban 878 nappal előtte álló Gennagyij Padalka nevű honfitársát.

A legénység a terveknek megfelelően szeptember 23-án, helyi idő szerint 16:59-kor landolt egy kazahsztáni sík területen. A leszállást több orgánum is élőben közvetítette, majd az eseményről készült videó is felkerült az ismertebb médiafelületekre. Jelenleg még 8 űrhajós tartózkodik az ISS-en. Közülük a legtöbbet mostanság az amerikai Butch Wilmore-ról és Suni Williamsről hallani.

A két asztronauta még júniusban érkezett a Boeing Starliner űrkapszulájával, hogy a néhány naposra tervezett tesztút után hazatérjenek, ám a szerencsével mostanság hadilábon álló vállalat ezt nem tudja saját erőből megoldani. Jelen állás szerint majd a SpaceX Crew Dragon nevű űrhajójával indulhatnak vissza 2025 februárjában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.