Hirdetés

Veszélyes hallgatni a tiktokos fitnesz influenszerekre egy kutatás szerint



|

Az ausztrál Flinders Egyetem kutatói jutottak erre a következtetésre 200 videó alapján.

Hirdetés

A ZMEScience beszámolója alapján érdemes kétszer is meggondolni, hogy hallgatunk-e a fitnesz témában tartalmat gyártó véleményvezérekre az egyik - ha nem a - legnépszerűbb közösségimédia-platformon, a TikTokon, ugyanis egy kutatás szerint többet árthatnak, mint használhatnak. Az ausztrál Flinders Egyetem kutatói a TikTok 200 népszerű videóját vizsgálták meg kifejezetten olyan hashtageket alkalmazva, mint a #fittok és a #fitness, végül a szakértők aggasztó eredményekkel szembesültek: arra jutottak, hogy a felugró videók többsége irreális testképet népszerűsít, és megkérdőjelezhető egészségügyi tanácsokat, információkat terjeszt. 

A Samantha Pryde által vezetett kutatás egyértelműen nemi különbségeket tárt fel a testideálok ábrázolásában, mivel az elemzett tartalmak közel 80 százalékában nők szerepeltek, akik túlnyomórészt vékonyak és atletikusak voltak. Ez az úgynevezett "fitt ideált" tükrözi, egy olyan külsőt, amelyet a legtöbb nő számára ugyanolyan nehéz elérni, mint a hagyományos "vékony ideált". Ezzel szemben a férfiak esetében a nagyon izmos, nagydarab testalkatot népszerűsítették - a probléma itt az, hogy ezek közül sokan gyakran használtak teljesítményfokozó szereket, például anabolikus szteroidokat anélkül, hogy ezt kommunikálták volna a közönségük felé, ami azt a félrevezető benyomást kelti, hogy a nézők természetes úton is elérhetnek hasonló eredményeket.

Hirdetés
 

Egyébként a videók több mint fele tárgyiasította a női testet, és az ábrázolások gyakran bizonyos testrészekre, például a combokra és a fenékre összpontosítottak, míg a testszégyenítés a videók 20 százalékára volt jellemző, sőt 8,6%-ban az evészavarokat is népszerűsítették. A kutatók két következtetésre jutottak: egyrészt az úgynevezett "fitspirációs" videók többnyire idealizált képet festenek a testtípusokról, ami negatív hatással lehet a felhasználók énképére (különösen a fiatal nőkére), másrészt a videók mintegy 60%-ában helytelen vagy káros információk hangzottak el, mivel a tartalomgyártók többsége nem rendelkezik semmilyen képzettséggel azon a területen, amelyről videókat készítenek. A kétes diétás tippektől kezdve a helytelenül összeállított edzésprogramokon át a házi méreganyag-eltávolító kotyvalékokig bezárólag minden előfordult, de ezek nem bizonyított módszerek, rövid és hosszú távon is hatalmas egészségügyi kockázatokat rejtenek. 

Sok ilyen videó elsősorban a megjelenés, nem pedig az egészség érdekében ösztönöz a testmozgásra, így gyakran figyelmen kívül hagyják a fittség fontosságát a mentális és fizikai jólét szempontjából - állapította meg a tanulmány. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.