Hirdetés

Úgy tűnik, a Qualcomm megvenné az Intelt



|

A Qualcomm érdeklődik az Intel felvásárlása iránt, ez hatalmas fordulatot jelentene a chipgyártás világában.

Hirdetés

Péntek délután a The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Qualcomm megkereste az Intelt egy esetleges felvásárlás kapcsán. Bár a tárgyalások még bizonytalanok, egy ilyen üzlet hatalmas változást jelentene, hiszen az Intel egykor a világ legértékesebb chipgyártója volt, főként az x86 processzorai révén, amelyek hosszú évekig felülmúlták a Qualcomm Arm alapú chipeit a telefonokon kívüli területeken.

A The New York Times is megerősítette a hírt, de hozzátették, hogy a Qualcomm még nem tett hivatalos ajánlatot. Ha mégis létrejönne az üzlet és megfelelne a szabályozói előírásoknak, az hatalmas győzelem lenne a Qualcomm számára, amely idén tért vissza az asztali processzorok piacára, részben a Microsoft AI PC stratégiája részeként. Az Intel ugyanakkor az utóbbi években egyre gyengébb helyzetbe került: bár néhány üzletága még mindig nyereséges, a cég augusztusban bejelentett jelentős leépítéseket, stratégiaváltást és 15%-os munkaerő-csökkentést, miután 1,6 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el.

Hirdetés

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója akkor kijelentette, hogy minden nem létfontosságú munkát leállítanak, és a chipgyártási üzletágat is kiszervezik. Ez a részleg korábban az Intel egyik erőssége volt olyan versenytársakkal szemben, mint az AMD, amely saját gyártókapacitással nem rendelkezik, és a tajvani TSMC-re támaszkodik a szilícium előállításában.

Az Intelnek az utóbbi időben részben a TSMC-re is szüksége volt legfejlettebb chipjei gyártásához, miközben saját gyártási kapacitását próbálja újraépíteni. A vállalat 18A gyártási folyamata is problémákba ütközött, miközben olyan versenytársai, mint az AMD, szintén kihívásokkal néztek szembe, de sikeresen visszakapaszkodtak a piacra, különösen a játékosok segítségével. Az Intel ugyanakkor lemaradt a játékkonzolok piacán, és állítólag elvesztette az esélyt arra, hogy részt vegyen a jövőbeli PlayStation 6-ban.

Az Intel több problémája is a szilíciumtechnológiai vezetésre vezethető vissza, nem csupán a gyártási gondokra vagy a nyereségre. A vállalat még nem jelentős szereplő az AI-szerver chipek piacán, ahol az Nvidia dominál, és még az olyan kisebb szereplők is felülmúlják, mint az AMD. Az Intel saját GPU-k gyártására tett kísérletei pedig eddig nem nyűgözték le a játékosokat és a tartalomkészítőket.

Mindeközben az Intel két alkalommal is átalakította laptop chipek gyártási módszerét, hogy megküzdjön a Qualcomm, AMD és Apple által jelentett növekvő fenyegetéssel, különösen az akkumulátor-élettartam és az integrált grafikai előnyök terén. Az októberben megjelenő új Lunar Lake chipektől várható, hogy változtatnak ezen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.