Hirdetés

Tömegek dőltek be a világszerte terjedő kamufotónak



|

Egy manipulált felvétel szerint az emblematikus Las Vegas-i gömbkijelző is a pénteki Crowd Strike leállás áldozatául esett.

Hirdetés

Múlt hét pénteken a fél világ pánikba esett, mikor tömegével álltak le fontos informatikai rendszerek globálisan a légi közlekedéstől a bankszektorig. Világszerte 8 és fél millió számítógép volt érintett az incidensben, ami a Crowdstrike nevű cég Falcon Sensor nevű biztonsági szoftverének egy frissítése miatt okozott kék halált az érintetteknél.

A sajtó érthető érdeklődésétől övezett esemény szerencsére viszonylag gyorsan és komolyabb probléma nélkül megoldódott, ám volt a történetnek egy érdekes oldalága. A Sphere nevű Las Vegas-i koncert helyszínt körbevevő 42 000 négyzetméteres felületű gömbön, ami kivetítőkén is funkcionál, szintén a "kék halál" képernyő jelent meg egy az X-en terjedő kép tanúsága szerint.

A hamisított kép nem volt éppen a megtévesztés csúcsa, több ponton is kilógott a lóláb. A gömb alakú "vászon" bizonyos részein furcsán görbült a lefagyás mindenki által jól ismert képernyőképe. A legtöbb kamuképen ez az első árulkodó jele a csalásnak.

Hirdetés

A cég képviselője is megerősítette, hogy a világszerte tapasztalható leállás nem érintette a Sphere rendszerét, szóval a virálisan terjedő kép manipulált. Ennek ellenére több mérvadó médium is tényként hozta le a meg sem történt esetet nyilvános felületein. Olyan újságok is bedőltek az átlátszó csalásnak, mint a Daily mail és az Express Tribune.

Történt mindez annak ellenére, hogy a létesítmény saját YouTube csatornáján folyó non-stop live-streamen maguk is meggyőződhettek volna a kép valóságtartalmáról. Az említett oldalon bárki bármikor megtekintheti, hogy mi fut éppen az óriási gömb alakú kijelzőn.

Az eset jól mutatja azt, hogy még mindig rendkívül könnyű az embereket a szemén keresztül megtéveszteni, és sokszor hisszük el kritika nélkül, amit látunk, pedig elég lenne csupán néhány apróságra odafigyelni a konkrét kép kapcsán is, hogy rájöjjünk, a bolondját járatják velünk. Ez azért is problémás, mert ha egy átlátszó csalás is milliókat vezet meg, mi lesz velünk a fotorealisztikus AI generálta képek korszakában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.