Hirdetés

Több száz millió jelszót tárolt a Meta egyszerű szöveges dokumentumként



|

Hiába jelezte időben a vállalat a hibát, a súlyos pénzbírság elkerülhetetlen volt.

Hirdetés

Az ír adatvédelmi hatóság (DPC) 100 millió dolláros (35,5 milliárd forintos) bírsággal sújtotta a Metát, miután kiderült, hogy a vállalat több száz millió Facebook-felhasználó adatait egyszerű szöveges dokumentumként tárolta. Az eset még 2019-ben történt - a Facebook, az Instagram és a WhatsApp felett bábáskodó Meta ekkor értesítette a DPC-t, hogy egy véletlen hibából adódóan tárolták titkosítás nélkül a jelszavakat. A cég egy év eleji rutinvizsgálat során fedezte fel a problémát.

Bár pontos számok nincsenek arról, hogy hány felhasználó érzékeny adatai érintettek, a Meta becslései szerint több száz millió is lehet. Szerencsére minden jel arra utal, hogy a jelszavak nyilvános hozzáférhetőségük ellenére nem kerültek külső felek kezébe - ezt mind a cég, mind a hatóság megerősítette.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy a Meta önként jelentette a hibát a DPC-nek, a bírságot nem lehetett elkerülni, mivel a jelszavak titkosítatlan tárolásával négy pontban is megsértették az Általános Adatvédelmi Szabályzatot (GDPR).

2019-ben egyébként nem ez volt az egyetlen adatkezeléssel kapcsolatos probléma a cégnél: áprilisban egy 540 milliós adatbázisra bukkantak teljesen nyilvános webes tárhelyeken, novemberben pedig egy több mint 1 milliárdos adatszivárgás történt bizonyos adatkereskedő cégektől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.