Hirdetés

Telekom T Phone 2 Pro teszt – amikor a szolgáltató tudja, mi kell a népnek



|

A sajátmárkás termékek valahogy mindig azt sugallják, hogy olcsó, a kínálat alját megcélzó, spórolós eszközről van szó. A T Phone 2 Pro rácáfol erre.

Hirdetés

2023-ban merészkedett először a hazai piacra a Telekom saját márkás mobilokkal. Az akkori T Phone és T Phone Pro hoztak némi izgalmat az alsóbb kategóriákba, de azért nem kevés kompromisszummal is számolnia kellett annak, aki ezen készülékek valamelyikére szavazott - erről olvashatsz tavalyi tesztünkben is. Ugyanakkor épp akkora siker volt a két saját készülék, hogy idén érkezzen a frissítés. A recept nagyjából ugyanaz, vagyis kétféle Telekom márkájú mobil került a szolgáltató kínálatába: egy olcsóbb, ami a belépőszintet célozza, és egy drágább, ami hajszálpontosan a 100 ezer forintos lélektani határon egyensúlyoz. Tesztünk főszereplője a Pro modell, amely hardverben erősebb kisebb testvérénél, szoftveres szempontból és támogatás terén azonban megegyezik a két készülék.

Hirdetés

Sokkal kevesebb kompromisszum

A 2024-es T Phone 2 Pro a maga százezer forintos árcédulájával ma már egyáltalában nem tekinthető drága, de még csak középkategóriás modellnek sem, de azt mindjárt az elején le kell szögeznünk, hogy nem is egy flagship killert köszönthetünk személyében. A teljes mértékben papírcsomagolásban, de töltő és tok nélkül, mindössze egyetlen töltőkábellel érkező, Green Magenta kezdeményezés feltételeinek megfelelő mobil átlagos méretű, 6,8"-os FHD+ AMOLED-kijelzővel szerelt, amelyet két hosszanti oldalán keskeny, lent és fent pedig vastagabb kávák kereteznek. A kijelző alapértelmezetten 60 Hz-en dolgozik, de átválthatsz 120 Hz-re is a folyamatosabb mozgásokért.

Szinte mindenben jobb lett, mint tavalyi elődje, miközben az ár változatlan maradt
Szinte mindenben jobb lett, mint tavalyi elődje, miközben az ár változatlan maradt

Az okostelefont a Telekomnak gyártó cég változatlanul a Wingtech, amely az egyik legnagyobb kínai bérgyártó. A Telekom a megrendelésében kikötötte, hogy az árnak változatlannak kell maradnia, ám szinte mindenben legyen jobb a 2024-es modell. Ennek egyik bizonyítéka az AMOLED-kijelző, a másik pedig a Snapdragon 6 Gen 1 központi chip, ami egy MediaTek Dimensity 700-at váltott. Az új SoC sem erőbajnok, de így is másfélszer-kétszer jobb elődjénél. A chiphez kapcsolódó tárolók is nőttek: immáron 256 GB a kapacitás, a RAM-mennyiésg pedig 6-ról 8 GB-ra duzzadt, további jó hír pedig, hogy az mSD kártyát az új mobil is kezeli.

A készülékház masszív, kellemes kézben tartani, az ujjlenyomat-olvasót pedig a bekapcsológomb rejti magában. Az 5000 mAh-s akkumulátort Type-C-n tudod tölteni, méghozzá 25 wattos tempóval, sőt 15 wattos Qi vezeték nélküli töltés is elérhető hasznos újdonságként.

Nézd csak, egy Jack csatlakozó!
Nézd csak, egy Jack csatlakozó!

A T Phone 2 Pro 5G két SIM kártyát is fogad, ám mostantól az eSIM-kezelés is megoldott. Az 5G mellett Wi-Fi 6E-t is használhatsz, valamint az NFC sem maradt ki, ami igen praktikus és ma már nélkülözhetetlen. Biometrikus azonosításból az ujjlenyomat-olvasó mellett arcfelismerést is kérhetsz, de ez persze nem 3D-s, az előlapi 16 MP-es szelfikamera végzi.

Bár határozottan olcsó mobilról van szó, azért néhány extrát is kapsz. Például sztereóban szól a készülék (bár a felső hangszóró ereje messze elmarad az alsótól, így a sztereó-élmény nem éppen rózsás), emellett jackcsatlakozót is használhatsz, a teljes szoftveres támogatás pedig 5 év, ami magában foglal 2 évnyi OS-frissítést, valamint 3 évnyi biztonsági javítópakkot. Ez megnyugtató ebben az árszegmensben, főképp úgy, hogy már most Android 14 fut a mobilon.

Egy év telt el, a fejlődés pedig egyértelműen látható
Egy év telt el, a fejlődés pedig egyértelműen látható

A felsorolás végére hagytuk a kamerarendszert, ami a tavalyi modellből ismerős négyesfogat, és amiből a főkamera a legizmosabb: ez 50 MP-es, viszont már optikai képstabilizálást is kapott. Emellett egy 5 MP-es ultraszéles látószögű kamera található, illetve további két, 2 MP-es szenzor: egy a makróhoz, egy a mélységérzékeléshez.

Nincs itt semmi lenéznivaló

A T Phone 2 Pro a szokásos Android beállítóvarázslóval fogad, és ez a letisztultság az első használatbavételkor is visszaköszön: nincsenek egyedi grafikai elemek, megoldások, a gyári Google Android funkcióit átvariáló saját ötletek. Ami természetesen más, mint egy teljesen gyári Android telefonon, az a háttérkép és a hangok: itt természetesen a magenta szín és a már jól ismert szignálok fogadnak. Ez abszolút érthető és elfogadható, de jó tudni, hogy bármikor meg tudod ezeket változtatni, nem kell 5 évig (ameddig a szoftveres frissítés garantált) ezt a háttérképet bámulnod, sem ezeket a hangokat hallgatnod.

Több helyen is visszaköszön a magenta szín és a Telekom logó, de a kezelőfelületen ezeket lecserélheted
Több helyen is visszaköszön a magenta szín és a Telekom logó, de a kezelőfelületen ezeket lecserélheted

A csicsamentes kezelőfelület szépen fut a mobilon, komolyabb megakadást nem tapasztaltunk átlagos használat során, de azért a hosszabb görgetéseknél olykor-olykor beröccent a kép. A Snapdragon 6 Gen 1 nem éppen egy modern és erős chip, de azért attól sem kell tartanod, hogy 1-2 év alatt használhatatlanná válik. A 8 GB RAM ma már szinte elengedhetetlen és a megduplázott tárhely is indokolt, utóbbiban azonban nagyot csalódtunk: a 13 376 pontos PCMark Storage 2.0 teszteredmény nagyon harmatos, hasonló árazású mobilok ennek a dupláját hozzák, a topkategóriában pedig a 40-50 ezres pontszám sem ritka.

A töltéssel, hálózatos résszel nem volt gondunk, sőt ebben az árszegmensben ez egészen jónak számít. A T Phone 2 Pro IP54-es védelemmel is rendelkezik, vagyis ráfröccsenő víztől védett, ami némi előrelépés a tavalyi IP52-es besoroláshoz képest, de azért még mindig nem élné túl a mobil, ha vízbe ejtenéd. Ahogy a vezeték nélküli töltés, úgy a sztereó hangzás is meglepetés ettől a telefontól, sőt, egészen jól szól, de persze a középkategóriában már lennének erősebbek nála (persze kétszer-háromszor ekkora összegért).

Nem flagship killer mobilról van szó, de megbízható és szerethető - még eSIM-támogatást is kapsz!
Nem flagship killer mobilról van szó, de megbízható és szerethető - még eSIM-támogatást is kapsz!

Fotózáskor az optikai stabilizálás sokat segít abban, hogy könnyebben készíthess élesebb képeket, de ez csak a főkamerára vonatkozik. Ha szigorúan ennél a szenzornál maradsz, nappali fényviszonyok mellett elfogadható képekre számíthatsz: éles, színekben gazdag a végeredmény, nem vesznek el a részletek, jó a kontraszt. Ha a fények már nem olyan erősek, a kamera sem teljesít ilyen jól, a zaj is megjelenik, de azért az OiS sokat segít abban, hogy élesek maradjanak fotóid. Az ultraszéles látószögűvel csak a nappali fotózást ajánljuk, de készülj fel rá, hogy a színek itt nem lesznek túl élethűek, a részletek elvesznek és a kép szélein torzítás is megfigyelhető, ha pedig este használnád, még rosszabb lesz a helyzet. A másik két szenzorról túl sok szót nem érdemes ejteni, ezek inkább a látvány kedvéért kerültek a telefonba, na meg azért, hogy el lehessen mondani, hogy quadkamerás a T Phone 2 Pro. A 16 MP-es szelfi viszont egészen jó, éles, kontrasztos képeket készít. A videózást erősen limitálja a központi chip. Maximum 1080p választható, igaz, itt akár 60 fps sebességre is kapcsolhatsz.

Megfigyeltük továbbá, hogy fotózáskor az exponáló gomb lenyomása és a tényleges fotó elkészülte között pont annyi idő telt el, ami már érzékelhető, ezért ha nem kimondottan nyugodt a fotós, vagy alanya, bizony elrontott kép lehet a vége bemozdulással, grimaszolással. Szintén türelmesnek kell lenni a két főszenzor közti váltásnál, ezzel is viszonylag sokat "szöszöl" a mobil. Videózás közben állóképet tudsz készíteni, viszont a kamerák között nem válthatsz, illetve a zoom lehetőségét sem ajánlja fel a rendszer. Ugyanakkor ha két ujjal belenagyítasz a képbe, akár tízszeres zoomot is elérhetsz. Azt javasoljuk, hogy amennyiben erre a mobilra szavazol, a kamera appot cseréld le egy másikra.

A magenta színű bekapcsológomb rejti az ujjlenyomat-olvasót
A magenta színű bekapcsológomb rejti az ujjlenyomat-olvasót

Az üzemidőre is nagyon kíváncsiak voltunk: a takarékos chipkészlet és kijelző a nagy akkumulátorral párosítva jó receptnek tűnt. A valóságban PCMark akkuteszten 20 órát és 44 percet működött aktívan a T Phone 2 Pro (PCMarkot futtatva), ami átlag felettinek, sőt kiemelkedőnek mondható, a 1,5-2 napos üzemidő simán összehozható ezzel a mobillal. A tavalyi modell ennél is tovább bírta hasonló körülmények között, de tekintve, hogy sokkal erősebb SoC-t kapott az idei készülék, miközben az akkumulátor kapacitása nem nőtt, ez igen jó eredmény. Még egy területen vizsgázott jól a mobil: nem akadt túlmelegedési gondunk és throttling miatt sem kell panaszkodnunk (melegedés miatti lassulás).

Töltőt, tokot és kijelzőfóliát neked kell hozzá külön beszerezned
Töltőt, tokot és kijelzőfóliát neked kell hozzá külön beszerezned

Élhető mobil nem csak telekomosoknak

Csak helyeselni tudunk, hogy a Telekom nem adta fel az első generáció után a T Phone-ok hazai forgalmazását. Míg a 2023-as modell sok tekintetben gyengébb volt, mint az ideális okostelefon, az idei, második generációs példány már lényegesen jobban teljesített. Nagyjából másfélszer gyorsabb lett, ennek ellenére még mindig sokáig bírja, jobb a hálózatos rész, van sztereó hangzás, AMOLED-kijelző és vezeték nélküli töltés. A kamerarendszer is lépett előre valamelyest, de azért itt sokkolóan nagy fejlődésre ne számíts. A teljesen letisztult rendszer és kezelőfelület barátságos és nem akadozik, a 2+3 éves szoftveres támogatás pedig megnyugtató. Persze vannak azért hiányosságok, illetve gyenge pontok, mint például a még mindig harmatos SoC, a lassú tárhely vagy a kategóriájában még jóindulattal is csak közepesnek mondható fotós képességek. Sötétebb szobában a kijelző automatikus fényszenzora agresszív, rögtön minimálisra csökkenti a fényerőt, de ezen szoftveresen remélhetőleg segítenek majd. Mindehhez 99 880 forintos ár tartozik, ami nem csupán reális, de akár barátinak is mondható. Ami még gondot, extra kiadást okozhat egy T Phone 2 Pro tulajnak, az a megfelelő töltő és a passzoló tok beszerzése - az utóbbiból nem biztos, hogy bármelyik "GSM-bolt" tart készletet.

A Samsung új Galaxy A35-ös modellje 20 ezer forinttal drágább, igaz, kamerában, kijelzőben és IP-védelem terén  jobb, de néhány dologban elmarad (RAM, tárhely, vezeték nélküli töltés). A Redmi Note 13 Pro 10 ezer forinttal többért jobb kamerát és gyorsabb töltést ígér, a Honor Magic6 Lite pedig a jobb kamerákkal, kijelzővel, gyorsabb töltéssel és hosszabb üzemidővel csábít, ám szintén 20 ezer forinttal drágább. Ha nem okoz gondot kicsit nagyobbat nyújtózkodnod, a Nothing Phone (2a) egy szerethető, egyedi és jó készülék 130 ezer forintért.

A Telekom T Phone 2 Pro nem tökéletes mobil, némi kompromisszumra fel kell készülnöd, de ha te csupán egy olyan okostelefont szeretnél, amin sallangoktól mentes, sokáig támogatott, friss Android fut, az üzemideje átlagon felüli, a kijelzője napsütéses utcán is látható, továbbá a főkamerájával lőtt képek miatt sem kell szégyenkezned, akkor jó vásárt csinálhatsz - akkor is, ha nem vagy a Telekom előfizetője és nem is szándékozol az lenni. Ha mégis az vagy, bármilyen csomagod is legyen, egészen biztosan kapsz 10-60 ezer forint kedvezményt a 100 ezer forintos vételárból.

Telekom T Phone 2 Pro

Ár: 99 880 Ft
A Telekom T Phone 2 Pro nem tökéletes mobil, de ha te csupán egy sallangoktól mentes, sokáig támogatott mobilt szeretnél olcsón, nem fogsz csalódni - akkor sem, ha nem akarsz telekomos lenni.
  • Snapdragon 6 Gen 1 SoC
  • 6,8", FHD+, AMOLED, 120 Hz
  • 8/256 GB RAM/tárhely
  • 50+5+2+2/16 MP hát-/előlapi kamerák
  • 168,7×77,9×8,6 mm, 198 g
  • 5000 mAh, 25 W gyorstöltés, 15 W Qi-töltés
  • 504 646 pont AnTuTu
  • 912/2679 pont GeekBench 6
  • 9564 pont PCMark
  • 1244 perc PCMark üzemidő
PRO
  • sallangmentes kezelőfelület
  • jó kijelző
  • eSIM+dualSIM+mSD
  • nagyon hosszú üzemidő, Qi töltés
  • vonzó ár
  • jó szoftveres támogatás
Kontra
  • még mindig gyenge SoC
  • lassú tárhely
  • átlag alatti kamerás képességek
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8870
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Telekom T Phone 2 Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 401
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-06-26 18:51:47
    [gameinfo_webpage] => https://www.telekom.hu/webshop/termek/T-Phone-2-Pro-5G-8~256-GB
    [gameinfo_tags] => telekom, t phone 2 pro, mobil, okostelefon, android, szolgáltató, teszt
    [gameinfo_url] => telekom-t-phone-2-pro
    [gameinfo_pro] => sallangmentes kezelőfelület
jó kijelző
eSIM+dualSIM+mSD
nagyon hosszú üzemidő, Qi töltés
vonzó ár
jó szoftveres támogatás
    [gameinfo_kontra] => még mindig gyenge SoC
lassú tárhely
átlag alatti kamerás képességek
    [gameinfo_data] => Snapdragon 6 Gen 1 SoC
6,8", FHD+, AMOLED, 120 Hz
8/256 GB RAM/tárhely
50+5+2+2/16 MP hát-/előlapi kamerák
168,7×77,9×8,6 mm, 198 g
5000 mAh, 25 W gyorstöltés, 15 W Qi-töltés
504 646 pont AnTuTu
912/2679 pont GeekBench 6
9564 pont PCMark
1244 perc PCMark üzemidő
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 99 880
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Telekom T Phone 2 Pro nem tökéletes mobil, de ha te csupán egy sallangoktól mentes, sokáig támogatott mobilt szeretnél olcsón, nem fogsz csalódni - akkor sem, ha nem akarsz telekomos lenni.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 401
            [manufacturer_name] => Telekom
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.telekom.hu/lakossagi
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/telekom-t-phone-2-pro-8870.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => sallangmentes kezelőfelület
            [1] => jó kijelző
            [2] => eSIM+dualSIM+mSD
            [3] => nagyon hosszú üzemidő, Qi töltés
            [4] => vonzó ár
            [5] => jó szoftveres támogatás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => még mindig gyenge SoC
            [1] => lassú tárhely
            [2] => átlag alatti kamerás képességek
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    6

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.