Hirdetés

TCL 55C655 teszt – zajos sikert arathat, ha jól választasz



|

Szokatlanul nagy hangerejével kívánja elriasztani ellenfeleit és meggyőzni a vásárlókat a TCL megfizethető QLED tévéje. Megnéztük, hogy elég-e ennyi a hőn áhított sikerhez.

Hirdetés

A tévépiac évek óta szinte teljesen változatlan: persze jönnek új fejlesztések, a panelek egyre jobbak, a gyártók kísérleteznek érdekes technológiákkal, de egyrészt a piacot uraló szereplők kiléte és erőviszonya, másrészt a kategóriákat elválasztó ársávok sem igazán mozdultak el. Már pár éve téma volt, hogy mostanra az OLED megfizethető, felső-belépőszintű technológia lesz, ám ez nem teljesen valósult meg. Ami változott, az a képátló: ma már a 42-43 col a beugró, 32 colos modelleket inkább monitornak, "szükségkijelzőnek" vesznek. Az általános méret az 55 col, de ha egy kicsit feljebb megyünk a felső kategóriába, egyre inkább a 65-75 col az elterjedtebb.

Az alsó- és középkategóriát az LCD technológia uralja, ezen belül lehet kifogni egy-egy jobban sikerült fejlesztést, ami valamivel többet kínál, mint az edge LED háttérvilágítás, és a szimpla VA-panel. Szintén nincs nagy meglepetés az okosplatformok terén: a Samsung és az LG saját megoldásai jól támogatottak és közkedveltek, ezek mellett pedig szinte csak a Google Android TV platformja említhető meg, a többi, egyedi megoldás kevéssé releváns.

A TCL - bár hosszú múltra tekint vissza a gyártó - viszonylag új szereplő a magyar piacon, de óriási lendülettel igyekszik szabad szemmel jól látható részesedést kihasítani magának. Ehhez azonban hasznos szolgáltatásokkal felturbózott, emlékezetes készülékekre van szükség. Ez kíván lenni a TCL C655-ös modell is.

Hirdetés

Ami csak az árba belefért

A C655-ös széria már 43 colnál elindul és egészen 98 colos méretig skálázódik, ami teljesen lefedi a manapság keresett méreteket. Ugyanakkor nem mindegy, hogy melyik modellt választod, mert hiába hívják mindegyiket C655-ösnek, a két legkisebből jó néhány olyan extra kimaradt, amelyekért érdemes közelebbről is megvizsgálni ezt a típust. Mi az 55 colos modellt vettük alaposabban szemügyre, ami már majdnem mindenre képes, amit a TCL ígér, ennél többet ebben a családban csak a 98 colos változat nyújt, ami viszont nem biztos, hogy minden felhasználó pénztárcájával és nappalijával "kompatibilis".

Nem mindenki tud elhelyezni egy 98 colos tévét
Nem mindenki tud elhelyezni egy 98 colos tévét

A technikai paramétereket tekintve az 55C655 több hangzatos technológiai megoldást is felvonultat. A VA-típusú QLED-panel természetesen 4K-felbontású és nevéhez méltón kiváló színtartományt kínál elegendően nagy fényerő mellett. A fényerőt annak is köszönheti, hogy az edge LED technológia helyett Direct LED-re váltott a gyártó, vagyis a panel mögött helyezkedik el a háttérvilágítás, ám az árba a local dimming már nem fért bele, ezért szuper kontrasztról nem tudunk beszámolni. 98"-os verzióban a frissítés akár 144 Hz-es is lehetne, ám ezt a kisebb modellek - így az 55 colos - nem kapták meg sajnos. Van viszont HDR-megjelenítés, amihez a HLG, HDR10+ és Dolby Vision szabványokat is támogatja. A három HDMI port között akad 2.1-es szabványú, az egyik pedig az eARC-ot is támogatja. Ha már hátul járunk, van szatellit és antennacsatlakozás, CI+ kártyaolvasó-hely, RJ45 a nethez, analóg és optikai hangkimenet, továbbá 2 USB port is. A ma már kötelezőnek tekinthető vezérlők is megtalálhatók a C655-ben: van Wi-Fi 5 és Bluetooth 5.0 is, sőt, a Miracast is támogatott és Chromecast kijelzős eszközként is képes működni a tévé (Apple Airplay 2-t csak a 98"-osban találsz).

Teljes Android TV kezelőfelület
Teljes Android TV kezelőfelület

A QLED-panelt alig látható, elegáns fémkeret veszi körül mind a négy oldalon, az OSD menüben pedig a középen, alul található többállású gombbal tudsz navigálni. A lábmegoldás meglehetősen szimpla, az Y-alakú lábakat kétféleképpen (befelé, vagy kifelé állnak) tudod a helyükre csavarozni. A távirányítón a főbb streamingplatformokhoz találsz direkt gombokat, ezt leszámítva lekerekített élekkel rendelkező, könnyű és egyszerű műanyag példányról van szó - nincs háttérvilágítás, nincsenek prémium alapanyagok, az elrendezés is teljesen átlagos.

Az 55C655-ös modell Android TV okostévé-platformot használ annak minden előnyével (12-es verzió). A beállításnál ez máris pozitívum, jó néhány lépést a mobilodon is elvégezhetsz, és akár a Google Home-ba is integrálhatod új készülékedet. Ha egy-egy szolgáltatás hiányzik, azt beszerezheted a Play Áruházból, emellett a Google fiókodhoz tartozó előnyöket is azonnal használhatod a tévén (például YouTube Prémium előfizetés). A tévében egy mikrofon is rejtőzik, hogy hangalapú utasításokkal is vezérelhesd, de ha neked nem tetszik, ha a tévéd is képes "fülelni", alul egy fizikai kapcsolóval kikapcsolhatod ezt az opciót.

HDMI 2.1 is van, de 120 Hz-es frissítést csak FHD-felbontásban kapsz
HDMI 2.1 is van, de 120 Hz-es frissítést csak FHD-felbontásban kapsz

Ugyanakkor a tévé menüje túlzottan szimpla, és a kezdőkép is kissé zavaros. A csatornakeresésnél nem ütköztünk hibába, de a csatornák átrendezése nagyon macerás és időrabló elfoglaltság. Az sem tetszett túlságosan, hogy a gyakrabban használt funkciókat nem emelte ki a rendszer, és nem kínálta fel gyorselérésre - minden alkalommal végig kellett lépkednünk a rendszeren. Néhány félrefordítása is bukkantunk, de ezek nem voltak zavarók és nem rontották a felhasználói élményt. Ma már alapfelszereltségnek hinnénk, de sajnos itt még nem elérhető a tévéadások megállítása, késleltetett lejátszása, vagyis felvétele, hiába van USB 3.0 port is a hátlapon.

Ha játékkonzolt (esetleg PC-t) kötnél a tévére, a Game Master 3.0 technológia segíthet. Az ALLM alacsonyabb késleltetést ígér, az adaptív képfrissítés pedig 4K-s felbontás mellett 48-60 Hz között aktív. Amennyiben FHD-felbontásra váltasz, a frissítés 120 Hz-ig kitolható, itt már nagyobb értelme van az VRR adaptív képfrissítésnek.

A népszerű HDR-szabványokat mind támogatja a TCL C655-ös modell
A népszerű HDR-szabványokat mind támogatja a TCL C655-ös modell

A teszt során a képminőség nem veszélyeztette a csúcsmodelleket, de ebben a 200 ezres kategóriában nincs miért szégyenkeznie a C655-nek. A kontraszt kellemes, a színek természetesek és szépek, a színátmenetekben pedig nem figyeltünk meg túlzottan zavaró sávozódást. A háttérvilágítás homogén, zavaró foltosodás nem volt tapasztalható, de sötét képen a feliratok, fényes tárgyak fényudvart kapnak. A HDR aktiválásával nem "ugrik ki a kép" a panelről, ekkora kontrasztja és fényereje nincs a panelnek, de az edge LED-hez képest jobb azért az eredmény. A gyorsabb mozgások, felskálázások terén a feldolgozóchip még fejlődhetne, például FHD tartalomnál a felskálázás nem minden esetben volt meggyőző, viszont tévéadásnál az apróbb hibákat szépen javította.

A távirányító szimpla és az alapanyagok sem prémium érzetűek
A távirányító szimpla és az alapanyagok sem prémium érzetűek

Ezt érdemes meghallgatni

Bár egy tévé esetében mindig is a képminőség a legfontosabb szempont, a hangzás is kiemelt tulajdonság. A C655-ös tévék 55 coltól felfelé 2.1-es Onkyo hangrendszert kínálnak, ami azt jelenti, hogy a két darab, egyenként 15 wattos hangszórót egy 15 wattos mélynyomó támogatja. Ezt a tévé hátulján, középen helyezték el, kialakítása részben nyitott, de annyira nem emelkedik el a hátlap síkjától, hogy VESA-állványt ne lehessen használni. A 2.1-es rendszer üde színfolt ebben az árszegmensben, ráadásul DTS-HD, Dolby Atmos, DTS Virtual-X és Dolby TrueHD szabványokat is támogat a tévé. Aki sokat néz tévét esténként, automatikus hangerőszabályzást és beszédhang-kiemelést is aktiválhat.

Az Onkyo 2.1-es rendszere sokkal jobban szól, mint az átlagos sztereó megoldások
Az Onkyo 2.1-es rendszere sokkal jobban szól, mint az átlagos sztereó megoldások

Ha nincsenek irreális elvárásaid…

A TCL 55C655 modellje nem fogja csődbe vinni a konkurenseket, nem váltja meg a világot, de nem is ez a célja. 200 ezer forint alatti árával egy reális alternatíva annak, aki ennél többet nem szeretne ugyan költeni, de már elbúcsúzna az edge LED háttérvilágítástól és a hagyományos LCD-panelektől. Azt sem látná szívesen, ha a streamingplatformok sipákolnának, hogy egy-egy népszerű szabványt nem támogat a készüléke, ezért kénytelen rosszabb képminőségben, HDR-nélkül nézni kedvenc filmjeit, sorozatait.

Alapvetően szép, vékonykávás tévé lett a C655, de 55 col alatt nem ajánljuk, mert több, fontos funkció hiányzik a 43 és 50 colos példányokból
Alapvetően szép, vékonykávás tévé lett a C655, de 55 col alatt nem ajánljuk, mert több, fontos funkció hiányzik a 43 és 50 colos példányokból

Az Android TV is bölcs döntés: ha nem is a legnépszerűbb okostévé platform, azért minden fontos szolgáltatást biztosít és az okosotthon-rendszerbe illesztés is megoldható vele. A döntést a C655 extra képessége, a jó hangzás könnyítheti meg. A 2.1-es rendszer egyértelműen jobban szól, mint a hasonló árkategóriájú, 2.0-s rendszerek, de azért egy rendes, mélynyomóval megtámogatott soundbart nem tud legyőzni, főleg nem sztereó színpadképben és virtuális térhangzásban. Ha viszont soundbart nem szeretnél, akkor ez a tévé jobban fog szólni, de azért azt nem jelentenénk ki, hogy szépen is szól: hangos és több erő van benne, mint a konkurensek megoldásaiban, de hi-fi rajongók nem fogják megtalálni a számításukat. A tévé kezelése, a távirányító szimpla, nem a flancolás, a fényűzés volt a szempont a tervezés során, így túl sok kényelmi extrát ne várj. Ha viszont ennél többet nem akarsz tévére költeni, jó választás lehet a C655-ös modell.

TCL 55C655

Ár: 194 999 Ft
A TCL 55C655 200 ezer forint alatti árával egy reális alternatíva annak, aki ennél többet nem szeretne ugyan költeni, de már elbúcsúzna az edge LED háttérvilágítástól és a hagyományos LCD-panelektől.
  • 55" képátló
  • VA QLED-panel
  • 4K@60 Hz, FHD@120 Hz
  • direkt LED háttérvilágítás
  • HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision
  • 6000:1 kontraszt, 450 nit fényerő (gyári adat)
  • 2×10+1×15 W Onkyo 2.1 hangrendszer
  • Android TV
  • Google Asszisztens, Miracast, Chromecast kliens
  • 3×HDMI, analóg+optikai hangkimenetek, kábeles és szatellit antennabemenet, 2×USB, LAN, Wi-Fi 5, BT5
PRO
  • QLED-panel és direkt LED háttérvilágítás
  • Onkyo 2.1-es hangrendszer
  • Android TV
  • sok HDR-szabvány támogatott
  • versenyképes árazás
Kontra
  • csak 60 Hz-es panel
  • nincsen local dimming
  • tévéadást nem tud rögzíteni
  • a távirányító túl szimpla
  • kissé lassú a menürendszer
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8935
    [topic] => 1
    [group] => 11
    [gameinfo_name] => TCL 55C655
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 411
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-08-27 15:09:42
    [gameinfo_webpage] => https://www.tcl.com/hu/hu/tvs/c655
    [gameinfo_tags] => tcl, 55c655, c65, tv, okostévé, smart TV, android tv, qled, teszt
    [gameinfo_url] => tcl-55c655
    [gameinfo_pro] => QLED-panel és direkt LED háttérvilágítás
Onkyo 2.1-es hangrendszer
Android TV
sok HDR-szabvány támogatott
versenyképes árazás
    [gameinfo_kontra] => csak 60 Hz-es panel
nincsen local dimming
tévéadást nem tud rögzíteni
a távirányító túl szimpla
kissé lassú a menürendszer
    [gameinfo_data] => 55" képátló
VA QLED-panel
4K@60 Hz, FHD@120 Hz
direkt LED háttérvilágítás
HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision
6000:1 kontraszt, 450 nit fényerő (gyári adat)
2×10+1×15 W Onkyo 2.1 hangrendszer
Android TV
Google Asszisztens, Miracast, Chromecast kliens
3×HDMI, analóg+optikai hangkimenetek, kábeles és szatellit antennabemenet, 2×USB, LAN, Wi-Fi 5, BT5
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 194 999
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A TCL 55C655 200 ezer forint alatti árával egy reális alternatíva annak, aki ennél többet nem szeretne ugyan költeni, de már elbúcsúzna az edge LED háttérvilágítástól és a hagyományos LCD-panelektől.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 411
            [manufacturer_name] => TCL
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.tcl.com
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/tcl-55c655-8935.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => QLED-panel és direkt LED háttérvilágítás
            [1] => Onkyo 2.1-es hangrendszer
            [2] => Android TV
            [3] => sok HDR-szabvány támogatott
            [4] => versenyképes árazás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => csak 60 Hz-es panel
            [1] => nincsen local dimming
            [2] => tévéadást nem tud rögzíteni
            [3] => a távirányító túl szimpla
            [4] => kissé lassú a menürendszer
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.4
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    7

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.