Hirdetés

Sonos Ace teszt – gyönyörű fejhallgató váratlan gyengeséggel



|

Mindig is különc, de minőségi és felhasználóbarát Sonos termékcsalád egy fejhallgatóval, az Ace-szel gyarapodott. Leteszteltük, hogy hangminőségben is felér-e a nagy vetélytársakhoz.

Hirdetés

Bár azt ahogy a Bluetooth szabványokról szóló cikkünkben is kifejtettük, a BT-szabvány még mindig messze nem tökéletes az audiofil zenehallgatáshoz, ez nem okozott gondot a cégeknek, hogy drága, topkategóriás BT-fejhallgatókat dobjanak piacra. A Sony, az Apple, a Sennheiser és még sorolhatnánk hány cég kínál vezeték nélküli, kifejezetten mobilhoz tervezett fejhallgatókat, amelyek a kiváló hangminőség mellett mobil appot, zajszűrést, telefonvezérlést és sok egyéb extrát kínálnak. A Sonos egészen mostanáig kimaradt ebből a buliból, kifejezetten a házimozira fókuszált. Ezt később hordozható BT-hangfallal egészítette ki (Roam), valamint okos hangfalakkal.

Hirdetés

A cég termékei amellett, hogy a hangminőségben egy egészen jó szintet képviselnek, arról ismertek, hogy egyedi ökoszisztémába kapcsolódnak, sőt, ezen belül képesek rendszerben is összedolgozni. A Sonos Ace a cég első kísérlete a fejhallgatók világában, ám mivel audiotechnikában már jártas mérnökökről és cégről van szó, nem egy gyermekbetegségekkel küzdő szárnypróbálgatásra számítottunk az Ace tesztelésekor.

Így kell kezelni egy felhasználót

Rengeteg termék megfordult már a PCW tesztlaborjában, és bizony kevés olyan készülék van, amit akkora élmény kicsomagolni, mint egy Sonos kütyüt. Ez alól az Ace sem kivétel. A 100% újrahasznosított papírból készült kartondobozról egy határozott rántással tudod leszedni a gyári zárószalagot, így máris hozzájutsz a kemény hordtáskához, amelyet szintén újrahasznosított borítás véd. A dobozban egy kb. 10x10 cm-es boríték van még, itt a rövid leírás mellett egy Type-C-Type-C töltőkábelt, valamint egy Type-C-Jack audiovezetéket találsz ízlésesen tálalva.

A keményfalu hordtáskában biztonságosan tudod tárolni a fülest, a pánt alatt pedig egy kis dobozkát találsz, amelybe a kábeleket teheted. Hogy ez se lötyögjön zavaró módon, egy apró mágnes tartja pontosan a helyén - semmi tépőzár vagy patent.

A Sonos Ace beüzemeléséhez a Sonos mobilos applikációt kell letöltened, majd az appban regisztrálnod egy ingyenes Sonos fiókot. Amikor a fülesedet elkezded hozzáadni a varázsló szerint, a rendszer azonnal küld egy e-mailt, amiben megköszöni a vásárlást és rövid animációkkal be is mutatja az Ace alapvető vezérlését, a gombok funkcióit.

Luxus minimalizmus

A Sonos Ace nagyon szép, az aktuális divatnak megfelelő formatervezésű modell, ami bár kicsit hasonlít az Apple AirPods Maxra, nem utánozza azt. Az egypántos kialakításnál a fémpánt nem lapos, hanem hengeres, a párnázott részbe fokozatmentesen csúszik be. Ez azért fontos, mert így tökéletesen a fejed méretéhez és alakjához tudod igazítani a fülkagylók helyzetét. A kagylók oválisak, természetesen zártak és meglepően laposak. A memóriahabos párnák sem túlméretesek, ennek ellenére a hosszú távú viselet is kényelmes, sőt, extrém izzadást sem okoznak a vegánbőr borítású párnák.

Érdekesség, hogy a pánton semmi, a kagylókon mindössze egyetlen, alig látható Sonos felirat található, így elsőre zavarba ejtő lehet, hogy miként találod meg gyorsan a jobb és bal oldalát a fülesnek. Nos, a kagylók belseje eltérő színű (szürke és fekete, valamint ide került az oldaljelzés is dombornyomással. Persze amint megszokod az Ace használatát, ezzel nem lesz gondod, ugyanis a vezérlőelemek elhelyezkedése abszolút aszimmetrikus.

Bal oldalon mindössze a bekapcsológombot és a Type-C töltőportot találod, minden más a jobb kagylóra került. Itt egy szokatlan gomb fogad, amit lefelé és felfelé tudsz elmozdítani, illetve be is tudsz nyomni. Ez a hangerőszabályzó, valamint a lejátszás-vezérlő egyben, amikor pedig hívásod van, ezzel tudsz válaszolni. Ez alatt egyetlen további gombot tudsz kitapogatni, ami az aktív zajelnyomást szabályozza. Minden mást a mobil appban állíthatsz be.

A fejhallgató a legfrissebb, Bluetooth 5.4-es szabvánnyal kompatibilis. A Sonos Ace-t jack-Type-C, illetve Type-C-Type-C kábelen is csatlakoztathatod zenei forráshoz, így teljesen tömörítésmentes hangot kapsz. Ha viszont a Bluetooth kapcsolatra hagyatkozol, az alap SBC kodek mellett használhatsz AAC-t (ez az Apple-által favorizált), valamint AptX Adaptive és AptX Lossless kodekeket is - feltéve, hogy mobilod, okoskészüléked is támogatja valamelyiket.

Az aktív zajszűréses üzemidő akár a 30 órát is elérheti, amiről egy 1060 mAh-s akkumulátor gondoskodik. Ez támogatja a 15 wattos gyorstöltést, így 3 perc alatt 3 órányi használatra elegendő energiát tudsz beletölteni, ha pedig teljesen lemerült az Ace, 3 óra alatt lesz ismét 100%-on. Fontos kiemelnünk (bár ez az általános a BT-fejhallgatók világában), hogy a Sonos Ace nem vízálló, sőt, a ráfröccsenő folyadékos sem tűri túl jól, ezért érdemes vigyáznod rá.

A Sonos Ace nem csupán csomagolásást, kiakakítását és külsejét tekintve prémium, a mérnökök a belső felépítésre is odafigyeltek. A fehér és fekete színben elérhető fülesbe 40 mm-es, egyedi tervezésű driverek kerültek, valamint összesen 8 mikrofon, hogy az aktív zajszűrés, illetve a beszéd a lehető legjobb minőségű lehessen. A 312 grammos fejhallgató aktív zajszűrése kétféle üzemmódban használható: a teljes zajszűrés mellett Éber üzemmódot tudsz választani, és azt is megadhatod, hogy a füles fizikai gombja mely módok között váltson (a kikapcsolt zajszűrés is egy üzemmód). A mobilodon futó digitális asszisztenssel természetesen kompatibilis a Sonos Ace, legyen az az Apple Siri, az Amazon Alexa vagy a Google Asszisztens.

A mobil alkalmazásban néhány extra funkciót is aktiválhatsz, illetve szabályozhatsz. Természetesen a többpontos csatlakozás támogatott, vagyis egyszerre két eszközhöz is képes kapcsolódni a Sonos Ace, és ezek között intelligensen tud váltani (például tévézhetsz, de ha hívásod érkezik, a füles átkapcsol a mobilodra).

A másik érdekesség a Dolby dinamikus fejkövetés, vagyis amint bekapcsolod, azt a helyzetet tekinti alapállapotnak a fejhallgató. Amikor elmozgatod a fejedet jobbra-balra, lefelé vagy felfelé, a színpadkép a helyén marad, a hangzás pedig úgy változik, mintha egy hangrendszert (vagy koncertet) hallgatnál, nem pedig egy fejhallgató lenne a fejeden. Természetesen hangszínszabályzót is bevethetsz, ám itt meglepően spártai a felhozatal: a magas- és mélyhangok szintjét tudod változtatni, illetve aktiválhatsz egy olyan üzemmódot, ami alacsony hangerő mellett alaposan megszínezi a hangot azzal, hogy kiemeli a tartomány két végét. A komfortot növelő szolgáltatás a viselés-érzékelés: ha leveszed a fülest, automatikusan megáll a lejátszás, ha visszaveszed, folytatódik, és ez aktiválható hívásfogadásra is. A Sonos Ace - bár a mobil app ugyanaz - nem szervezhető csoportba a többi Sonos termékkel, mindössze a Sonos Arc soundbarral (iOS-es mobilkészülék megléte mellett) képes úgy együttműködni, hogy az átkapcsolás egyszerű és gyors legyen.

Nem teljesen ezt vártuk

Rendkívül kényelmes viselet a Sonos Ace: nem nehéz, nem nyomja a fület, de stabilan ül a fejen. A rendszerhangok egyértelműek és rövidek, tetszett, hogy a zajszűrés átkapcsolása azonnali, nem kell megvárni, hogy egy robothang bemondja, melyik üzemmódra váltok éppen. A vezérlés igen szokatlan a háromállású gombbal, de nagyon könnyen megszokható, ezután pedig már az a furcsa és kényelmetlen, ha nem ezt tapintod ki füleseden.

A kodektámogatásra nem lehet panaszunk, bár az LDAC/LDHC nem ártott volna. A Sonos Ace zenei teljesítménye vegyes képet mutat. Tisztán szól, a sztereó színpad kellő méretű, miközben van ereje is a két 40 mm-es hangszórónak. Az aktív zajszűrés nem színezi el érezhetően a hangzást, ami szintén jó hír. Átlagos hangerőn a mélyek megvannak, a közép tiszta, részletgazdag, viszont a magashangok furcsa módon dobozhangon szólalnak meg. A hangerő növelésével sem beszélhetünk torzításról, de a középfrekvencia már kevésbé szellős, viszont legalább a magas nem válik bántóvá. Legyen szó bármilyen stílusú zenéről, a Sonos Ace nagyon meleg hangzású, ez pedig az audiofileknek egészen biztosan nem fog tetszeni túlságosan.

Az zajszűrés nagyszerűen működik: az éber (vagyis áteresztő) mód szuperül szűri ki a nemkívánatos zajokat, miközben a zenét tisztán hallod, ha pedig valaki szól hozzád, mindent érteni fogsz. A teljes zajszűrés is kiválóan izolál a külvilágtól, tényleg csak a nagyon hangos, éles zajok és robosztus moraj szűrődhet át olykor, de ez is minimális. Ami itt gond, az a szabályozhatóság hiánya: a vetélytársaknál, sőt, a jelentősen olcsóbb BT-fejhallgatók esetében is állítható az aktív zajszűrés szintje - ezt nem ártana a Sonos appban is lehetővé tenni.

Következő tesztünk a telefonálás volt. Akár éber, akár teljes zajszűrés mellett próbáltuk, a beszédhang tisztán, zaj nélkül és érthetően szólt. Amikor azonban az éber módban beszéltünk, a másik oldal torzított, messziről jövő hangot hallott. Ez rengeteget javult teljes zajszűrés mellett, tisztábban hallatszott a hangunk a fogadó félnél.

A Dolby fejkövetéses hangzást, valamint a Dolby Atmost is kipróbáltuk a fülessel. Film- és sorozatnézés során előbbi sem lehet rossz, bár mobil használatával nem éreztük azt, hogy pótolhatatlanul fontos ez a funkció. A Dolby Atmos támogatás viszont hasznos, ráadásul akciófilmeknél a robbanások kellően erőteljesek, a közepek jól hallhatók - nagyon élvezetes a Sonos Ace-szel filmet nézni.

Lehet helye a topligában

A Sonos Arc egy igényesen csomagolt, hasznos szolgáltatásokkal felszerelt prémium BT-fejhallgató, de mint elsőgenerációs modell, még nem tökéletes. Vezérlésben, egyedi megoldásokban és kényelemben felveszi a versenyt a vetélytársakkal, de a hangzás számunkra nem volt maradéktalanul kielégítő. Ez nem azt jelenti, hogy rosszul szól, vagy hogy kellemetlen hallgatni az Ace-t, de azt sem, hogy tökéletes, hi-end hangzást kapsz. A mobil app szolgáltatásaiban is csalódtunk kissé, így például hiányoltuk az aktív zajszűrés szintjének beállíthatóságát, a részletesebb hangszínszabályzót, az adaptív zajszűrést és az alacsony késleltetési módot is (bár késleltetéssel videónézés során nem akadt gondunk). Az, hogy direkt Wi-Fi-kapcsolat nincsen, nem különösebb gond, azt pedig sajnos nem tudtuk kipróbálni, hogy mennyire fájó a Sonos rendszerbe kapcsolásának hiánya. A kábeles kapcsolat lehetősége jó pont, a fejkövetést pedig érdemes kipróbálni, de minket például zenehallgatásnál kifejezetten zavart. A meleg hangzás a nagy többségnek kellemes, de egyértelműen színezett, ami filmnél, játéknál még javíthatja is az élményt, de zenehallgatásnál véleményünk szerint nem a legszerencsésebb.

A Sonos Ace ára igen borsos, 195 ezer forintot kérnek érte a hazai kereskedők (499 EUR). Ezen a szinten már viszonylag kevés BT-fejhallgatót találsz, és ezek kivétel nélkül nagynevű hi-fi gyártók termékei (például Bose, B&W, B&O stb.). Az egyik legnépszerűbb ilyen füles a Sony WH-1000xm5, amely az egyik legjobb zajszűrést és jó hangminőséget kínál hasznos funkciókkal, ráadásul már 120 ezer forintért beszerezhető. Dizájnját tekintve a Sonos Ace-t legtöbben az Apple AirPods Maxhoz hasonlítják, ami azért 40 ezer forinttal drágább, mint tesztalanyunk, viszont a szuper hangminőségű, hihetetlenül jó zajszűrésre képes és kényelmes Bose QuietComfort Ultra már 165 ezer forintért beszerezhető. A Sonos Ace egy nagyon-nagyon jó első próbálkozás a prémium BT-fejhallgatók világában, de véleményünk szerint az ára kissé magasra sikeredett. 150 ezer forint környékén, vagy valamivel alatta (mondjuk a Sony xm5 szintjén) reális esélye lenne messziről, szabad szemmel is jól látható piaci részesedést megszereznie magának, így viszont komoly nagyágyúkkal kell megküzdenie minden egyes vásárlóért, akiket ráadásul az sem csábít az Ace felé, hogy bekapcsolhatják Sonos rendszerükbe új fülesüket.

Sonos Ace

Ár: 195 990 Ft
A Sonos Arc egy igényesen csomagolt, hasznos szolgáltatásokkal felszerelt prémium BT-fejhallgató, de mint elsőgenerációs modell, még nem tökéletes.
PRO
  • minimalista, prémium dizájn
  • szinte bármilyen fejformán kényelmes és jól is áll
  • kiváló vezérlés
  • erőteljes hangzás, jó zajszűrés
  • kettős csatlakozás
  • jack és Type-C kábelek
  • jó üzemidő
  • példás csomagolás
Kontra
  • túlzottan meleg hangzás
  • nem kapcsolható Sonos rendszerbe
  • a mobil appból hiányzik néhány hasznos funkció
  • nincsen adaptív zajszűrés
  • túl magas ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8871
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Sonos Ace
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 375
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-06-28 14:41:15
    [gameinfo_webpage] => https://www.sonos.com/en-us/shop/sonos-ace
    [gameinfo_tags] => sonos, ace, fejhallgató, bluetooth, anc, hi-fi, zenehallgatás, teszt
    [gameinfo_url] => sonos-ace
    [gameinfo_pro] => minimalista, prémium dizájn
szinte bármilyen fejformán kényelmes és jól is áll
kiváló vezérlés
erőteljes hangzás, jó zajszűrés
kettős csatlakozás
jack és Type-C kábelek
jó üzemidő
példás csomagolás
    [gameinfo_kontra] => túlzottan meleg hangzás
nem kapcsolható Sonos rendszerbe
a mobil appból hiányzik néhány hasznos funkció
nincsen adaptív zajszűrés
túl magas ár
    [gameinfo_data] => 
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 6
        )

    [gameinfo_price] => 195 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 40 mm driverek
8 mikrofon
BT 5.4 kapcsolat
SBC, AAC, AptX Adaptive, AptX Lossless kodekek
Type-C és jack csatlakoztathatóság
éber és teljes aktív zajszűrés
vezérlőgombok a fülkagylókon
Dolby fejkövető technológia
Dolby Atmos támogatás
kettős csatlakozás
mobil app
digitális asszisztensek támogatása
elforgatható fülkagylók
memóriahabos fülpárnák
1060 mAh akku, 15 W gyorstöltés (3 óra), 30 óra üzemidő
191×160×85 mm, 312 g
fehér és fekete színben
hordtáska
    [gameinfo_quote] => A Sonos Arc egy igényesen csomagolt, hasznos szolgáltatásokkal felszerelt prémium BT-fejhallgató, de mint elsőgenerációs modell, még nem tökéletes.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 375
            [manufacturer_name] => Sonos
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.sonos.com/en/home
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/sonos-ace-8871.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => minimalista, prémium dizájn
            [1] => szinte bármilyen fejformán kényelmes és jól is áll
            [2] => kiváló vezérlés
            [3] => erőteljes hangzás, jó zajszűrés
            [4] => kettős csatlakozás
            [5] => jack és Type-C kábelek
            [6] => jó üzemidő
            [7] => példás csomagolás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => túlzottan meleg hangzás
            [1] => nem kapcsolható Sonos rendszerbe
            [2] => a mobil appból hiányzik néhány hasznos funkció
            [3] => nincsen adaptív zajszűrés
            [4] => túl magas ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.