Hirdetés

Saját kriptovalutát hozott létre az FBI, hogy csalókat kapcsoljon le vele



|

Nem mindennapi módszerrel lépett fel a Szövetségi Nyomozóiroda az ármanipulációs tevékenységek ellen.

Hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) 18 embert és szervezetet tartóztatott le a kriptopiacokon történő "széles körű csalás és manipuláció" vádjával. Az érintettek rendszeresen hajtottak végre hamis kereskedéseket a piac és az árak irányítása érdekében. Az FBI a csalókat saját, titkos kriptovalutájának segítségével kapcsolta le.

A Szövetségi Nyomozóiroda egy Ethereum-alapú tokent hozott létre NextFundAI néven, amelyet a gyanútlan kereskedők nyomon követésére használt. Az akció során több mint 25 millió dollárnyi kriptopénzt foglaltak le, mi több, kereskedési botokat állítottak le, amelyek 60 különböző kriptovaluta esetében végeztek színlelt kereskedelmi műveleteket (wash trading).

Hirdetés

A technika lényege, hogy a kereskedők a piaci manipuláció céljából az aktivitás, valamint az emelkedő árfolyam látszatát keltik, hogy befektetőket és embereket vonzzanak az adott kriptopénzhez, ezzel felpumpálva annak árfolyamát. A legfrissebb jelentések szerint a tranzakciók mintegy 70 százaléka ebbe a kategóriába tartozik, így nem csoda, hogy a hatóságok is felléptek ellene.

A vádak szerint a csalók mesterséges forgalmat generáltak, így magasabb árakon adhatták el saját valutájukat, ezzel úgynevezett "pump and dump" csalásokat hajtottak végre.

"Ezek az esetek felhívják a figyelmet arra, hogy az online befektetőknek nagyon ébernek kell lenniük, és alapos kutatást kell végezniük, mielőtt belevetnék magukat a digitális kereskedésbe. Akik a kriptovalutákba történő befektetést fontolgatják, azoknak először meg kell érteniük, hogyan működnek ezek az átverések, hogy megvédhessék magukat."

- jelentette ki Joshua Levy, az Egyesült Államok megbízott ügyésze.

Az amerikai törvények szerint az ilyen és ehhez hasonló ármanipulációs tevékenységek akár 20 év börtönbüntetéssel, valamint 5 millió dolláros bírsággal is járhatnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.