Hirdetés

Rohamtempóban terjed egy veszélyes zsarolóvírus – mutatjuk, mire figyelj



|

Hatalmas károkat okoz a nemrégiben Európában is elszabadult ransomware.

Hirdetés

Kiterjedt zsarolóvírus kampány zajlik jelen pillanatban világszerte, amelynek középpontjában a Magniber névre keresztelt kártevő áll. A ransomware elsősorban a Windows operációs rendszereket célozza, de ami a legaggasztóbb, hogy ellenszere egyelőre nem ismert, így komoly fenyegetést jelenthet a felhasználók számára - adta hírül a Bleeping Computer.

A Magniber - mint minden zsarolóprogram - első körben titkosítja a felhasználók fájljait, majd több ezer dolláros váltságdíjat követel azért, hogy az áldozat újból hozzáférést szerezzen az eszközéhez. A védekezés kifejezetten nehéz, ugyanis a programot üzemeltető kiberbűnözők folyamatosan frissítik a kártevő algoritmusait, amelyek így immunissá válnak a biztonsági kutatók által kifejlesztett visszafejtő eszközökkel szemben.

Hirdetés

Ha ez nem lenne elég, a szoftver terjesztése több módon zajlik - többnyire észrevétlenül történik. Leggyakrabban hamis Windows- és böngészőfrissítések terjesztésével, valamint trójai szoftver-feltörések és kulcsgenerátorok használatával szivárog be a rendszerekbe, de olyan adathalász e-mailek és a fertőzött linkek is tartalmazhatják a Magnibert, amelyek főként az egyéni felhasználókat célozzák meg.

Bár 2018-ban már sikerült elkészíteni egy dekódolót a kártevőhöz, a kiberbűnözők azóta javították a "biztonsági rést", így júliusban ismét emelkedni kezdett az áldozatok száma. Egyes jelentések szerint több tízezer érintett is lehet Európában, a megbízható módszer hiánya pedig még égetőbbé teszi a problémát.

Jelen pillanatban úgy tudjuk a legegyszerűbben elkerülni a Magnibert, hogy távol tartjuk magunkat a szoftverek feltörésétől, ezzel együtt pedig a kétes kulcsgenerátorok használatától, hiszen ezek nemcsak illegálisak, hanem veszélyesek is a különböző rejtett rosszindulatú programok és zsarolóvírusok miatt. Ha mégis megtörténik a baj, egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a váltságdíj megfizetésével visszakapjuk a fájlokat, így minden szempontból a megelőzés lesz a legfontosabb.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.