Hirdetés

Rétvári Bence arcképével él vissza 8 éve ez a kamuprofil, miközben az államtitkár szerint egyre kevesebb a netes csalás



|

Rétvári optimista kijelentéseit nem feltétlenül erősíti a bitcoinos csaló, aki az államtitkár képmásával él vissza.

Hirdetés

Bár a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy nyilvános beszédében a minap azt nyilatkozta, hogy a szaktárca intézkedéseinek köszönhetően az elmúlt fél év során 30 százalékkal csökkent az internetes csalások száma, egy a személyét érintő, évek óta tartó, látszólag teljesen ártalmatlan visszaélés irónikusan kérdőjelezi meg a kijelentés realitását - erről elsőként egybéként a 444 számolt be.

Még 2016-ban jelent meg a Facebookon egy magát Vincent Williamnek nevező személy, aki azóta is Rétvári képével tűnik fel a közösségi térben. A magát befektetési tanácsadóként aposztrofáló csaló angol nyelvű posztokat tesz időnként közzé, melyekben általában üres motivációs paneleket puffogtat és a bitcoinozást élteti.

Néha a random, szintén máshonnan lopott fotók között feltűnik az államtitkár is, akinek az oldaláról származó képeket használ fel a csaló, de előfordult már olyan is, hogy a teljes posztot átvette a politikus hivatalos közösségi oldaláról.

Hirdetés

A csaló odafigyel egyébként olyan részletekre is, mint például a magyar kötődés. A kizárólag a digitális térben létező személy eredettörténete szerint Miskolcon született és onnan vándorolt ki a dél-karolinai Irmo városába, hogy profi bitcoin kereskedő legyen.

Hogy ilyesmi megtörténik, az nem újdonság az interneten. A történet egyik tanulsága, hogy tényleg bárki egy hasonló megtévesztés áldozatává válhat, azáltal, hogy egy lopott személyiséggel rendelkező személynek bármit elhisz, mivel az igazi fotókkal "validálja" a személyazonosságát.

A másik, talán még ennél is fontosabb dolog, hogy aki magáról fényképet oszt meg nyilvánosan az interneten, védtelenné válik azzal szemben, hogy a képmását ilyen csalásokhoz, vagy bármi máshoz felhasználják. Ez közszereplő esetében sajnos szinte elkerülhetetlen, de fokozottan problémás lehet kiskorú hozzátartozók fotóinak megosztása esetében, és a helyzet a mesterséges intelligenciával várhatóan csak még rosszabb lesz, annak ellenére is, hogy az államtitkár szerint jó irányba tartanak a dolgok az olnine csalások elleni küzdelemben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.