Hirdetés

A rendőrség nevében küldött levelekkel próbálkoznak a csalók – ezekre érdemes figyelni



|

Nem árt körültekintőnek lenni, és kétszer is meggondolni, kinek a kezébe adjuk adatainkat.

Hirdetés

Továbbra sem csökken a különböző hivatalos szervezetek és intézmények nevében végrehajtott csalások száma. Augusztusban Magyarországot is elérte egy nemzetközi adathalász kampány, melynek során a csalók bizonyos progresszív webalkalmazások (PWA-k) segítségével, az OTP Bank nevében próbáltak érzékeny adatokat megszerezni. Az utóbbi időben pedig a rendőrség nevével élnek vissza a bűnözők.

A minap az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy hamis e-mailekkel és SMS-ekkel kísérleteznek az adathalászok, a rendőrség nevében eljárva.

Hirdetés

Bár sok esetben nehéz megállapítani, hogy hivatalos dokumentummal vagy megkereséssel állunk-e szemben, a rendőrség szerint az alábbi jelek utalhatnak arra, hogy csalóval van dolgunk:

  • A rendőrség nem küld fenyegető, sürgető hangvételű leveleket.
  • A levél szövege rossz magyarsággal íródott - idegen nyelvű és magyar kifejezések keverésével, magázódó és tegeződő forma váltakozásával egy szövegen belül.
  • A feladó fiktív, de jól hangzó szervezetekre hivatkozik, például: Országos Rendőrség.
  • A feladó valós, a rendőrség honlapján nyilvánosan is fellelhető személyek nevében írja alá a levelet, de a beosztás már gyakran téves.
  • A rendőrség nem kommunikál Gmail, Hotmail levelezőrendszeren keresztül, hanem Ügyfélkapun, Ügyfélkapu+, Digitális Állampolgárság Programon, Hivatali Kapun, Cégkapun vagy hivatalos e-mail címről, illetve postai úton küld leveleket.

Az ORFK közleményében mindenkit arra kért, hogy ha kétségeik merülnek fel egy küldemény hitelességével kapcsolatban, mielőbb vegyék fel a kapcsolatot a rendőrséggel a hivatalos weboldalukon található elérhetőségeken keresztül.

Az alábbiakban egy csaló levélről készült kép látható, amelyet a rendőrség tett közzé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.