Hirdetés

Pert indít az informatikus, akinek több mint 8 ezer Bitcoinja lapul egy kidobott merevlemezen



|

A helyi önkormányzat nem lelkesedik a hardver iránt.

Hirdetés

James Howells, egy newporti informatikus több mint tíz éve keres egy olyan merevlemezt, amelyen állítása szerint nagyjából 8 ezer Bitcoin lapul. A hardvert még 2013-ban dobta ki tévedésből az akkori partnere, Howells pedig azóta mindent megtett, hogy rábukkanjon. Jelenlegi árfolyamon a lemezen lévő kriptovaluta értéke körülbelül 540 millió dollár (közel 200 milliárd forint).

Howells évek óta próbálja meggyőzni a helyi önkormányzatot, hogy engedjék meg neki a lemez kiásását. Állítása szerint kérései eddig süket fülekre találtak, pedig még azt is felajánlotta, hogy az ásatási munkálatokat saját maga megszervezi. Ahhoz, hogy megtalálják a merevlemezt, több mint 100 ezer tonna hulladékot kellene átvizsgálni, és a siker még ebben az esetben sem lenne garantált.

Hirdetés

A férfi úgy látja, hogy körülbelül 80 százalék esély van arra, hogy visszaszerezze a rajta található kriptovalutát, de ehhez nyilvánvalóan előbb meg kell találni a lemezt. Howells még a visszaszerzett Bitcoin 10 százalékát is felajánlotta az önkormányzatnak, de úgy látszik, hogy a nemes gesztus nem volt elég ahhoz, hogy megadják neki az engedélyt.

Az önkormányzat környezetvédelmi aggályokra hivatkozva többször is elutasította Howells kérelmét. A férfi most jogi útra terelte az ügyet, hogy érvényre juttassa akaratát.

"Az önkormányzat többször is tájékoztatta Howells urat, hogy a környezetvédelmi szabályok alapján nem lehet ásatást végezni, és hogy az ilyen munkálatoknak jelentős negatív hatásai lennének a környezetre. Az önkormányzat az egyetlen szerv, amely jogosult ilyen jellegű tevékenységek elvégzésére a területen."

- fogalmazott az önkormányzat szóvivője.

Howells egy interjúban elmondta, hogy nem a per a célja, csupán nyomást szeretne gyakorolni az önkormányzatra, hogy engedélyezzék az ásatást. Egyelőre még nem járt sikerrel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.