Hirdetés

Olyan rendszert épített az ELTE, ami 5000 drónt is képes egyszerre reptetni



|

Új mérföldkőhöz érkezett a magyar kutatók munkája, látványos teszttel mutatták be.

Hirdetés

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, avagy röviden az ELTE szakemberei 2009 óta vizsgálják és kutatják a csoportos robotika lehetőségeit, a rajban repülő drónokban rejlő potenciált, és munkájuk meghozta a gyümölcsét, ugyanis 2014-ben világelsőként megalkottak egy legalább tíz egyedből álló, önállóan repülő kvadrokopter-flottát - azóta pedig sikerült szintet lépniük. 

A Swarm Intelligence folyóiratban publikált tanulmányuk alapján most egy újabb mérföldkőhöz érkeztek, ugyanis sikerült egy száz önvezető drónból álló rendszert is megalkotniuk. 

Hirdetés

Egy drónokból álló raj esetében komoly problémát okozhat az, ha nem szinkronizálták tökéletesen szinkronizálva a mozgást, hangolták össze az útvonalakat - különösen szabad térben. Az ELTE kutatói azonban találtak rá megoldást a HVG beszámolója szerint: egy speciális, előre gondolkodó és folyamatosan frissülő útvonaltervezőt ötvöztek a természet által ihletett rajrepülési modellek kölcsönhatásaival.

A végeredmény az lett, hogy az önvezető drónok kerülik a legtöbb közlekedési konfliktust, és ha erre nincs lehetőség, akkor a szomszéd egyedekkel egyeztetve igyekeznek biztonságosan kezelni azt. Az önszerveződő modell hatékonyságát először szimulációban tesztelték, ahol akár 5000 drón is képes  volt részt venni a balesetmentes forgalomban, majd valós környezetben is sor került a kísérletre: ott egy 100 egyedből álló flotta mozgását vizsgálták, és a rendszer működött. 

Talán ez nem tűnik nagy lépésnek, de valójában komoly fejlődésről van szó, amelynek köszönhetően a következő szintre léphet az automatizált drónrajos munkavégzés, például a drónok által végzett termékszállítás és olyan gazdasági munkák, mint a permetezés, amikből profitálhat az emberiség.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.