Hirdetés

Nyári rémálom: strandolás közben telefonáltak a csalók, majd loptak el 19 millió forintot egy nő számlájáról



|

Az adathalászok az elviselhetetlen kánikulában is aktívan tevékenykednek, így érdemes néhány dologra odafigyelni.

Hirdetés

Egy egészen meghökkentő eset kapcsán figyelmeztetett mindenkit a rendőrség: a telefonos csalók a nyári szünetben sem állnak le. A police.hu beszámolója szerint pár nappal ezelőtt a Keszthelyi Rendőrkapitányságon tett bejelentést egy nő arról, hogy valaki banki ügyintézőnek kiadva kereste telefonon, miközben ő a strandon tartózkodott. A telefonláló azt állította, hogy a hölgy bankszámláján adathalászatot, függőben lévő utalásokat észleltek, ezeket pedig csak ő tudja visszavonni.

A csaló ezt követően arra kérte az akkorra már otthonába visszatért áldozatot, hogy telepítse az AnyDesk névre keresztelt alkalmazást, majd olvassa vissza az SMS-ben kapott azonosítószámokat, ugyanis csak így tudja megakadályozni a tranzakciót. Bár a hívások többször is megszakadtak, az elkövető közel hét órán át volt vonalban a sértettel, végül pedig 19 millió forintot csalt ki belőle.

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban több hasonló eset is történt. Az internetes átverések egyik leggyakoribb formája, amikor a telefonálók banki ügyintézőkként mutatkoznak be, majd hamis pénzmozgásokkal, tranzakciókkal keltenek ijedséget az áldozatokban.

Biztonsági okokra hivatkozva ráveszik az embereket, hogy diktálják be bankkártyájuk számát, lejárati idejét és a hátulján lévő CVC-kódot is. Ezen adatok birtokában lényegében bárki könnyen hajthat végre tranzakciókat a sértett kártyájával.

Hirdetés

A különböző programok telepítésére történő kérés is gyakori a csalók körében, így ha bárki erre utasít bennünket, véletlenül se tegyünk eleget a kérésnek. Az ilyen jellegű alkalmazások telepítésével távoli hozzáférést biztosíthatunk a támadónak, ennek pedig beláthatatlan következményei lehetnek. A csalók a legtöbb esetben az AnyDesk és a TeamViewer nevezetű applikációkat használják, így ha bármelyik szóba kerül egy beszélgetés során, akkor szinte biztos, hogy nem hivatalos személlyel van dolgunk.

Érdemes tehát gyanakvóan közelíteni az ismeretlen telefonálók felé, a gyanús alkalmazásokat és linkeket pedig nagy ívben elkerülni. Ha bankszámlánk vagy bankkártyánk adatainak bediktálására kérnek minket, azonnal függesszük fel a hívást. Az ilyen és ehhez hasonló csalásokra hívjuk fel hozzátartozóink, ismerőseink figyelmét, hiszen minél többen ismerik a csalók módszereit, annál kevésbé tudnak új áldozatokat becserkészni a bűnözők.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.