Hirdetés

Nehezen koncentrálsz? Ezek az appok segíthetnek



|

Ha úgy érzed, hogy kicsit rendetlen vagy a munkában vagy a tanulásban, és nem tudsz koncentrálni arra, ami igazán fontos, ezek a tippek segíthetnek.

Hirdetés

A felgyorsult világban mindenhonnan csakúgy árad az információ; ember legyen a talpán, aki tud koncentrálni a valóban fontos dolgokra, aki tényleg el tud mélyülni abban, amit éppen csinál. Teljesen mindegy, hogy dolgozol vagy épp tanulni szeretnél, az odafigyelést alaposan megnehezíti, hogy percenként pittyen a telefon, egymást érik az e-mailek - és persze a kísértés is mindig ott van, hogy ránézz a legfrissebb hírekre. A Covid járványt követően rendkívül népszerű lett a home office is, amely szintén biztos recept ahhoz, hogy elkalandozzék a figyelem. Ha más családtag is otthon van, az eleve "zavaró tényező" - de sokat ronthat a morálon az is, ha a házi kedvenc folyamatosan fel-alá járkál a lakásban.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy elég egy kis tudatosság ahhoz, hogy a hatékonyságod megnöveld. És további jó hír, hogy ha elhatároztad magad, akkor rengeteg olyan szoftvert találhatsz az interneten, amely segít megnyerni a csatát a berögzült minták és a rossz szokások ellen.

Első a munka

Talán nem meglepő, hogy a munka jellegű feladatokhoz és tanuláshoz nem feltétlenül ugyanolyan segítséget érdemes igénybe venni. Cikkünk első felében olyan programokat mutatunk, amelyekkel könnyebb dolgozni az irodában és otthoni környezetben is. A cél egyértelmű, mégpedig a produktivitás növelése; sikert jelenthet, ha egységnyi idő alatt több feladatot tudsz elvégezni, de ugyanígy hasznos lehet az is, ha a munkamennyiséget nem szeretnéd növelni, a ráfordított időt viszont csökkentenéd.

Azt pedig az elején szeretnénk leszögezni, hogy mint megannyi más dologban, úgy a hatékonyság növelésében is fontos szempontot jelentenek az egyéni preferenciák - azaz távolról sem biztos, hogy a legjobbat akkor teszed magaddal, ha a cikkben szereplő összes alkalmazást egyszerre veted be. Érdemes inkább kiválasztani közülük párat (nyilván olyat, amelyek céljával tudsz azonosulni), és velük kísérletezni - aztán később persze lehet váltani, ha úgy érzed, hogy még mindig nem sikerült a legtöbbet kihozni a helyzetből.

Hirdetés

Legyen digitális naptárad

Naptárra szinte mindenkinek szüksége van, hiszen határidők akkor is vannak, ha értekezletek épp nincsenek. Egy héten optimális esetben 40 órát dolgozol, ezért kritikus fontosságú, hogy lásd, egy-egy új feladatra mikor és mennyi időt tudsz szánni. Sem neked, sem a főnöködnek/megbízódnak nem jó, ha elveszel a teendők között; az egymásra halmozódó feladatok csak kapkodáshoz vezetnek, ami könnyen a minőség rovására megy. Az szinte teljesen mindegy, hogy kinek a naptárszolgáltatását használod, az egyetlen fontos dolog az, hogy legyen eszközök közötti szinkronizáció, mert így ugyanazt a naptárt tudod használni az otthoni PC-n, a telefonon, a notebookon és a munkahelyi számítógépen is. Többek között az Apple-nek, a Google-nek és a Microsoftnak is van naptárszolgáltatása. Ezek ráadásul extra információkat is tudnak tárolni, így ha mondjuk online értekezlet lesz, akkor a kapcsolódáshoz szükséges URL rögtön kéznél lehet, ha külső helyszínre kell menni, akkor azt is tárolhatod a naptárbejegyzésben.

Használj listákat

A rendelkezésre álló idő hatékony beosztásához azt is tudni kell, hogy pontosan mennyi feladatod van. A teendők összegyűjtéséhez a lista kiváló eszköz. Ha mindent felírsz, az egyrészt azért jó, mert nem fogod elfelejteni még a kisebb dolgokat sem. Másrészt ha van egy lista, akkor könnyen tudod rendezgetni a tennivalókat aszerint, hogy melyik igényel több, és melyik kevesebb időbeli ráfordítást. Ha például előbb végzel a napi feladattal, és van még 45 perced, akkor egy listából sokkal gyorsabban ki tudod választani, hogy mi az, ami belefér még - lista nélkül csak az el tud venni 5-10 percet az idődből, hogy átgondold, egyáltalán milyen választási lehetőségeid vannak.

Lista készítéséhez rengeteg app közül választhatsz - jól használható, ingyenes és egyszerű a Microsoft To Do, a Todoist pedig tömegek kedvence, mert részben kombinálja a naptár és a lista funkciókat. De nem feltétlenül kell külön app erre a feladatra; egyszerű listát vezethetsz akár a Google Keepben vagy Excelben is.

Jegyzetelj

Az ember már csak olyan, hogy a legjobb gondolatok a legrosszabb pillanatban érkeznek - ha B projekthez éppen akkor jön meg az ihlet, amikor az A-n dolgozol, akkor valószínűleg jobban jársz, ha nem ugrálsz a feladatok között, hanem leírod az ötletedet, és később térsz vissza rá. A jegyzetelés alapvető célja az, hogy ne felejtsd el a fontos információkat; akár az értekezleten elhangzott dolgokról van szó, vagy arról, hogy később szeretnél valamit megnézni a weben. Ehhez az egyik legjobb felület szerintünk a OneNote, amely remekül egyesíti a gyors jegyzetkészítés előnyeit a rendszerezhetőséggel - sőt, akár még titkos részeket is létrehozhatsz, importálhatsz képeket, illetve természetesen más szoftverekből, elsősorban Microsoft programokból is lehet részeket átemelni.

Csapatban az erő

Na, de mi a helyzet akkor, ha nem egyedül, hanem csapatban dolgozol? Természetesen ilyenkor is lehet klasszikus eszközökre hagyatkozni, de még jobb, ha valamilyen digitális projektmenedzsment szolgáltatást vetsz be, például a Trellót. A Trello egy olyan platform, amely gyakorlatilag bármilyen eszközről elérhető; a szolgáltatáson belül munkaterületeket, vagy ha úgy tetszik, projekteket lehet felvenni, ezeken belül pedig egymás mellett lehet a munkafázisok számára egy-egy oszlopot létrehozni. Ebből talán már sejtheted, hogy a Trello egy kanban eszköz: az oszlopokba így kártyákat tudsz elhelyezni. Sőt, nemcsak te rögzíthetsz új kártyát, hanem bárki, akit hozzáadtál az adott projekthez.

A kártyákhoz felelőst vagy felelősöket adhatsz hozzá, akikkel beszélgetést is folytathatsz, és természetesen van lehetőség fájlok feltöltésére és határidők kijelölésére is. A Trello remek tulajdonsága, hogy a feladatokat nemcsak a tábla nézetben tudja megmutatni, hanem akár a beállított határidők alapján is.

Szavazz a paradicsomra, de sózd is meg

A koncentrációdat és a hatékonyságodat egy nagyon egyszerű módszerrel hatékonyan tudod növelni: a Pomodoro-módszerről van szó, amelyhez semmi másra nincs szükség, csak némi elszántságra és egy időzítőre. A legegyszerűbb, ha letöltesz egy "pomodoro" appot a telefonodra, de PC-re is számos alkalmazást találsz. Mivel a módszer rendkívül egyszerű, mindegy, hogy milyen appot használsz - akár a Windows fókuszsegéd is megfelelő lehet erre a célra.

A lényeg a következő: 30 perces blokkokban kell gondolkodnod, amelyből 25 percig mindent beleadsz és dolgozol a feladatodon, ezt követően pedig 5 perc szünet következik. Négy blokkot követően hosszabb szünet jön, aztán pedig ismét egy négyes blokk a soros. A 25-5-ös felosztás nincs kőbe vésve, bár kutatások igazolják, hogy ez egy olyan arány, ami a legtöbb embernek fekszik; a koncentrációs készség ugyanis 25 perc után elkezd csökkenni, így ha nem iktatsz be szünetet, a hatékonyság biztosan csökkenni fog. Ezzel együtt nincs semmi akadálya annak, hogy változtass az arányokon - bár a tapasztalat azt mutatja, hogy kezdetben a 25 percet sem tudják az emberek betartani.

A Pomodoro-módszer előnye, hogy nem kell mindenre használni - van, aki csak a nyögvenyelős projekteknél használja, más pedig csak akkor, ha szorít a határidő. Ugyanakkor a fix idő miatt a tervezhetőséget is segíti a módszer; a feladataidnál például gondolkodhatsz úgy is, hogy egy-egy projektre hány blokkot szeretnél szánni. Ehhez persze tudni kell azt is, hogy egy napba hány blokk fér bele; 8 órányi munkaidőt számítva kb. 14-15 darab, ami azt jelenti, hogy a tényleges munka 6 óra körül alakul - de ha belerázódsz, akkor ezt a 6 órát hatékonyabban fogod felhasználni, így a teljesítményed javulni fog.

Tanulás

A Pomodoro-módszeren keresztül át is kötünk a tanulásra, mivel ez nemcsak a munkát, hanem a tanulást is tudja segíteni - főleg akkor, ha több kisebb feladatot kell megoldani, vagy olyan anyagot kell megtanulni, amely monoton (esetleg unalmas). A munkához ajánlott szoftverek közül tanuláshoz is hasznos lehet természetesen, ha listákat készítesz és határidőket adsz magadnak - sőt, még a Trello sem elvetendő, hiszen egymás mellett kiválóan elférnek az egyes tantárgyak, a kártyákon pedig a tantárgyakhoz kapcsolódó feladatok, határidők, beadványok.

Tanuláshoz alap a Kréta is, ahol nemcsak a jegyek látszanak, hanem - feltéve, hogy a tanárok felviszik - a házifeladatok, teendők is. Az iskolák és osztályok esetében hasznos a kollaborációs tér használata is; ami lehet például a Microsoft Teams, vagy akár a Google Classroom. Persze kollaborációs felületet jellemzően az iskola választ, nem a tanuló, viszont a digitális felületet mindenképpen érdemes használni, hiszen nemcsak kommunikációra szolgál, hanem az iskolai feladatok és a határidők menedzselését is hatékonyabbá teszi. A Teams ráadásul sokkal hatékonyabban képes együttműködni a Word, Excel és PowerPoint szoftverekkel - ide kapcsolódóan pedig érdemes megjegyezni, hogy a Tisztaszoftver program keretén belül a Microsoft 365 tanulók számára ingyenes. A licencet digitálisan lehet igényelni, amely az oktatási azonosítóhoz és az iskolai e-mail címhez kötve öt eszközön teszi lehetővé a Word, Excel, PowerPoint és még sok más Microsoft alkalmazás használatát. Sőt, a licenc 1 TB online tárhelyet is nyújt, amit a OneDrive kliensen keresztül érhetsz el.

Tipp: érdemes megjegyezni az nkp.hu és a tankonyvkatalogus.hu webcímeket is. Utóbbi a hivatalos oktatási tantervben szereplő könyveket (is) tartalmazza. A honlapról letölthető könyvek nagy segítséget jelentenek például akkor, ha véletlenül bent maradt a könyv az iskolában.

A fenti programok a hatékony munkát segítő alkalmazásokkal együtt a tanuláshoz köthető alkalmazások egyik csoportját képezik - ezek azok a szoftverek, amelyek akkor hasznosak, ha a tanulást munkának fogod fel. Azaz ha tanulsz, akkor tudod, hogy mit csinálsz, de szeretnél hatékonyabbá válni. A tanulást segítő szoftverek és platformok másik csoportjátba célszoftverek tartoznak; olyan appok és webes szolgáltatások, amelyek egy-egy tantárgyhoz vagy egy-egy tantárgyon belül egy-egy feladathoz köthetők. Nyelvtanuláshoz például remek választás a Duolingo, amivel akár teljesen önállóan is megtanulhatsz egy új nyelvet, de a szoftver akkor is hasznos, ha iskola mellett töltenéd vele az idődet. Ha a szókészletedet szeretnéd bővíteni, akkor a "napszava" jellegű alkalmazásokkal is jó lóra tehetsz - neves képviselő az Androidra és iOS-re is elérhető Word of the Day.

Ha dolgozatra szeretnél felkészülni, akkor saját kérdőívet állíthatsz össze a Kahoot vagy a Quizlet segítségével. A kérdőív összeállítása már fél siker, hiszen azzal is tanulod az anyagot - később pedig bárhol, akár a villamoson is átpörgetheted a kérdéseket. Sőt, ha össze tudsz állni pár barátoddal, akkor nagyon jól működhet az is, hogy részekre bontjátok az anyagot, vagy felváltva készítitek el a saját, gyakorláshoz használt teszteket.

Matematikához a Photomath vagy a GeoGebra is remek választás, mind a kettő segít például egyenletek megoldásában, grafikonok és ábrák megrajzolásában is. A böngészővel vagy appon keresztül elérhető platformok az alapszintű matematikai feladatok mellett a geometriában és az algebrában is remek magyarázatokkal szolgálnak - egyenletmegoldásnál például az egyenletet lefényképezve nemcsak az eredményt mutatják meg, hanem azt is, hogy milyen lépéseken keresztül lehet eljutni a megoldásig. A zygotebody.com weboldalon az emberi test felépítését lehet tanulmányozni.

Ezekből talán látszik, hogy ha valamilyen részfeladatra keresel tanulási segítséget, akkor az internet és a telefonos appválaszték kimeríthetetlen forrást jelent - persze sok esetben nem árt azért, ha nemcsak magyarul, hanem angolul is otthonosan mozogsz az interneten.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.