Hirdetés

Mi történik az Ügyfélkapuval?



|

Megszűnik? Nem szűnik meg? Eléggé zavarosnak tűnik a helyzet.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben jelentős médiafigyelmet kapott Magyarországon az Ügyfélkapu megszűnésének híre, ami sok kérdést vetett fel az online ügyintézés jövőjével kapcsolatban. Az ügy hátterében a Digitális Állampolgárság Program (DÁP) áll, amely a magyar közigazgatás digitalizációjának átfogó reformja. Ezt a programot 2022-ben fogadták el, és azzal a céllal indították, hogy 2026-ig minden fontosabb közigazgatási ügyet egyszerűen, akár mobiltelefonon is el lehessen intézni.

Az Ügyfélkapu, amely eddig a magyar állami online ügyintézés központi platformja volt, hamarosan teljesen megszűnik. Szeptember óta a DÁP mobilapplikációja már elérhető, amely QR-kód leolvasásával és biometrikus azonosítással teszi lehetővé a belépést az állami felületekre. A hírek szerint ez a rendszer idővel fel fogja váltani az Ügyfélkapu és az Ügyfélkapu+ eddigi azonosítási módszereit.

Bár a DÁP jelenleg még opcionális (október elejéig 176 ezer ember regisztrált), a jövőben várhatóan ez lesz az egyedüli elérhető mód az online ügyintézésre. Ez aggodalmat váltott ki, mivel sokan félnek attól, hogy a DÁP-azonosító létrehozása részletes személyes profilt hoz létre a felhasználókról, illetve nem világos, hogy a rendszer mennyire lesz biztonságos és jól kivitelezett.

Hirdetés

A DÁP és az Ügyfélkapu megszűnésének terve több kritikát is kapott. Egyes források szerint az Ügyfélkapu+ is megszűnhet, ami azt jelentené, hogy a digitális állampolgársági app nélkül nem lehetne ügyeket intézni. A Szabad Európa kiszivárgott kormányzati dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy kormánytisztviselőknek kötelezővé tették a DÁP letöltését, és ez megerősíti az Ügyfélkapu teljes megszüntetésének szándékát. A Miniszterelnöki Kabinetiroda ugyanakkor tagadta, hogy központi utasítást adtak volna erre.

Az Ügyfélkapu nem csak egy belépési felület, hanem kulcsfontosságú eleme volt az eddigi magyar elektronikus közigazgatási rendszernek. A változásokkal sokan bizonytalanságot éreznek, különösen azok, akik bizalmatlanok az új technológiai megoldásokkal szemben. Az online ügyintézésnek ez az átalakítása komoly hatással lehet az állampolgárokra, különösen, ha a DÁP használata valóban kötelezővé válik a jövőben.

A program célja egyértelműen a közigazgatás modernizálása, ám a megvalósítás módjával kapcsolatban még sok a kérdőjel és a kritika.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.