Hirdetés

Megrendezte saját halálát egy hacker, mert nem akart gyerektartást fizetni



|

A férfi jókora tartozást halmozott fel, így kénytelen volt valamit kitalálni.

Hirdetés

Hat év börtönbüntetésre ítéltek egy Kentucky állambeli férfit, miután feltörte az állami nyilvántartásokat, hogy eljátssza a saját halálát, remélve, így megkerülheti a 116 ezer dolláros (közel 41 millió forintos) gyermektartásdíj kifizetését. A 39 éves Jesse Kipfet többek között számítógépes csalás és súlyos személyazonosság-lopás miatt találták bűnösnek.

Az amerikai ügyészség sajtóközleménye szerint Kipf az arizonai, hawaii és vermonti állami halotti nyilvántartások feltörésén túlmenően "magánvállalkozásokba is betört, és megpróbálta eladni a hálózatokhoz való hozzáférést a sötét weben", valamint valódi emberek személyazonosságát is ellopta, abból a célból, hogy két hitelszámlát nyisson.

Nem tudni pontosan, hogy a hatóságok miként figyeltek fel Kipf tevékenységére, viszont az kiderült, hogy a férfi 2023 év elején kezdett bele a csalásokba. A hacker ekkor egy másik államban élő orvos felhasználónevét és jelszavát használta a hawaii halotti anyakönyvi rendszerhez való hozzáféréshez, és létrehozott egy "ügyet" a hamis halálához - közölte az amerikai ügyészség. Kipfet ezt követően számos kormányzati adatbázisban elhunyt személyként regisztrálták, azonban a hadművelet itt még nem ért véget.

Hirdetés

A férfi hónapokig folytatta a csalásokat: feltörte az arizonai és vermonti nyilvántartásokat, valamint különböző kormányzati, vállalati és üzleti magánhálózatokba is beférkőzött a valódi emberektől lopott hitelesítő adatokat használva.

Miután a nyomozók lefoglalták Kipf eszközeit - köztük memóriakártyákat, külső merevlemezeket és egy laptopot -, a férfi bevallotta, hogy terve elsődleges célja a gyermektartásdíj befizetésének megkerülése volt. A lefoglalt eszközökön bizonyítékot találtak arra is, hogy a férfi utánanézett annak, hogy a halála megrendezése megszüntetné-e a szóban forgó fizetési kötelezettségét.

Kipf több mint 30 év börtönbüntetésre számíthatott volna a tetteiért, azonban az NBC News beszámolójából kiderült, hogy egy áprilisban köttetett vádalkunak köszönhetően a bíróság "legfeljebb hét év börtönre és 500 ezer dollárig terjedő pénzbírságra" csökkentette a büntetését.

A hacker beleegyezett, hogy közel 200 ezer dollárnyi kártérítést fizet, beleértve a volt feleségének járó gyermektartás, valamint az állami halotti nyilvántartásban keletkezett károk helyreállításához szükséges közel 80 ezer dollárt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.