Hirdetés

Megérkezett a Windows 11 nagy frissítése – mutatjuk, mik az újdonságok



|

Számos új funkcióval igyekszik jobbá tenni az operációs rendszert a Microsoft éves nagy frissítőcsomagja.

Hirdetés

A Microsoft a napokban tette széles körben elérhetővé a Windows 11 24H2-es változatát, amelynek néhány új funkciója már a  nyár elején befutott, viszont ekkor még csak a mesterséges intelligenciával felvértezett Copilot+ PC-k kapták meg az újdonságokat. A felhasználók többségéhez hónapokkal később, október elején érkezett meg a nagy frissítőcsomag.

Az új rendszerverzió egyik legszembetűnőbb újdonsága a megújult fájlkezelő, amelynek kezdőlapján mostantól a megosztott dokumentumok is megjelennek. Az átláthatóság is sokat javult, amit a fájlok kontextusmenüjének felcímkézésével ért el a vállalat. Újdonság továbbá, hogy egy jobb kattintással duplikálhatjuk a lapokat, valamint .7z és .TAR archívumokat is létrehozhatunk, illetve az androidos készülékek fájljait is láthatjuk a Fájlkezelőben.

Hirdetés

Távozik a Naptár és a Posta alkalmazás - ezeket mostantól az Outlook appban találjuk majd meg, mint külön funkciókat. Átalakul a rendszer mesterséges intelligenciája, a Copilot is, ami ezentúl egy önálló webalkalmazásként lesz elérhető.

Fontos újításnak számít az ellenőrzőpont-frissítések (checkpoint cumulative updates) bevezetése. A funkciónak köszönhetően kisebbek lesznek a Windows 11 frissítései, így gyorsabban is települnek majd. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a frissítések csak az előző update óta hozzáadott változtatások tartalmazzák majd, ezzel sávszélességet és merevlemez-területet spórolva a felhasználóknak.

Érkezett egy új energiakímélő (Energy Saver) üzemmód is, amely asztali gépeken és laptopokon is használható lesz. A Windows 11 24H2 már a WiFi 7-es hardvereket is támogatja, az egyes hálózatokat pedig QR-kóddal is megoszthatjuk majd.

Egyelőre a Copilot + PC-sek kiváltsága lesz a Paint saját, Cocreator nevű AI-asszisztense, valamint a Microsoft kissé ellentmondásos Recall funkciója, amelyre bár még kicsit várni kell, a korábbi pletykákkal ellentétben teljesen eltávolíthatjuk majd a gépünkről.

Természetesen ezeken felül számos kisebb újítás is érkezett a friss rendszerverzióval - ezekről a Microsoft magyar támogatási oldalán olvashattok részletesebben, bár a gépi fordítással készült felület hagy némi kívánnivalót maga után. A Windows 11 24H2 fokozatosan gördül ki a felhasználókhoz; a telepítéshez a Gépház Windows Update pontját érdemes csekkolni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.