Hirdetés

Lenyűgöző felvétel készült a C/2023 A3 üstökösről



|

A 80 ezer évente közelünkben elhaladó üstököst Majzik Lionel asztrofotós kapta lencsevégre.

Hirdetés

Mint arról már hírt adtunk, a középső paleolit korszak óta nem járt a közelünkben az a C/2023 A3-as néven regisztrált objektum, melyet egy kínai obszervatóriumból szúrtak ki először a tavalyi év elején. A Tsuchinsan-ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) néven is ismert üstökös múlt pénteken érte el pályájának a naphoz legközelebb eső pontját, vagyis a perihéliumát.

A szakértők még múlt héten elmondták, hogy ezt követően néhány napon belül már nem nálunk, hanem a bolygó déli féltekéjén lehet alaposabban szemügyre venni a jelenséget, ami azonban majd visszatér a hónap közepén, mielőtt ismét búcsút inthetünk neki 80 ezer évre. Bár az égitest fényei szerencsés esetben szabad szemmel is láthatóak, egy kétszemes távcső így is sokat segíthet a megfigyelésen.

Majzik Lionel, magyar asztrofotós hosszas tervezés után, hétfő hajnalban talált rá a horizonton haladó fénycsóvával kísért jelenségre, amit sikerült is egy felvételen megörökítenie.

Hirdetés

Bár a szeptember végi időjárás nem volt a legoptimálisabb a megfigyelésre semmilyen szempontból, ez nem tántoríthatta el az elszánt csillag-fotóst. Ugyan tiszta időben szabad szemmel is látható lett volna a Tsuchinsan-ATLAS, erre végül nem volt lehetőség, hiszen még egy jobb binokulár használatával is sokat rontottak a felkelő nap fényei a látványon.

Majzik azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint az ő fotója volt az első, ami Magyarországon készült az objektumról. Reménykedik benne, hogy a jövő hét vége felé, mikor a C/2023 A3 "visszatér" az égboltra az északi féltekén élők számára is, kedvezőbbek lesznek majd a körülmények további felvételek elkészítéséhez az üstökösről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.