Hirdetés

Közel 10 milliárd jelszót szivárogtatott ki egy hacker – mutatjuk, mit tehetsz



|

A tanácsokat a mostani incidenstől függetlenül is érdemes megfogadni.

Hirdetés

Egy felhasználói fiók feltörése sok esetben nem igényel különösebb mélyreható szakértelmet. Amennyiben rosszkor vagyunk rossz helyen, a hackerek a mi adatainkra is játszi könnyedséggel tehetnek szert, melyeket aztán pillanatok alatt hozhatnak nyilvánosságra. Éppen ez történt a minap, amikor napvilágot látott a RockYou2024 nevű adatbázis, melyben egészen pontosan 9 948 575 739 darab jelszó van eltárolva egyszerű szöveges formátumban.

A dolgot némileg árnyalja, hogy a mostani szivárgás a korábbi RockYou2021 adatbázisában tárolt információkat is tartalmazza, amelyek megközelítőleg 8,4 milliárd belépési adatot jelentenek - tehát nagyjából 1,5 milliárd új jelszó került a mostani listára.

Hirdetés

Ennek ellenére a nagyérdemű elé került információ mennyisége még így is hatalmasnak tekinthető, éppen ezért érdemes néhány olyan biztonsági intézkedést fontolóra venni, melyekkel megvédhetjük esetlegesen kiszolgáltatott helyzetbe került fiókjainkat.

Ezek az alábbiak:

  • Minden fiókhoz egyedi és erős jelszót rendeljünk
  • A számok és a speciális karakterek a barátaink, amik megnehezítik a hackerek munkáját
  • Ahol lehet, adjuk hozzá fiókunkhoz a kétfaktoros hitelesítést (2FA)
  • A jelszókezelő segíthet belépési adataink nyomon követesében, számontartásában

Sok helyen már elérhető az úgynevezett jelszómentes (vagy jelszókulcsos) bejelentkezés is - amennyiben rendelkezésre áll a javarészt biometrikus azonosításra épülő rendszer, a legmagasabb fokú védelem érdekében célszerű ezt választani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.