Hirdetés

Kim Dotcom nem ússza meg, Új-Zéland kiadja az amerikaiaknak a Megaupload alapítóját



|

Hosszú évekre rács mögé kerülhet a pénzmosással, csalással, szerzői jogok megsértésével is vádolt techvállalkozó.

Hirdetés

A finn-német vegyes házasságból született Kim Schmitznek, azaz Kim Dotcomnak már fiatalon összeütközésbe került a törvénnyel, többször is letartóztatták kalózszoftverek és lopott telefonszámok értékesítése, számítógépes csalás, illetve adatlopás végett, de egyik ügye miatt sem ütötte meg komolyabban a bokáját. Még azután is csak felfüggesztettet kapott, hogy 2001-ben 375 ezer euró értékben vásárolt a csődközelében lévő Letsbuyit.com társaság papírjaiból, majd elterjesztette, hogy 50 millió eurót fog befektetni a cégbe, minek hatására kilőtt a részvényárfolyam, ő pedig ezzel a trükkel 1,5 milliót keresett az üzleten.

A legnagyobb stiklije azonban kétségtelenül a 2012-ben lelőtt Megaupload fájlcserélő oldal volt, amelynek több mint 6 évig tartó működése során az amerikai igazságügyi minisztérium szerint 500 millió dollárt (179 milliárd forintot) meghaladó veszteséget szenvedtek el a filmstúdiók és lemezkiadók, Dotcom és társai pedig több mint 175 millió dollárt (62,7 milliárd forintot) kerestek.

Hirdetés

Kim Dotcom ekkor már Új-Zélandon élt, ahova azután költözött, hogy Thaiföldön és Hongkongban is meggyűlt a baja a hatóságokkal, így amerikai kérésre itt vették őt őrizetbe a cég többi vezetőjével, Finn Batatóval, Mathias Ortmannal és Bram van der Klokkal együtt, majd kezdetét vette a hosszúra nyúlt kiadatási eljárás. Ennek a végét Batato már nem élte meg, tavalyelőtt elhunyt, van der Kolk és Ortmann vádalkut kötött az új-zélandi hatóságokkal, így elkerülhették a kiadatást, és cserébe kevesebb mint három évet kell csak rács mögött tölteniük. A Megaupload alapítóját eközben feltételesen szabadlábra helyezték, de mint kiderült, korai volt az öröme.

A bíróság a legfelső szinten is helyt adott a kérelemnek, és már csak az igazságügyi minisztériumot vezető Paul Goldsmith aláírása hiányzott a kiadatási parancsról, amit csütörtökön pótoltak. Az FBI által egyebek mellett csalással, pénzmosással, zsarolással vádolt, és potenciálisan akár 185 évre is ítélhető Kim Dotcom az X-en reagált a döntésre, írásában kárhoztatva az Egyesült Államok engedelmes gyarmataként viselkedő Új-Zélandot, és úgy általában véve a nyugati világot, valamint sérelmezte, hogy olyasmiért adják ki őt, amit a felhasználók töltöttek fel kéretlenül, a törlési hozzáféréssel rendelkező jogtulajdonosok pedig azonnal, kérdés nélkül eltávolíthattak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.