Hirdetés

Jön fel a Linux, mint a talajvíz



|

Az operációs rendszer egyre népszerűbb alternatívája a Windowsnak és a macOS-nek.

Hirdetés

Bár sokszor foglalkozunk a Windows-zal és a macOS-szel is, a Linuxot sem felejtettük el: év elején körbejártuk, hogy melyik változat lehet az ideális azok számára, akik a váltáson törik a fejüket, és külön cikket szenteltünk annak, hogy mire számíthat ma egy gamer, ha Linuxon próbál meg játszani. Sőt, azt is megmutattuk, hogyan férhet meg egymás mellett a Linux és a Windows buktatók nélkül. 

A statisztikák alapján ugyanis érdemes foglalkozni a nyílt forráskódú operációs rendszerrel is: már tavasszal azt jelentette a StatCounter, hogy a Linux népszerűsége történelmi magasságba emelkedett, az elemzőcég legfrissebb adatai pedig még komolyabb előrelépésről tanúskodnak. 

Hirdetés

A StatCounter kimutatása alapján a Linux piaci részesedése az operációs rendszerek között az egy évvel ezelőtti 3,12 százalékról 4,44%-ra emelkedett - ez 2022 júliusában még csak 2,76% volt. Bár ez kis összegnek tűnhet, a valós számokat tekintve hatalmas ugrásról van szó, különösen azért, mert a legtöbb Linux-disztribúció lényegében ingyenes és nincs mögötte marketingcsapat. 

A Linux idén februárban lépte át a 4 százalékot, majd némi visszaesés után júniusban visszaállt 4,05%-ra, júliusban pedig elérte a 4,44 százalékos rekordot. A StatCounter jóslata szerint a nyílt forráskódú operációs rendszer korábbi számai alapján a Linux 2025 februárjára már akár 5%-os piaci részesedéssel is rendelkezhet, ha ez a trend folytatódik.

A Windows mutatója egyébként 72,08% volt, míg a macOS-é 14,92 százalék. A Microsoft operációs rendszerei közül még mindig a Windows 10 uralkodik 65 százalékkal, a Windows 11 feleannyival (30,82%) áll a második helyen. Érdemes megemlíteni, hogy még mindig tényező a Windows XP is, egészen pontosan 0,38 százalékát birtokolja a piacnak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.