Hirdetés

Így hozhatod ki a legtöbbet hálózati adattárolódból



|

A NAS-okban rejlő lehetőségek bőven túlmutatnak az egyszerű fájltároláson és fájlmegosztáson. Ebben a cikkben körbejárjuk, milyen további lehetőségeid vannak akkor, ha NAS vásárlása mellett döntesz.

Hirdetés

Noha egyre több információt tárolunk a felhőben, otthon is egyre több adatot termelünk, elég csak arra gondolni, hogy mobilunkkal rengeteg fényképet és videót készítünk. A fotók és egyéb fájlok tárolására rengeteg megoldás létezik, amelyek közül az egyik legjobb vitán felül a NAS: egyetlen eszköz nemcsak egy ember, hanem akár az egész család igényeit ki tudja szolgálni, egyúttal pedig képes az adatok biztonságáról, illetve azok távoli eléréséről is gondoskodni. Persze igaz az is, hogy egy NAS messze nem a legolcsóbb alternatíva, ám ha azt is hozzávesszük, hogy a profi termékek a fájlkezelésen túl rengeteg extra funkciót kínálnak, a magasabb ár rögtön más megvilágításba kerül. Itt meg kell állnunk egy pillanatra: a piacon vannak olcsó és drága hálózati adattárolók, logikus módon a sokoldalúság inkább a drágább modellekre jellemző. Ha egy NAS-t nemcsak fájlkezelésre szeretnél használni, akkor olyan típust kell választanod, amelynek tudása alkalmazásokkal bővíthető; így nem vagy beszorítva a gyártó szabta keretek közé, hanem lehetőséged van arra, hogy az eszköz tudását olyan irányba bővítsd, amely igényeidhez legjobban passzol. Mindez azt jelenti, hogy a hazai kínálatban főleg a QNAP, a Synology és az Asustor termékei közül válogathatsz.

Hirdetés

Alap és nem annyira alap funkciók

A fenti bevezető ellenére azért nemcsak az extra funkciókra koncentrálunk, hanem megmutatjuk azt is, fájlkezelés terén mire képesek a hálózati adattárolók. Az alap természetesen az, hogy egy NAS tárolja a fájlokat, amiket a belső hálózaton bármilyen eszközről el tudsz érni. Számítógépen a tárhely csatlakoztatható meghajtóként, így például Windows alatt szinte úgy lehet használni a NAS-t, mint egy merevlemezt. De nemcsak a PC, hanem a tévé vagy a médialejátszó is látja a NAS-t, így a rajta lévő filmeket, sorozatokat és zenéket közvetlenül is le tudod játszani.

Fontos tudni, hogy a NAS kezeli a jogosultságokat, így ha a családban nemcsak egyvalaki használja a hálózati adattárolót, hanem többen is, akkor a fájlokat úgy is tudjátok tárolni, hogy mindenki csak a saját adataihoz fér hozzá. A NAS-ok mellé jellemzően jár valamilyen biztonsági mentések készítésére alkalmas szoftver, így gondoskodhatsz arról, hogy a fontos fájlokról a munkapéldány mellett legyen egy másolatod is.

Végül pedig az alapfunkciók közé sorolhatjuk azt is, hogy a két vagy több merevlemezt használó NAS-ok a RAID üzemmódokat is támogatják, így nemcsak a fájlok tárolásáról gondoskodnak, hanem arról is, hogy a hardver (elsősorban a HDD) esetleges meghibásodása ne okozzon adatvesztést. Otthoni környezetben két HDD-vel RAID-1, három vagy több HDD esetén pedig RAID-5 tömbben érdemes gondolkodni.

Lépj ki a konvencionális keretek közül

A fent említett gyártók modelljei olyan szoftvert használnak, amelyek funkcionalitásban és a használat módja alapján közelebb állnak egy operációs rendszerhez, mint egy egyszerű firmware-hez. A QNAP, a Synology és az Asustor termékein futó rendszerek a fájlkezeléshez kapcsolódó, az előző részben bemutatott alapfunkciók mellett egy sor extra szolgáltatást nyújtanak már alapból is, de tudásuk - igény esetén - még tovább bővíthető, hiszen alkalmazásokat is telepíthetünk rájuk.

Távoli elérés

Továbbra is a fájlokhoz kapcsolódó, de már extra funkció a távoli elérés biztosítása, amely többféle módon is lehetséges; PC-re telepített alkalmazáson keresztül, böngészőből vagy - és talán ez a legnépszerűbb módszer - telefonos alkalmazáson keresztül. A mobilos appok egy sor feladatot képesek ellátni; például működik rajtuk keresztül a NAS távoli menedzselése, a telefon és a NAS közötti adatszinkronizáció (ami többek között remekül használható arra, hogy a telefonos képek automatikusan a NAS-ra kerüljenek), valamint a tárolt fájlok távoli elérése. Egyes modelleknél lehetőség van a multimédiás fájlok célzott elérésére is, ami azt jelenti, hogy a NAS-on tárolt fotókat, videókat és zenéket külön-külön is el tudod érni, akár a világ másik feléről is.

DDNS

Ahhoz, hogy a távoli elérés funkció működjék, a legtöbb esetben egy dinamikus DNS-szolgáltatásra is szükség van, hiszen az otthoni internetkapcsolatok többsége nem rendelkezik állandó IP-címmel. A NAS erről is gondoskodik, a fent említett gyártók saját - és természetesen - ingyenes DDNS szolgáltatást nyújtanak. Ez azt jelenti, hogy regisztrálhatsz valamilyen fix URL-t, amelyen keresztül nemcsak a NAS, hanem adott esetben (és megfelelő router konfigurációt követően) akár a teljes otthoni hálózat elérhető.

VPN

A VPN jellemzően már nem beépített funkció, hanem app telepítését követően működik; és kiváló szolgálatot tesz, ha VPN-t nem külföldi szolgáltatáshoz szeretnél használni, hanem elsősorban ahhoz, hogy külföldről is biztonságosan internetezhess, valamint hogy távolról is elérd azokat a szolgáltatásokat, amik egy adott régióban esetleg nem működnek - Kínában például nincs Google és Facebook/Meta.

Médialejásztó/virtuális PC

A NAS-ok többsége nem rendelkezik videokimenettel, azonban vannak olyan típusok is, amikre HDMI-csatlakozó is kerül. Ez jellemzően az Intel processzorral szerelt modellekre igaz, amelyek így virtuális gép futtatására is használhatók (erre más NAS-ok is képesek), vagy tévére csatlakoztatva médialejátszóként is szolgálhatnak.

FTP, http és mail szerver

A NAS-ok saját FTP-szerverként, http-szerverként és levelező szerverként is tudnak működni. Az FTP főleg akkor lehet hasznos, ha barátokkal, családtagokkal - esetleg munkatársakkal - szeretnél fájlokat megosztani, a saját levelező szerver pedig akkor, ha nem szeretnél semmilyen szolgáltatóra hagyatkozni. A https szerver jellemzően inkább egy jópofa extra szolgáltatás, vagy egy olyan környezet, amely segítségével tesztelhetsz saját fejlesztésű weboldalakat, de arra azért jellemzően nem alkalmas, hogy saját weboldalt működtess - ezt általában az otthoni internetkapcsolatok sem bírnák el.

Saját felhő

Szeretnél több PC között adatokat szinkronizálni, viszont nem bízol a szolgáltatókban? Ha van NAS-od, akkor ez nem probléma, mert akár saját felhőszolgáltatást is létrehozhatsz, amely pontosan úgy működik, mint a "nagyok" esetében: PC-re vagy telefonra letöltött appon keresztül vándorolnak a fájlok az eszközök között. A profi NAS-ok verziókövetést, kvótákat és jogosultságkezelést is nyújtanak, emellett létrehozhatunk megosztott mappákat, amelyeket a család tagjai, vagy adott esetben a munkatársak közösen is használhatnak.

Adatbázis szerver

Ez egy olyan funkció, amire nem mindenkinek van szüksége, ha viszont bármihez kell adatbázis, rettenetesen jól jön, hogy ez a funkció is kéznél van. Mikor lehet szükség adatbázisra? Például akkor, ha használod a webszerver funkciót, hiszen sok weboldalhoz ez elengedhetetlenül szükséges. De vannak egyéb esetek is, például a Kodi médialejátszó is beállítható úgy, hogy ne fájlban, hanem adatbázisban tárolja az információkat a filmekről és sorozatokról, így az összes, a háztartásban használt eszköz (tévé, PC, telefon) ugyanazt az adatbázist fogja használni. Ezen túlmenően léteznek olyan további, a NAS-ra letölthető alkalmazások, amelyekhez szintén kell az adatbázis funkció.

Profi biztonsági mentések

Ha biztonsági mentést szeretnél készíteni a NAS-ra, akkor egy sima PC-s alkalmazás vagy a mobilos app csak az egyik opció, emellett - a megfelelő NAS-os app telepítését követően - számos alternatív megoldás közül is választhatsz. A NAS-ok többsége használható például RRTR, Rsync szerverként is, de akár Resilio Sync szerverként is. Emellett arra is képesek, hogy egy másik, a hálózaton lévő NAS-hoz kapcsolódva arra is duplikálják az adatokat - sőt, ezt meg tudják tenni akkor is, ha a másik NAS-hoz interneten keresztül kell kapcsolódni. További alternatíva, hogy a NAS-ra került adatokat maga a NAS szinkronizálja valamilyen felhőalapú tárhelyre. Ha ezeket a funkciókat ügyesen kombinálod, akár egyetlen NAS segítségével is kipipálhatod a biztonsági mentésekre vonatkozó 3-2-1-es szabályt.

Letöltésvezérlő

A NAS - természetéből adódóan - folyamatosan be van kapcsolva, így adja magát, hogy a letöltéseket is rábízzuk. Egy NAS könnyen megbirkózik a torrent fájlokkal, de normál http és FTP hivatkozásokat is meg tud nyitni. Jóval kevesebbet fogyaszt, mintha a számítógépet folyamatosan bekapcsolva hagynád csak azért, mert éppen nagy méretű fájlokat töltesz le. A letöltésvezérlő webes kezelőfelülettel is rendelkezik, amelyet a böngészőből egyszerűen megnyithatsz, így rajta keresztül adhatod hozzá az újabb és újabb fájlokat.

Biztonsági központ

Szintén kihasználva, hogy a NAS állandóan aktív, használhatod IP-kamerák vezérléséhez is. A NAS-okhoz letölthető alkalmazás jellemzően egy vagy két kamerához használható ingyenesen, ha ennél többet szeretnél a rendszerhez hozzáadni, akkor külön licenc megvásárlására van szükség. A kamerákhoz mozgásérzékelés és arcfelismerés funkció is tartozik, amellett persze, hogy a látottakat a NAS rögzíteni is tudja.

Virtualizáció nagyban és kicsiben

Ha a NAS-ban lévő processzor elég erős, akkor az eszköz akár egy komplett virtuális gépet is képes futtatni, amelyre telepíthető Linux, Windows vagy bármi más, amit szeretnél. Az elég erős processzor jellemzően Intel Celeron processzort jelent, amely mellé legalább 4 GB RAM szükséges ahhoz, hogy a virtuális gép teljesítménye elfogadható legyen.

Ugyanez működik kicsiben is: a Docker szintén egy virtuális környezet, de nem komplett rendszerek, hanem egy-egy alkalmazás futtatására találták ki. A Dockerben futó alkalmazásokat egy uniformizált konténerbe csomagolva töltheted le. Kis túlzással mindenféle alkalmazás megtalálható ehhez: képrendszerező, MQTT bróker, okosotthon platformok, adatbázis-kezelő, multimédia rendszerek, letöltésvezérlő és így tovább.

Sokoldalúság a jelszó

Egy profi NAS ma már nemcsak hálózati adattárolóként használható, hanem olyan eszközökről van szó, amelyek rendkívül sok feladatra alkalmasak. Az alkalmazásbolt segítségével a készülékek tudása mindig az egyedi igényekhez igazítható, a többféle virtualizációs környezet pedig azt is garantálja, hogy nem kell a gyártók által megszabott keretek közé beszorítani magunkat. Igaz, hogy egy NAS és annak felszerelése kettő, három vagy négy HDD-vel nem éppen olcsó mulatság, de cserébe hosszú távú fájl- és adatbiztonsági megoldással szolgál az egész család számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.