Hirdetés

Huawei Pura 70 teszt – arra figyelj, amit mutatok



|

A Huawei új mobilja kamerás képességeivel és egyedi megoldásaival igyekszik felküzdeni magát a hazai eladási listákra, de a Google még mindig nem a barátja.

Hirdetés

Már idén tavasszal megismerhette a nagyközönség a Pura 70-es mobilcsaládot, nálunk azonban nyár végéig várni kellett a megjelenésre. Persze már az is nagy hírnek számít, hogy végre kapunk egy új Huawei mobilt, ráadásul mindjárt olyat, ami a közép-felső régióban próbál szerencsét. A tesztre érkezett Pura 70 a négy új modell közül méretben és tudásban is a legszerényebb, ennek ellenére 400 ezer forint, vagyis jogos elvárás, hogy szép, strapabíró és gyors legyen. A gyártó persze nem kezdő, a kínai piacon továbbra is domináns szereplő, ám Európában és nyugaton annyi minden korlátozza, hogy nem egyszerű boldogulnia.

A különc kiskacsa

A Huawei Pura 70 esetében a Huawei nem változtatott azon, hogy mely funkciókra igyekszik koncentrálni egy mobil esetében, és melyek azok a részletek, amikről inkább csak érintőlegesen beszél. Pedig utóbbiból több is van, igaz, a pozitívumokból is akad szép számmal. A gyártó tapasztalata rengeteget számít ezen a téren, és a Pura 70-en is érezhető, hogy nem egy elsőkészülékes startup garázsműhelyéből került ki. A 6,6"-os kijelzővel szerelt telefon masszív és fogásra is prémiumnak érződik. Ez az az egyetlen modell a Huawei kínálatában, ami szakított a waterfall-szerű kijelzővel és dizájnnal, helyette teljesen sík az előlapja, a keret pedig határozott élekkel, lekerekített sarkokkal, széles, lapos kialakítással veszi körbe a készüléket. A káva rendkívül vékony, a hátlap kellemes tapintású, de műanyag, extra gomb vagy csatlakozó pedig nincsen a mobilon (jack sem).

A 6,6"-os X-True kijelző LTPO OLED-panel 120 Hz-es frissítéssel és akár 2500 nites fényerővel, HDR-támogatással és 2760×1256 pixeles felbontással. A karcállóságot Kunlun Glass 2 biztosítja, a keret alumínium, az ujjlenyomat-olvasó pedig a kijelző alatt található. A kellemesen kézben tartható, jó súlyelosztású, de kissé csúszós mobil IP68-as besorolást kapott, vagyis por- és vízálló, a 8 mm-es vastagságával pedig abszolút passzol a közép-felsőkategóriában ma elvárható normákhoz.

Az első komolyabb érdekesség a 8-magos SoC. Ez egy HiSilicon Kirin 9000S1, ami teljesen saját fejlesztésű chip, ehhez kapcsolódik 12 GB RAM és 256 GB tárhely, amely nem bővíthető mSD-vel. Wi-Fi 6, BT 5.2, dual SIM, NFC és GPS mind vannak, de az 5G-ről le kell mondanod, mivel ezt a technológiát nem használhatja a Huawei. Sajnos az eSIM-kezelés is kimaradt, ami fájdalmas hiányosság 2024-ben egy 400 ezer forintos mobiltól. Viszont a sztereó hangzást nem felejtették ki.

A készüléket természetesen USB Type-C-n keresztül töltheted, a 4900 mAh-s akkut akár 66 Wattal kábelesen, vagy 50 Wattal vezeték nélkül (mindkét rész támogatja a visszafelé töltést is). Érdekesség, hogy az USB port videókimenetként (DP 1.2) is bevethető.

A csodás kijelző mellett a hátlapon a D-alakzatú (Forward Symbol dizájn a hivatalos elnevezés szerint), kb. 2-2,5 mm-t kiemelkedő kamerarendszer az, amire igazán oda kell figyelned - legalábbis a Huawei ezt hangsúlyozza leginkább. A főkamera 50 MP-es és a rekeszérték f/1.4-4.0 között változtatható, van OiS és autofókusz is. A telefotó kamera 12 MP-es szenzorral dolgozik, stabilizált és 5×-ös optikai zoomot kínál. A harmadik kamera az ultraszéles látószögű, ez 13 MP-es és nincsen sem stabilizálás, sem pedig autofókusz. Szelfi is akad, mégpedig egy szintén 13 MP-es, amelynél nem kell feltétlenül lemondanod a 4K-s felbontásról sem. A videózásnál használhatsz HDR-t és 4K-felbontást is, sőt, a 60 fps is elérhető majdnem minden kamera esetében.

Hirdetés

Pura, mint P

Anno a Huawei P-szériája óriási népszerűségnek örvendett hazánkban (is), ám ez a Google Mobile Services támogatás megszűnésével elmúlt. A P-jelzést egészen mostanáig megtartotta a cég, és valójában most is ezt használja, csupán kiegészítette "Purára", amivel egyben a megújulást is jelezni kívánta. Érdekesség, hogy a mobil reklámfilmjének egy részét Magyarországon forgatták.

Az alaprecept túl sokban nem változott: szuper kijelző, a lehető legjobb kamerarendszer, valamint sok szoftveres egyedi megoldás jellemzi a Pura 70-et is. Az utóbbi tulajdonságnál az egyedi kiemelten fontos, hiszen továbbra sem tudott a gyártó a Google megoldásaira támaszkodni. Kínában HarmonyOS 4-gyel kapod ezt a mobilt, amit az EU-ban az ingyenes Android kernelre vált a gyártó (a tesztprogramok Android 12-nek ismerik fel), így sideloadolva az androidos appok is futnak a mobilon, csupán a GMS-t használó szoftverek esetében kell ügyeskedned. Ha ezt mégsem szeretnéd, a Huawei és partnerei igyekeznek a legtöbb feladatra alternatív megoldásokat is kínálni, vagy megpróbálhatod átverni a GMS-alapú appokat erre specializálódott keretprogramokkal, amelyek a Pura 70-en is működnek.

A natív appok telepítésére az AppGallery-t használhatod, ha viszont valamit itt nem találsz, a Petal Search nevű, a rendszerbe integrált keresőt érdemes elindítanod. Ez nem szimplán webes keresési találatokat ad vissza, rögtön magát az applikációt is, mellette egy kis "Telepítés" gombbal. Persze amikor rápöccintesz, a Huawei által ellenőrzött APK-oldalra navigál a böngésző, ahonnan beszerezheted a keresett szoftvert.

Az EMUI 14.2-es kezelőfelület ismerős lesz mindenkinek, aki használt már androidos mobilt, de néhány animáció például az Apple rendszeréhez hasonlít kísértetiesen. Az első bekapcsoláskor megjelenő varázsló sem lesz idegen, pont ugyanúgy kell mindent végigpöccintgetni, mint más rendszerek esetében. Ami viszont már ekkor is feltűnt, később pedig borzalmasan zavaróvá vált, az a rengeteg reklám és ajánlás. Már az első beállításnál mindenféle appokat szeretne telepíteni az EMUI, és ezt még a használat első óráiban párszor meg is ismétli. Az AppGallery is ugyanezt teszi, mindenféle alkalmazásokat ajánl azonnali, kötegelt telepítésre (Shein, Temu, TikTok stb.). Ha ez nem lenne elég, akkor még ott a több kategóriába szervezett rengeteg ikon is. Ezek olyan appok, amik ugyan még nincsenek telepítve mobilodra, csak az ikonjaikat látod, de amint valamelyikre rápöccintesz, a mobil máris installálja. Érthető, hogy mutatni kell, mennyi sok applikáció érhető el Huawei mobilokra is, de ez már túlzott tolakodás, és sokkal inkább kéretlen szoftver, mintsem hasznos ajánlás.

A kezelőfelület - miközben kezelése ismerős lesz bárki számára - teljesen egyedi és szerencsére a legapróbb részletekig testre szabható. Ehhez számtalan témát, minialkalmazást stb. állíthatsz be, amelyek között interaktívakat is találsz.

Az AI sem maradhatott ki az új EMUI kezelőfelületről. A Galériában megtalálod a tárgy- és élőlény-kiradírozási lehetőséget, aminél már láttunk hatékonyabbat, de azért néha egészen jól eltalálta az eltüntetendő tárgyat. Van még AI Voice (digitális asszisztens, Celia), AI Lens (=Google Lens), hír-aggregátor és gesztusvezérlési lehetőség is. Ahol a nyelv is fontos lenne, ott az angolra támaszkodhatsz, a magyar nyelv egyelőre nem támogatott.

Drukkolunk, de a remény kevés

Kezdjük a legmegosztóbb résszel: aki azt hangoztatja, hogy a GMS-t és 5G-t nélkülöző Huawei Pura 70-nel nem lehet az EU-ban a hétköznapokban elboldogulni, az nem mond igazat. Ami appra szükséged van, azt be tudod szerezni, ebben minden erejével és tudásával igyekszik segíteni a Huawei. Ugyanakkor arra fel kell készülnöd, hogy néha trükközni, kicsit kutatni kell, és nem szabad megrettenned a sideloadolástól sem.

Az, hogy csak Wi-Fi 6-ot és BT5.2-t kapsz, nem olyan nagy gond, 5G hiánya is még csak mérsékelten fájdalmas, de azért már érezhető hiányosság hazánkban is. Ami viszont kellemetlen, az az eSIM-kezelés hiánya, ezt még a dobozban található 66 wattos töltőfej és az átlátszó gyári tok sem feledteti.

Hétköznapi használat, fotózás és videózás során a Kirin 9000S1 nem érződik gyengének, de azért nem is csúcskategóriás tempóval indítja az appokat. Játékok és szintetikus tesztek, valamint a mobilt megterhelő alkotói appok futtatásakor azonban kiütközik, hogy ez bizony nagyon nem felsőkategória, inkább a középkategóriába sorolható az SoC teljesítménye. Méréseink szerint a Snapdragon 8 Gen 1 közeli tempóra képes a CPU, többmagos terhelés esetén sem túl acélos, a GPU pedig még ennél is harmatosabb (3DMark Wild Life Extreme: 1043 pont vs Snapdragon 8 G1: 2802 pont). Érdekes módon a tárhely villámgyors, itt PCMark alatt 57 075 pontot mértünk, ami a legújabb csúcstelefonokkal egy szintre helyezi a Pura 70-et.

A Huawei Pura 70 külsőre és fogásra is modern, akár prémiumnak is tekinthető, amiben jelentős szerepe van a csodás kijelzőnek is. Lehet, hogy nem a legfényesebb darab, de a színek jók, a kontraszt tökéletes, nincs rá rossz szavunk. A kamerarendszer is hozza a kötelezőt, nappali fényviszonyok mellett mindegyik kamera remekel, a több lépésben állítható rekeszérték (Pro módban manuálisan) pedig hasznos és érdemes kísérletezgetni vele. Sötétben már több utómunka nyoma látszik a képeken, de a minőség még ekkor sem rossz. A kamera appban az ultraszéles látószög mellett 1x, 2x, 5x és 10x zoomot választhatsz, de digitális rásegítéssel akár a 50x-es zoom is elérhető. Sötétben az ultraszéles látószögűvel könnyen bemozdulnak a képek, illetve sok részlet elvész, de a színekkel nincsen gond itt sem. Pro módban a rekeszérték változtatásával kiválóan kiemelhető a tárgy vagy személy a háttérből, de ha automatikus módot választasz, például portréfotózáshoz, akkor sem fogsz csalódni a végeredményben. A zoom során még a 10x-es is egészen jó eredményeket ad jó fényviszonyok mellett, de a digitális 50x-es nagyítás már inkább csak érdekesség, semmint hasznos funkció.

A szelfikamera lehet, hogy MP-ben nem tűnik ki az átlagból, azonban a képek minősége nagyon jó még közepesen rossz fényviszonyok mellett is. A színek a helyükön, a részletesség kiváló, az utómunka sem mossa el ezeket.

Nagyon jó kamerás mobilt keresel? A Pura 70 egészen jó képeket készít bármelyik kamerájával. Szeretnéd kipróbálni a Google/Apple-mentes létet mobilon? Erre is megvan a lehetőséged, bár itt azért nyitottnak kell lenned az alternatív megoldásokra, valamint a kísérletezgetésre. A Huawei Pura 70 igényesen összerakott, kellemes külsejű, modern és strapabíró mobil jó kijelzővel és nagyon jó kamerás képességekkel. Sajnos azonban nem tudunk teljes mértékben lelkesedni érte: az SoC harmatosan gyenge, különösen játékoknál és komolyabb alkotói appoknál mutatkozik meg hiányossága. Az eSIM-támogatásának és az 5G-kapcsolódásnak a hiánya is fájdalmas 2024-ben, főleg úgy, hogy egy 400 ezer forintos mobilról beszélünk. Az Android 12 alapokra építkező OS is elavult, az EMUI 14.2 viszont modern és felhasználóbarát, de a rengeteg ajánlat és előre bekészített app nagyon zavaró. Az üzemidő szintén egy olyan rész, amiben kiválóan teljesít a mobil, ráadásul a dobozban ott a megfelelő töltőfej és egy tok is. Lenne helye a Pura 70-nek a magyar piacon, de ehhez sokkal barátságosabb árazásra lenne szükség, így túlzottan erős konkurenciával kell felvennie a harcot, ahol ráadásul az iOS- és Android/GMS-támogatás sem hiányzik.

Huawei Pura 70

Ár: 399 990 Ft
A Huawei Pura 70 igényesen összerakott, kellemes külsejű, modern és strapabíró mobil jó kijelzővel és nagyon jó kamerás képességekkel, sajnos azonban nem tudunk teljes mértékben lelkesedni érte.
  • Kirin 9000S1 SoC
  • 12 GB RAM, 256 GB tárhely
  • LTPO OLED 2.8K, 120 Hz, 6,6", HDR, 2500 nit
  • Kunlun Glass 2 védelem
  • 50+12+13/13 MP kamerák
  • sztereó hangzás, Wi-Fi 6, NFC, GPS, 4G, DP1.2, BT5.2
  • arcfelismerés, ujjlenyomat-olvasó
  • 4900 mAh, 66/50 W vezetékes/vezeték nélküli töltés
  • 751 705 pont AnTuTu
  • 1184/3481 pont GeekBench 6
  • 9477 pont PCMark
  • 17 óra 27 perc üzemidő (PCM)
  • 1043 pont 3DMark (Wild Life Extreme)
PRO
  • jó kijelző
  • jó kamerás képességek
  • masszív, elegáns kivitel
  • gyorstöltés vezetékkel és anélkül
  • töltőfej és tok a dobozban
Kontra
  • gyenge SoC
  • továbbra sincsen Google (GMS)
  • elavult Android-alapok
  • nincsen 5G, csak Wi-Fi 6
  • sok kéretlen program
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8986
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Huawei Pura 70
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 82
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-10-07 16:48:08
    [gameinfo_webpage] => https://consumer.huawei.com/hu/phones/pura70
    [gameinfo_tags] => huawei, pura 70, mobil, okostelefon, EMUI, teszt
    [gameinfo_url] => huawei-pura-70
    [gameinfo_pro] => jó kijelző
jó kamerás képességek
masszív, elegáns kivitel
gyorstöltés vezetékkel és anélkül
töltőfej és tok a dobozban
    [gameinfo_kontra] => gyenge SoC
továbbra sincsen Google (GMS)
elavult Android-alapok
nincsen 5G, csak Wi-Fi 6
sok kéretlen program
drága
    [gameinfo_data] => Kirin 9000S1 SoC
12 GB RAM, 256 GB tárhely
LTPO OLED 2.8K, 120 Hz, 6,6", HDR, 2500 nit
Kunlun Glass 2 védelem
50+12+13/13 MP kamerák
sztereó hangzás, Wi-Fi 6, NFC, GPS, 4G, DP1.2, BT5.2
arcfelismerés, ujjlenyomat-olvasó
4900 mAh, 66/50 W vezetékes/vezeték nélküli töltés
751 705 pont AnTuTu
1184/3481 pont GeekBench 6
9477 pont PCMark
17 óra 27 perc üzemidő (PCM)
1043 pont 3DMark (Wild Life Extreme)
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 399 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Huawei Pura 70 igényesen összerakott, kellemes külsejű, modern és strapabíró mobil jó kijelzővel és nagyon jó kamerás képességekkel, sajnos azonban nem tudunk teljes mértékben lelkesedni érte.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 82
            [manufacturer_name] => Huawei
            [manufacturer_url] => huawei
            [manufacturer_link] => http://www.huawei.com/
            [link] => /gyarto/huawei
        )

    [link] => /termekinfo/huawei-pura-70-8986.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => jó kijelző
            [1] => jó kamerás képességek
            [2] => masszív, elegáns kivitel
            [3] => gyorstöltés vezetékkel és anélkül
            [4] => töltőfej és tok a dobozban
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => gyenge SoC
            [1] => továbbra sincsen Google (GMS)
            [2] => elavult Android-alapok
            [3] => nincsen 5G, csak Wi-Fi 6
            [4] => sok kéretlen program
            [5] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    5

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    7

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    6

  • Akkumulátor:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.