Hirdetés

Hisense U3120G soundbar teszt – a Dolby legyen veled!



|

6-csatornás térhangzást és számtalan kényelmi funkciót kínál a HiSense hangprojektora, ami erejével és kiváló csatlakoztathatóságával igyekszik hódítani.

Hirdetés

Tévézéshez szinte már elengedhetetlen egy jó hangrendszer, mert a tévék vékonyodásával bizony a hangzásuk is egyre gyengült (és már korábban sem volt túl acélos). A soundbar, vagy magyar nevén hangprojektor praktikus, könnyen elhelyezhető a tévé elé, nem igényel bonyolult beállításokat. Éppen ilyen a Hisense U3120G típusú modellje is (nem összekeverendő a régebbi és gyengébb AX3120G-vel!), ami már dobozán büszkén hirdeti magáról, hogy a legnépszerűbb szabványokkal mind kompatibilis, és ráadásul a mélyládájával kiegészülve még erős is. Ugyanakkor a mezőny igen zsúfolt, és mivel a vásárlók többsége a tévéjét gyártó cég kínálatából választ soundbart, igazán jó ajánlatnak kell ahhoz lennie, hogy ne csak a Hisense TV-tulajdonosok tegyék bevásárlólistájuk elejére ezt a hangprojektort. A jó ajánlat érdekében a gyártó sok-sok fontos funkciót integrált a készülékbe, azonban az árazás és a hangzás két olyan dolog, amiken könnyen bukhat a siker.

Hirdetés

Az egyszerűség nevében

Tekintélyes méretű dobozból kell kihámozni az U3120G-t, de ez szerencsére nem túl nehéz feladat akár úgy sem, ha egyedül vagyunk éppen. A leírás egyértelmű, a hangfalak mellett pedig minden szükséges kiegészítőt megtalálsz, beleértve az optikai- és HDMI-kábeleket is. A soundbart egyszerűen leteheted a tévéd elé, vagy falra is szerelheted. Utóbbihoz nem szükséges külön konzol, mindössze két csavart kell a falba rögzítened, amire felakaszthatod a sugárzót (a csavarokat is megtalálod a dobozban).

A fémhálóval borított, koromfekete, 1 méter hosszúságú és 6 cm magas hangprojektor közepén találod a csatlakozásokat. A táp viszont nem itt van, az elszeparálva arrébb került és sajnos nincsen kábelelvezető árok a két rész között, ami öreg hiba. A süllyesztett hátsó részen HDMI eARC ki- és bemenetet használhatsz, valamint optikai csatlakozást, koaxot és két USB-t. Utóbbiból egy Type-C és egy normál USB (500 mA) várja az adathordozókat, amiről akár FLAC-formátumú, tömörítetlen zenét is képes lejátszani az U3120G.

A soundbarban összesen 8 darab, különböző irányokba (előre és felfelé) pozícionált hangszóró dolgozik, amit egy nagyméretű, vezeték nélkül kapcsolódó, hátsó reflexnyílással felszerelt ládába rejtett, 8"-os, 180 wattos mélynyomó egészít ki. A rendszer így összesen 420 wattos zenei teljesítményre képes, vagyis az erővel nem lehet probléma. A manapság használatos szabványok támogatása is teljeskörű: Dolby Digital Plus, Dolby Atmos, Dolby TrueHD, DTS:X, DTS-HD Master Audio. Sajnos Wi-Fi hálózatra nem tud csatlakozni a hangfalszett, viszont Bluetooth 5.0-n tudod párosítani szinte bármely mobileszközödet.

A beüzemelés roppant egyszerű, az eARC-szabványt kiválóan kezeli a Hisense soundbar, így bármely modern tévével percek alatt összekapcsolhatod. A beállításhoz egy egyszerű, a legfontosabb vezérlőgombokat tartalmazó távirányítót is kapsz, ami nem világít és a tévét sem kezeli, viszont az eARC-on keresztül a tévéd távirányítójával már szabályozhatod majd a rendszerhangerőt.

Az aktuális bemenetről és a kiválasztott hangzássémáról az előlapot fedő fémháló mögé rejtett kijelző tájékoztat. Ez könnyedén olvasható, de sajnos teljesen nem tudod kikapcsolni. OSD-menü sem érhető el a soundbarhoz, sőt, miután Wi-Fi nincsen, a zenestreaming is csak mobileszközön keresztül lehetséges, ahogyan dedikált applikáció sem érhető el az U3120G-hez. HDMI csatlakozásból egy bemenetet is kapsz, sőt, a 4K-felbontás, a 3D és a HDR sem okoz neki gondot, de a 120 Hz már igen, vagyis nem HDMI 2.1 szabványú a két HDMI port. Bár több kereskedő is feltűnteti az U3120G-nél a jack csatlakozót, ilyen nincsen ezen a modellen.

Szomszédok (rém)álma

A hangzásképet hatféle, előre felprogramozott profil közül választhatod ki, vagy ha ezzel nem szeretnél bajlódni, az AI EQ elnevezésű, automatikus módot is aktiválhatod. A leírás szerint ez a tartalomhoz leginkább ajánlott hangzást állítja be. A valóságban mi úgy tapasztaltuk, jobb eredményt tudsz elérni, ha az adott műsor típusának megfelelő, vagy ahhoz legközelebb eső profilt választasz manuálisan. Ezt a saját távirányítójával tudod megtenni, ami nem túl nagy, viszont könnyen kezelhető, ha már megjegyezted azt a pár szükséges gombot. Szerencsére a profilok között ott az éjszakai mód is, ami kiemeli a beszédhangot és tompítja a robajt, valamint nagyon magas hangokat, hogy éjjel ne zavard szomszédaidat és családtagjaidat (túlságosan).

A vezeték nélküli mélynyomóval rendelkező hangprojektorok leggyakoribb gyerekbetegsége a mélyhangok csúszása. Ez a projektorra nem vonatkozik, ez HDMI-n minimális késleltetéssel kapja az információt, ám a mélynyomóhoz még külön el kell juttatni, és ha a mélyhangok elcsúsznak, az bántóan kellemetlen lehet. Szintén ismert gond, hogy egyes mélyládák olykor-olykor elvesztik a kapcsolatot, és az újracsatlakozás idejére, 1-2 másodpercig nem szólalnak meg - amikor viszont ismét bekapcsolódnak, "pukkannak" egy hangosat, ami ijesztő tud lenni. A bő kéthetes teszt során a Hisense U3120G-nél szerencsére nem tapasztaltunk sem késést, sem jelvesztést.

A hangzás valóban erőteljes tud lenni, de azért egy bizonyos hangerő felett már megmutatkozik a kompakt méret: tompábban, kevés dinamikával szólalnak meg a magas- és középhangok. Természetesen a mélyhangok ezúttal is dominálnak, ettől olyan élvezetes filmnézésre használni a soundbarokat. Az 5-karakteres, nyolcszegmenses kijelzőn nem minden felirat fér el, ilyenkor a szöveg fényújság-szerűen mozog, ami néha nehezen olvasható. A hangfal felső részén a legfontosabb vezérlőgombokat megtalálod, ám ezek érintőgombok, nem fizikailag benyomhatók, csupán érintésérzékenyek.

A hangzáson sokat javít, ha Dolby Atmos tartalmat tudsz rajta lejátszani - ilyenkor élettelibbek a hangok, valóban jól szól az U3120G, bár azt azért nem mondhatjuk, hogy tökéletes lesz a virtuális térérzet - ehhez kiegészítő hangfalakra is szükség lenne, amiket ez a rendszer utólagos csatlakoztatással sem támogat. Ha zavarónak találod a virtuális térhangzást, a távirányítóval bármikor lekapcsolhatod szimpla sztereóba.

A használat során különösebb nehézségekre, beállítási bonyodalmakra nem kell számítanod, minden flottul ment tesztünk során is. Elhelyezésnél és különösen falra szerelésnél kényelmetlen, hogy a távolabb eső tápkábelt nem tudod a hangfal hátulján elvezetni, így pedig két helyről fognak kilógni vezetékek, ami nem túl esztétikus. A 6 cm-es magasság miatt mindenképpen kalkulálj azzal, hogy a tévédet meg kell emelni pár centiméterrel, ha elé helyeznéd le az U3120G-t.

Meggyőzőbbnek kell lenni

A Hisense bölcsen úgy döntött, hogy az U3120G-hez szinte minden, ma használatos szabványt hozzáad, így a Dolby és a DTS kiváló funkciók. A szerelés és beüzemelés is egyszerű, ahogy a használat sem bonyolult, bár egy kicsivel pofásabb távirányító és mondjuk Wi-Fi+applikáció jól mutatna a szolgáltatáslistán. Az U3120G nagy gondja, hogy a konkurencia semmivel sem rosszabb, sőt, még csak nem is drágább. A Philips, a Samsung, az LG, de még a Sony is kínálnak ilyen áron hasonló tudású és erejű soundbar szettet, és találsz a kínálatban Polk, valamint JBL és Denon szetteket is. Ezek még nem feltétlenül szólnak jobban, lehet, hogy extra szolgáltatásokat sem kapsz velük, de egyrészt ismertebb márkák a hangfalak világában, másrészt, ha valaki ilyen rendszerrel szeretné kiegészíteni tévéjét, elsőként szinte mindig a tévé gyártójának kínálatában néz szét. Pedig a tömeget, vagyis az LG és Samsung tévétulajokat kell megcélozni, akik vélhetően akkor fognak inkább Hisense soundbar szettet választani, ha az jelentősen olcsóbb, vagy tényleg minden tekintetben sokkal jobb, mint a tévégyártó kínálatában megtalálható hangprojektorok. A Hisense U3120G-ről pedig ez nem mondható el: jó soundbar szett, de se nem olcsó, se nem kiemelkedő annyira, hogy tömegeket győzzön meg a vásárlásról.

Hisense U3120G soundbar

Ár: 129 990 Ft
A beüzemelés roppant egyszerű, az ARC-szabványt kiválóan kezeli a HiSense soundbar, így bármely modern tévével percek alatt összekapcsolhatod.
  • 9 hangszóró
  • vezeték nélkül kapcsolódó 8" mélyláda
  • 40 Hz-20 kHz
  • HDMI áteresztés
  • HDMI ARC
  • optikai és koaxiális bemenet
  • USB Type-A és Type-C csatlakozás
  • Dolby Digital Plus, Dolby Atmos
  • DTS:X, DTS-HD Master
  • Bluetooth 5.0
  • 99×11×6 cm
  • falra szerelhető
  • távirányító
PRO
  • nagy hangerő
  • sok szabványt támogat
  • egyszerű beüzemelés
  • sok csatlakozás
  • vezetéknélküli mélyláda
Kontra
  • nincsen Wi-Fi, OSD mobil app
  • nincsen manuális EQ
  • nincsen jack
  • 4K@120 Hz-et nem enged át
  • kissé magas ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8823
    [topic] => 1
    [group] => 9
    [gameinfo_name] => Hisense U3120G soundbar
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 377
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-05-06 15:27:56
    [gameinfo_webpage] => https://hu.hisense.com/termekek/audio/audio-termekek/SOUNDBAR-SYSTEM-U3120G-HSN/p/000000000020011003
    [gameinfo_tags] => hisense, soundbar, házimozi, hangfal, tv, dolby atmos, dts, teszt
    [gameinfo_url] => hisense-u3120g-soundbar
    [gameinfo_pro] => nagy hangerő
sok szabványt támogat
egyszerű beüzemelés
sok csatlakozás
vezetéknélküli mélyláda
    [gameinfo_kontra] => nincsen Wi-Fi, OSD mobil app
nincsen manuális EQ
nincsen jack
4K@120 Hz-et nem enged át
kissé magas ár
    [gameinfo_data] => 9 hangszóró
vezeték nélkül kapcsolódó 8" mélyláda
40 Hz-20 kHz
HDMI áteresztés
HDMI ARC
optikai és koaxiális bemenet
USB Type-A és Type-C csatlakozás
Dolby Digital Plus, Dolby Atmos
DTS:X, DTS-HD Master
Bluetooth 5.0
99×11×6 cm
falra szerelhető
távirányító
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 129 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A beüzemelés roppant egyszerű, az ARC-szabványt kiválóan kezeli a HiSense soundbar, így bármely modern tévével percek alatt összekapcsolhatod.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 377
            [manufacturer_name] => Hisense
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => http://global.hisense.com/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/hisense-u3120g-soundbar-8823.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => nagy hangerő
            [1] => sok szabványt támogat
            [2] => egyszerű beüzemelés
            [3] => sok csatlakozás
            [4] => vezetéknélküli mélyláda
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nincsen Wi-Fi, OSD mobil app
            [1] => nincsen manuális EQ
            [2] => nincsen jack
            [3] => 4K@120 Hz-et nem enged át
            [4] => kissé magas ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.2
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.