Hirdetés

Hisense HS3100 soundbar teszt - nem mindig a méret a lényeg



|

Ha szeretnél egy költséghatékony, mégis jó minőségű hangprojektort, akkor a Hisense HS3100-at neked találták ki.

Hirdetés

Az LCD-tévék és OLED-tévék amellett, hogy ma már szinte kivétel nélkül remek képminőséget nyújtanak, és rengeteg extra szolgáltatást kínálnak, rögtön elvéreznek, ha a hang is "képbe kerül". Ezen persze nincs mit csodálkozni, néhány centiméteres vastagságba egyszerűen nem lehet belepréselni olyan hangszórókat, amelyek legalább tisztességesen szólnak. Szerencsére a hangminőséget többféleképp is lehet növelni, pénztárcától és igényektől függően a választék hatalmas. Az egyszerűbb modellek akár már 50 ezer forintért is hazavihetők, a prémium típusokért viszont több százezer forintot kell fizetni. Mostani tesztünk alanya a Hisense HS3100 a maga 85 ezer forintos árával a belépő szintet képviseli, viszont néhány nagyon hasznos extra funkcióval így is rendelkezik - mélynyomója például vezeték nélküli.

Kényelmes telepítés

A hangprojektorok esetében a külső jellemzően fontos szempont, hiszen a fő egység a tévé alá kerül, így biztosan mindig szem előtt lesz. A HS3100 egy teljesen átlagos műanyag dobozba került, amely nem lesz dizájndíjas - különösebb gond azért nincs vele, de messziről látszik, hogy a borítás műanyag, a gomb körüli részt pedig egészen biztos, hogy elegánsabban is meg lehetett volna oldani. Méretéből adódóan ez a soundbar 50 colos vagy nagyobb tévék alatt mutat igazán jól. A szövetborítás alatt három hangszóró található, a középső a beszédhang felerősítésében kap szerepet; a kiemelést saját algoritmus végzi.

Természetesen van kijelző is, amely a soundbar jobb széléhez került közelebb. Az LCD fehér színnel világít, és bár nem mátrix-felépítésű, karakterekkel mutatja a legfontosabb információkat.

A HS3100 azonban nemcsak a tévé alá kerülő egységből áll, hiszen egy 3.1-es szettről van szó; a hozzá tartozó mélynyomó 6,5 colos, tehát a kompakt méretű mélyládák közé sorolható. Ez azt jelenti, hogy viszonylag könnyű lesz neki helyet találni a nappaliban - de nyilván a rugalmas elhelyezésben az is sokat segít, hogy a mélyláda vezeték nélkül tartja a kapcsolatot a fő egységgel. Igazából csak arra kell figyelni, hogy a mélynyomó olyan helyre kerüljön a szobában, ahol elérhető közelségben van konnektor.

A soundbar üzembe helyezése egyemberes feladat, és nem is tart sokáig. A csomagolás a legtöbb szükséges kiegészítőt tartalmazza: a két tápkábel mellett egy HDMI-t is rejt, valamint természetesen egy távirányító is előkerült belőle. Ha nem a tévé alatti polcra szeretnéd tenni, mert a tévé is a falon van, akkor jó hír, hogy a hangprojektor is mehet oda; a rögzítés ráadásul konzol nélküli, mindössze két (tartozék) csavart kell befúrnod a falba.

A csatlakozók a hátsó fertályon vannak; ennél a résznél pedig picit azért érződik, hogy a kedvező árfekvés miatt spórolni kellett. Amit kapunk, az HDMI ARC, optika és aux bemenetek, valamint rendelkezésre áll egy USB-port is, amely minden olyan adathordozót képes fogadni, amely beéri 500 mA energiával. Az USB csatlakozó azonban legfeljebb csak akkor hasznos, ha a zenéket listából szeretnéd lejátszani, több száz szám között nem túl kényelmes ugyanis a navigáció. Bár nem látszik, van Bluetooth adapter is, amely 5.3-as szabvány szerint kommunikál, és elsősorban telefonok, tabletek csatlakozásához ajánlott - persze nincs akadálya annak sem, hogy notebookkal párosítsd. Hiányzik viszont a HDMI-kimenet, így ha a tévé nem támogatja az ARC funkciót, akkor sajnos marad az optikai átvitel; olyan opció nincs, hogy a hangprojektor a médialejátszó és a tévé közé ékelődjék be.

Távirányítóval az igazi

A soundbarra négy gomb került, ezekkel a legfontosabb funkciókat tudod elérni, ha gyorsabb a kütyühöz nyúlni, mint odamenni a távirányítóhoz: a be- és kikapcsolás mellett forrást tudsz váltani, illetve a hangerőn változtathatsz.

A vezérlés igazán kényelmes módja azonban a távirányító, amire szinte minden funkcióhoz dedikált gomb került: a térhatású hanghoz és az EQ-hoz is például. Bluetooth összeköttetés esetén nemcsak a hangerő változtatására van lehetőség, hanem a zene elindítására és megállítására, valamint a számok közötti váltásra is. A mély és magas hangok szintje a normál hangerőhöz képest finomhangolható, valamint a kijelző fényereje is csökkenthető. Bár külön gombja nincs, az EQ-val a dinamikatartomány lecsökkentése is megoldható, ami például esti filmnézésnél lehet hasznos, ha nem szeretnéd a gyerekeket felkelteni, vagy társasházban a szomszédokat az őrületbe kergetni. Ha a tévéd is Hisense, akkor a vezérléshez annak távirányítóját is tudod használni - feltéve, hogy HDMI-vel kötötted össze az eszközöket.

Belesimul az átlagba

A hangfalszett zenei teljesítménye 480 watt, ebből a mélynyomó 180 wattal veszi ki a részét - így adja magát az is, hogy a hangprojektor fő egységében lévő hangszórók összesen 300 wattnyi zenei teljesítményre képesek. A Hisense itt annyi trükköt vetett be, hogy bal és jobb oldalon is két-két hangszóró található. Viszont mindegyik előre, vagyis a néző felé sugároz, ebből adódóan a szett inkább egy jó minőségű sztereó élményt céloz meg, mintsem tárhatású hangzást. A mélynyomó és a fő egység között a kommunikáció a teszt során stabil volt, és a mély hangok késlekedése sem rontotta az élményt.

Hirdetés

Ezt tükrözi a támogatott formátumok listája is, hiszen a hangprojektor a Dolby Digital és DTS:X szabványokat támogatja, a Dolby Atmost viszont nem. Ezt a funkciót részben pótolja, hogy ha Hisense tévével együtt használod, akkor a két készülék képes együtt dolgozni, így a tévé által támogatott formátumok is működhetnek.

A hangminőség természetesen nagyságrendekkel jobb, mint - szinte - bármelyik tévé beépített hangszóróinak teljesítménye, a hangerő pedig elegendő egy átlagos méretű, 20-25 négyzetméteres nappali megtöltéséhez. Egyértelmű viszont az is, hogy a szett a túl magas hangerőt nem szereti. Ha a hangerő legfeljebb közepes, akkor nagyon szépen ki lehet sakkozni, hogy a mély és magas hangok milyen beállítás mellett szólnak a legszebben, ha viszont tovább növeled a hangerőt, a dinamika csökken; a mélyek gyengülnek, a magas hangok pedig túlságosan harsánnyá válnak. A fizika határait nem lelhet kitolni; a méretbeli korlátok ennél a szettnél is kiütköznek éppúgy, mint egy tévénél, csak éppen a határok sokkal szélesebbek.

Azt korábban már említettük, hogy a távirányítóval szépen kisakkozhatod, hogy a mély és magas hangerő milyen beállítás mellett a legjobb - viszont a hangzás nemcsak ezzel a két paraméterrel változtatható, hanem az equalizerrel is. A hangszínszabályozó az egyéni üzemmódot nem támogatja, helyette hat előre beállított profil közül választhatsz aszerint, hogy például zenét szeretnél-e hallgatni vagy filmet néznél. Az EQ beállítások között van az éjszakai üzemmód is, erről fentebb már írtunk. Amit észrevettünk még, az az, hogy Bluetooth kapcsolat esetén a hangerő beállítása túl nagy lépésközzel történik, így adott esetben nehéz lehet eltalálni azt a szintet, ami már jól hallható, közben mégsem túl hangos.

Vegyem, ne vegyem?

A Hisense HS3100 gyors és kényelmes módját kínálja annak, hogy a tévék gyengécske hangszóróit sokkal jobb minőségű hangszórókra cseréld. A dizájn rendben van, bár semmi extra - az pedig vitathatatlanul nagy előny, hogy a mélynyomót kis méretéből adódóan, valamint a vezeték nélküli kommunikációja révén a szobában rugalmasan helyezheted el. A Hisense kevés extra funkciót nyújt, viszont a legfontosabb kiegészítő szolgáltatásokat nem kell nélkülöznöd - a viszonylag kedvező árért cserébe a HDMI-kimenet viszont hiányzik.

Hisense HS3100

Ár: 85 000 Ft
Nem kényeztet el extra funkciókkal, és van egy fájó hiányossága is, ám az fontos, hogy az árazással nem szállt el a gyártó, továbbá a kis méretéből előnyt tudunk kovácsolni.
  • Hangszórók száma: 3.1
  • Mélynyomó típusa: vezeték nélküli
  • Zenei teljesítmény: 480 watt
  • HDMI bemenet: 1
  • USB bemenet: 1
  • Jack bemenet: 1
  • Bluetooth: 5.3
  • Támogatott hangformátumok: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS
  • Távirányító: igen
  • Méret: 901×60×91 mm (szé × ma × mé)
  • Tömeg: 5,7 kg
PRO
  • könnyen telepíthető
  • vezeték nélküli mélynyomó
  • 3.1 csatorna
  • jó ár/érték arány
Kontra
  • nincs HDMI kimenet
  • nagy hangerőn alacsony dinamika
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8924
    [topic] => 1
    [group] => 9
    [gameinfo_name] => Hisense HS3100
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 377
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2024-08-15 18:32:57
    [gameinfo_webpage] => https://hu.hisense.com/termekek/audio/audio-termekek/SOUNDBAR-SYSTEM-HS3100-HSN/p/000000000020014434
    [gameinfo_tags] => Hisense, soundbar, hangprojektor
    [gameinfo_url] => hisense-hs3100
    [gameinfo_pro] => könnyen telepíthető
vezeték nélküli mélynyomó
3.1 csatorna
jó ár/érték arány
    [gameinfo_kontra] => nincs HDMI kimenet
nagy hangerőn alacsony dinamika
    [gameinfo_data] => Hangszórók száma: 3.1
Mélynyomó típusa: vezeték nélküli
Zenei teljesítmény: 480 watt
HDMI bemenet: 1
USB bemenet: 1
Jack bemenet: 1
Bluetooth: 5.3
Támogatott hangformátumok: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS
Távirányító: igen
Méret: 901×60×91 mm (szé × ma × mé)
Tömeg: 5,7 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 85 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Nem kényeztet el extra funkciókkal, és van egy fájó hiányossága is, ám az fontos, hogy az árazással nem szállt el a gyártó, továbbá a kis méretéből előnyt tudunk kovácsolni.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 377
            [manufacturer_name] => Hisense
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => http://global.hisense.com/
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/hisense-hs3100-8924.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => könnyen telepíthető
            [1] => vezeték nélküli mélynyomó
            [2] => 3.1 csatorna
            [3] => jó ár/érték arány
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nincs HDMI kimenet
            [1] => nagy hangerőn alacsony dinamika
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.2
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.