Hirdetés

Hazatértek a Crew-8 űrben rekedt asztronautái



|

A Floridában tomboló Milton hurrikán keresztülhúzta az eredeti mentrendet.

Hirdetés

235 napot töltöttek az űrben, majd sikeresen visszatértek a Földre a NASA és a SpaceX Crew-8 küldetésének asztronautái. A négy űrhajós magyar idő szerint ma reggel 9:29-kor ért földet Florida partjainál a SpaceX Crew Dragon kapszulájával.

Az űrhajó kiemelése után a csapat első tagja nem sokkal 10:00 után hagyta el a kapszulát, kicsivel később pedig a három másik asztronautát is kisegítették. Az amerikai űrügynökség közleménye szerint a Crew-8 legénysége a houstoni Johnson Űrközpontba utazik, míg a Dragon űrhajót a floridai bázison készítik elő a következő misszióra.

Hirdetés

Matthew Dominick, Michael Barratt, Jeanette Epps és Alekszandr Grebenkin 232 napot töltöttek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, ez idő alatt pedig 760 alkalommal kerülték meg a Földet. Küldetésük során számos kutatást végeztek, beleértve a gyógyíthatatlan neurodegeneratív betegségek, valamint az űrutazás immunrendszerre gyakorolt hatásainak vizsgálatát.

Az eredeti menetrend szerint a négy űrhajós október 7-ig maradt volna az űrállomáson, és bár szeptember 29-én meg is érkeztek az őket leváltó asztronauták, a Crew-8 visszatérését el kellett halasztani. Tudniillik az űrhajónak Floridában kellett volna landolnia, ahol éppen a Milton hurrikán pusztított, ellehetetlenítve a biztonságos leszállást.

Az új időpontot a NASA és a SpaceX október 13-ára tűzte ki, viszont kedvezőtlen időjárási körülményekre hivatkozva ismét halasztani kényszerültek. Az asztronauták végül október 23-án indulhattak haza, ami azt jelenti, hogy a Crew-8 legénysége két héttel a tervezett időpont után térhetett vissza a Földre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.