Hirdetés

Hamarosan több millió mobilt tiltanak ki az Európai Unióból



|

A döntés komoly érvágást jelent a kereskedők és a használtmobil-piac számára is.

Hirdetés

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának képviselői még 2022 júniusában fogadták el azt a jogszabályt, amely kimondja, hogy kizárólag USB-C csatlakozóval felszerelt okostelefonokat lehet értékesíteni az Európai Unióban. Az egységesített töltőszabványt nemcsak a mobilokra, hanem minden kis- és közepes méretű elektronikai eszközre - többek között táblagépekre, hordozható játékkonzolokra, tölthető fülhallgatókra, digitális fényképezőgépekre és e-olvasókra - is kiterjesztették. A jogszabály a laptopokat is érinti, ám ezeket csak 2026 áprilisától lesznek kötelesek a gyártók USB-C csatlakozóval ellátni.

A döntés értelmében 2024. december 28-ától kezdve már csak az USB-C töltős mobilokat lehet majd értékesíteni az Európai Unióban, és ez a használt készülékekre is vonatkozni fog. Bár a szabályozás csak az EU-n kívülről behozott mobilokra terjed ki (tehát a tagállamokon belül továbbra is engedélyezett lesz a más csatlakozóval ellátott eszközök adás-vétele), az érintett készülékek száma így is jelentős.

Hirdetés

Simon Bryant piackutató szerint a jogszabály következtében ötből két készülék válik majd eladhatatlanná, ami nagyjából 8 millió eszközt jelent - ezek értéke meghaladja a 789 milliárd forintot. Az elemző úgy véli, hogy a döntés környezetvédelmi szempontból is káros lesz, mivel sokkal nehezebb lesz a használt és felújított eszközök értékesítése.

Bryant arra is figyelmeztet, hogy a szabályozás miatt a kereskedők illegális módszerekhez (például adó- és vámkerüléshez) folyamodhatnak, hogy fenntartsák nyereségességüket. A jogszabály ebben az esetben komoly gazdasági terhet róhat az unióra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.