Hirdetés

Ha szeretsz túrázni vagy hegyet mászni, de túlságosan fáraszt, szerezz be egy ilyet



|

Az Arc'teryx és a Skip motoros túranadrágja segít, amikor az izmaid és ízületeid már feladnák.

Hirdetés

A technológia fejlődésének a huszadik század eleje óta sok érdekes, ígéretes, ám bizarr oldalhajtása volt, aminek egy része beépült a mindennapi életbe, míg a többi eltűnt a süllyesztőben. Ez nem újdonság, hiszen az emberi találékonyság természetéhez hozzátartozik, hogy több ötletről csak utólag derül ki, életképes-e.

Az elmúlt évtizedek során világszerte sok piaci szereplő dolgozott azon, hogy korábban soha nem létező igényeket próbáljon megteremteni létező koncepciókra, ami a szokásos kezdeti szkepszis ellenére meglepően sokszor működött a gyakorlatban. Számos olyan mai használati tárgyat mosolyogtak meg száz éve, melyek nélkül már létezni sem tudnánk.

Egyelőre nem tudhatjuk, hogy a most fejlesztés alatt álló, járást, túrázást és hegymászást támogató, lábra szerelhető motoros eszköz ezek közé tartozik-e, vagy majd csak jókat nevetnek utódaink a ezen a fura kiegészítőn. Annyi bizonyos, hogy kültéri aktivitást segítő eszközök gyártója, az Arc'teryx, valamint a Skip közös projektje hamarosan megvásárolható lesz.

Hirdetés

A nagy teljesítményű motorokkal működtetett szénszálas merevítő megnöveli a láb erőkifejtését, és segít az emelkedőn való haladás, hegymászás, illetve lépcsőzés közben, hiszen akár 13 és fél kilogrammal is tehermentesíti viselője lábát. A csupán 3,2 kg tömegű eszköz 3 órán illetve 8-10 kilométeren át működik egy töltéssel.

A Google X labs projektjéből kinőtt Skip és az Arc'teryx outdoor ruházati márka MO/GO néven mutatta be új termékét, mely ugyan nem önjáró, de 40 százalékot átvállal túrázó használójának erőfeszítéseiből. A leírás szerint könnyebbnek érezzük vele a lépéseket, növeljük a lépéshosszt és tehermentesítjük a térdízületet.

Gépi tanulás segítségével az eszköz képes elsajátítani a járásunkat, és ahhoz finomhangolni a szerkezetet. Ezáltal a használata természetesebbé és kényelmesebbé válik. Az elsősorban idős és mozgáskorlátozott személyeknek kifejlesztett segédeszközt végül már nem high-tech külső protézisként definiálják, hanem kiszélesítve az eredeti koncepciót a természet szerelmeseinek figyelmébe ajánlják azt.

A nadrág egy pár modult tartalmaz, és a száraktól rejtve idomul a viselője combjához, térdéhez, lábszárához. Az outdoor márka egy létező darabját, a Gamma nevet viselő túranadrágot használták fel a MO/GO fejlesztése során, amit az új koncepció szerint alakítottak át. A szerkezetet két cserélhető, újratölthető akkumulátorral látták el.

Bár léteznek hasonló fejlesztések már, melyek szabadidős, katonai vagy rehabilitációs célokat szolgálnak, de azok túl nagyok vagy túl drágák, és a legtöbbjük még csak nagyon kezdetleges fázisban van. Ugyan a MO/GO sincs még teljesen készen, de azt már lehet tudni, hogy 5000 dollár (1 827 000 forint) körül várható az ára. A termék már előrendelhető, de a szállítások várhatóan csak 2025 végén indulnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.