Hirdetés

Gyakran ragad meg a fejedben egy idegesítő zenei részlet? Itt a dallamtapadás-gátló



|

A Durhami Egyetem zenepszichológusa megalkotta a jelenség ellenszerét.

Hirdetés

Mindenkivel előfordult már életében számtalan alkalommal, hogy egy dallamrészlet, egy refrén bevette magát a fejébe, akár annak ellenére is, hogy az nem tetszett neki. Ilyenkor, ha nincs szerencsénk, akár egész nap azt dúdolgatjuk minden jobb meggyőződésünk ellenére. Ebben nincs semmi ciki, hiszen egy mindenkire jellemző neurológiai jelenségről van szó.

A dallamtapadásnak legtöbbször semmi köze ahhoz, hogy tetszik-e nekünk az adott taktus. Éppúgy előfordulhat olyan részlettel, amit szeretünk, és ennek ellenére, akár néhány óra alatt az őrületbe kergethet minket. Persze egy fokkal rosszabb a helyzet, ha olyan dallam "tapad meg", amit nem szeretünk.

A Durhami Egyetem a közelmúltban egy érdekes projektbe fogott bele a jelenséggel kapcsolatban, melynek természetéről, kialakulási mechanizmusáról és okairól még nagyon hézagosak az ismereteink.

Hirdetés

Egy korábbi kutatás szerint hetente legalább egyszer 90 százalékunkat kerget az őrületbe egy dallam, ám negyedünkre akár naponta többször is lecsaphat ez a fura átok. Bár a pontos működést nem ismerik a kutatók, de a meglévő ismeretek alapján hallásképek egy formájának gondolják a dallamtapadást. Vagyis egyfajta kapcsolódó képzet indítja be a dallam felidézését.

Idegesítő tulajdonságuk, hogy egy ismétlődő hurok formájában képződnek meg a fejünkben, nagyjából, úgy mint egy elkapcsolhatatlan TikTok videó. Nagyobb valószínűséggel "tapadnak meg", ha ismétlődően hallgatjuk a forrást, tehát a már említett TikTok sok "fülféregért" lehet felelős.

A durhami egyetemi kutatás, melyet az intézmény zenepszichológusa Dr. Kelly Jakubowski egy hangmérnökkel közösen vezet, azt a célt tűzte ki, hogy létrehoz egy olyan tudományosan kidolgozott hangsávot, mely képes megszűntetni a fejünkben létrejövő végtelen zenei hurkot. Mivel a jelenség kulcsa az ismétlődésben van, így a megoldást is abban próbálták megkeresni.

Az általuk létrehozott hangsáv, vagyis a dallamtapadás-gátló egy sor olyan hangmintát és ritmikai elemet tartalmaz, mely képes megzavarni azokat az idegi mintázatokat, melyek a hurkot létrehozták és fenntartják. Többen arról számoltak be a kipróbálók közül, hogy az erőfeszítések nem voltak hiábavalóak, a módszer működik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.