Hirdetés

Fontos közös küldetést halasztott el a NASA és a SpaceX



|

Nem indítanak a héten űrszondát a Jupiter emblematikus holdjára.

Hirdetés

A Naprendszerben nem sok olyan érdekes bolygó van, mint a legnagyobb kiterjedésű gázóriás, a Jupiter. Bár maga az égitest is számos titkot és érdekességet rejt, mostanság 63 ismert holdjának egyike, az Európa azzal vívta ki leginkább a tudományos világ érdeklődését, hogy nemrégiben folyékony vizet véltek felfedezni a felszínén.

Az Elon Musk-féle SpaceX és a NASA korábban közös projektet tervezgetett, melynek keretében űrszondát szeretnének küldeni ide, de most úgy tűnik, hogy ez a terv egyelőre biztos nem fog megvalósulni. Az eredeti tervek szerint a küldetés csütörtökön vette volna kezdetét, és erre már teljeskörűen elő is készültek a partnerek.

Bár ezt az indítást most elhalasztották, a SpaceX és az ESA közös projektje kezdetét vette, melynek keretében a Hera nevű űrhajót útnak indítják egy Falcon 9-es rakéta segítségével. Erre végül azért volt lehetőség a rakétákra vonatkozó korlátozások ellenére, mert a Falcon 9 második fokozata már nem lép vissza a légkörbe, így minimális a kockázat.

Hirdetés

Természetesen később az Europa Clipper is útra kelhet, de addig még találni kell egy megfelelő időpontot. Október 10. lett volna az első alkalmas, de november 6-tal bezárólag erre még bármikor sor kerülhet az ügynökség tájékoztatása szerint. Addig is a NASA szakemberei tovább dolgoznak a Clipper meghajtórendszerén.

A csúszás legfőbb oka a Milton hurrikán jelenleg is zajló tombolása a Mexikói-öböl közelében. A Clipper egyébként egy megfigyelő műhold, amely a Jupiter jeges holdját vizsgálja majd a pályáról, hogy megállapítsa, az Europa felszíne alatti régiókban alakulhatott-e ki élet. A tervek szerint az égitest feltérképezése közben a szonda legfeljebb 16 kilométerre fogja megközelíteni a felszínt.

Szerdán a küldetésen munkálkodók a Falcon Heavy nevű teherűrhajó burkolatába zárták a Clippert, és a SpaceX hangárjába szállították a Kennedy Űrközpontba. Ez már az utolsó lépés az indítás előtt, melynek során a SpaceX összeilleszti az űrhajót a Falcon Heavy-vel, mielőtt az függőlegesen felemelné a rakétát, és felkészülne a kilövésre.

Jelenleg az eszközök biztonságban vannak a SpaceX hangárjában. A NASA közleményében kiemelte, hogy amint a vihar elvonul, a csapatok felmérik a létesítményeket a károk és a biztonság szempontjából, és utána indulhat a küldetés. A NASA éveken át készült a Clipper indítására, és a kilövési pálya részeként az eszköz 2025 februárjában elrepül majd a Mars mellett is. 2026 decemberében előbb még visszatér a Földre, majd a Jupiter felé veszi az irányt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.