Hirdetés

Fontos fejlesztéseket kapott a Facebook anyavállalatának nagy nyelvi modellje, de mi ennek nem örülhetünk



|

A 750 milliárd szóval betanított Llama 3.1 405B a fejlesztő szerint már felveszi a versenyt a GPT4-gyel.

Hirdetés

Bár az elmúlt évtized során számos komolyan vehető kihívója akadt, a mai napig a Facebook a legnépszerűbb közösségi oldal. Ha pedig hozzászámoljuk a Meta további felületeit - az Instagramot és a WhatsAppot - biztosak lehetünk benne, hogy emberek milliárdjai használják napi szinten.

A népszerű média konglomerátum a héten bejelentette új nagy nyelvi modelljét (LLM). A Llama 3.1 405B nevű új LLM nyílt forráskódú, ami annyit tesz, hogy bárki szabadon felhasználhatja, terjesztheti, módosíthatja. 750 milliárd szóval történt a betanítás, ám az elkészült modell nem multimodális, mint a piacvezető fejlesztések, vagyis csak szöveges fájlt képes feldolgozni.

A dokumentumokkal, pdf-ekkel és táblázatokkal elboldoguló Llamama3.1 405B a készítői szerint azonban nincs már messze attól a szinttől, hogy prompt alapú kép- és videógenerálásra legyen képes, illetve beszédhangot felismerni és létrehozni.

Hirdetés

A vállaltcsoport szerint fejlesztésük, habár vannak még hiányosságai, felveszi a versenyt akár a legnagyobbakkal is. Nyilatkozatuk szerint képességek szempontjából a ChatGPT mögött álló GPT-4-gyel említhető egy lapon, de nem teljesít rosszul a GPT-4o-val és a Claude 3.5 Sonettel szemben sem, sőt bizonyos dolgokban meg is haladja őket.

A fejlesztés még csak az USA-ban érhető el a Facebbook, az Instagram és a Messenger chatbotjaiban. Az új LLM nem az egyetlen újdonság a META tarsolyában. Most mutatta be Imagine Yourself nevű gépgeneráló szoftverét is, mely egy egyszerű parancssor segítségével képes szinte bármilyen fotót generálni a megadott szempontok alapján.

Ám ne örüljünk korán, az újítások legfőbb kárvallottjai az Európai Unióban élők, hiszen a mesterséges intelligencia képzésével kapcsolatos érvényben lévő szabályozás miatt nálunk ezek egyelőre biztos nem lesznek elérhetők.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.