Hirdetés

Ez az új kütyü az áramkábeleket használja a hang továbbítására



|

Forradalmi megoldással rukkolt elő a Fasetto nevű technológiai vállalat.

Hirdetés

Mi lenne, ha bárhol - ahol van egy konnektor - elhelyezhetnék vezetékes hangszóróinkat anélkül, hogy a kábelek elvezetésével és rendezgetésével kellene bajlódnunk? Erre a kérdésre ad választ az arizonai Scottsdale-i székhelyű Fasetto nevű vállalat legújabb készüléke, az Audio Cu.

A technológia alapvetően az otthonokban található elektromos vezetékeket használja arra, hogy akár 10 csatornás, veszteségmentes, nagy felbontású hangot továbbítson, akár 24 bites/192 kHz-es felbontással, egyetlen adóról több vevőre.

Hirdetés

Az Audio Cu ráadásul nemrégiben megkapta a Dolby Atmos tanúsítványt a Dolby Labstől, a vállalat pedig állítása szerint ezzel az első audio-over-power-line (hang az elektromos vezetékeken keresztül) gyártó lett, amely elérte ezt a minősítést.

Az áramvezetékek adatátvitelre való felhasználása egyébként nem újdonság. Számos hálózati megoldásokkal foglalkozó cég, többek között a TP-Link is gyárt olyan termékeket, amelyek - hasonló elven - az Ethernet és a Wi-Fi alternatívájaként működnek. A kizárólag többcsatornás, többszobás hangra összpontosító megoldások azonban még nem váltak általánossá, melynek legfőbb oka, hogy az elektromos vezetékeket eredetileg nem erre a feladatra tervezték, így a fejlesztések is sokkal nehezebbek és körülményesebbek.

Most viszont minden jel arra utal, hogy a Fasetto az első olyan cég, amelynek sikerült leküzdeni az akadályokat, mivel megoldásuk kiváló minőségű, veszteségmentes hangot képes továbbítani az áramvezetékeken keresztül.

"A technológia lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy otthoni audiórendszerüket bárhol elhelyezzék és csatlakoztassák a villanyvezetékeken keresztül, anélkül, hogy a nehézkes hangszóróvezetékekkel bajlódnának, vagy a szerkezeti és RF interferenciák miatt aggódnának. Ez sokkal jobb megoldás, mint a jelenleg elérhető Wi-Fi, Bluetooth és WiSA alapú audiórendszerek."

- fogalmazott a Fasetto alapítója és vezérigazgatója, Coy Christmas a vállalat sajtóközleményében.

A Fasetto jelenleg az Audio Cu készülékek piacra dobására összpontosít, viszont egyelőre nem tudni, hogy mikor lesznek elérhetők és mennyibe fognak kerülni. Elképzelhető továbbá, hogy a vállalat licenceli technológiáját más TV- és hangszórógyártóknak, így szélesebb körben is elérhetővé válhatna a megoldás.

A technológiával és a termékkel kapcsolatos további részletek a gyártó weboldalán találhatók.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.